M2M Çözümlerinin Gözdesi Olan ATS (Araç Takip Sistemi) Neden Tercih Edilir?
Artan rekabetin etkisi ile şirketlerin iş verimliliğini arttıracak çözümlere ihtiyaç duyması, teknolojik gelişmelerin takip edilmesine ve çeşitli uygulamaların iş hayatına girmesine sebep oluyor. Başlıca ihtiyaçlar olarak listelenebilecek, ekonomik açıdan tasarruf sağlama, personel, araç ve gereçleri denetleyerek iş süreçlerini kontrol altında tutma ve raporlama yöntemi ile takibini gerçekleştirme gibi talepler, M2M (Machine to Machine, Makine’dan Makinaya) gibi teknolojiler ile insan gücünü makinelerle verimli hale getirmeye başlıyor.
M2M uygulamalarından en çok tercih edileni ATS - Araç Takip Sistemi uygulamasıdır ve ATS ile Internet' in olduğu tüm ortamlarda, araç filosuna, çeşitli entegre ölçüm ve güvenlik uç birimlerine; bilgisayarlardan, akıllı telefonlardan veya tabletlerden uzaktan bir-iki tuşlama yaparak ulaşılabilir, tüm veriler raporlanabilir, canlı veya geriye dönük izlenebilir. ATS - Araç Takip Sistemi, şirketlerin büyümesine, gelişmesine, maliyetlerinin azalmasına, hizmetlerinin geliştirilerek müşteri memnuniyetinin artırılmasına imkan sağlar.
Şirketlerin Takip Sistemini hangi konularda, ne gibi avantajlar için tercih ettiğini özetlememiz gerekirse;
1- Çalınma ve Kaybolma: Çalınma ya da kaybolma durumunda aracın “bulunabilmesine” yardımcı olur. Ayrıca “Motor Blokaj sistemi” mevcut ise motorun bloke edilebilmesini sağlayarak, aracın ilk park ettiği noktadan sonra hareket etmesini engeller.
2- Online veya Geriye Dönük İzleme: Aracın süreç içindeki seyrinin ve gelişen olayların anında veya geriye dönük izlenebilmesini sağlar. Çalıştırılma-Stop edilme, Durma-Hareket etme, Rota-Güzergah, Hız (Km/h)-Toplam Km bilgisi, Tarih-Saat bilgileri gözlemlenebilir. Bu bilgilere ek olarak; Araç Entegrasyonu (Telemetri uygulamaları) mevcut ise, Isı-Kapı-Personel Takip, Yakıt Seviyesi, Devir Saati, Hararet vb. gibi çeşitli değerler de izlenebilir.
3- Zaman Yönetimi ve Planlama (Personel ve Yük Taşıma): Yapılan iş veya verilen göreve ilişkin “başlangıç ve bitiş” zamanlarının görülebilmesini, iş sürecinin raporlanabilmesini sağlar. Bu sayede işe ilişkin zaman yönetimi ve planlama yapılabilmesine, iş verimliliğinin artmasına yardımcı olur.
4- Güvenlik ve Denetim Kontrolü: İş sürecinin takip edilebilmesini ve raporlanabilmesini sağlar. Personel ile yapılan gereksiz işe ilişkin telefon trafiği var ise ortadan kaldırır. Araçların mesai dışı kullanımlarını minimize eder ve Rölanti ayarında gereksiz kullanımların önüne geçer. Hız, konum vb. gibi raporlamalar sayesinde trafik kurallarına uygun kullanımı maksimum seviyeye çıkartır ve personelin can güvenliğini sağlar. Ani hızlanma, trafik ihlali, ceza ve olası kaza durumlarında “Konum-Tarih-Saat” bilgilerinin raporlanabilmesini, personel bazında aracı ilgili periyotta kimin kullandığına dair bilgilerin elde edilmesini sağlar.
5- Yakıt ve Ekonomik Tasarruflar: Güvenlik, Denetim, Zaman Yönetimi ve Planlama sayesinde şirketinize ortalama % 25 civarında bir ekonomi sağlar. Ayrıca Yakıt Seviye Sensörü ve Depo Kapağı Sensörü kullanımı ile yakıt kontrolü de gerçekleştirilerek tasarruf sağlanır.
6- Bakım ve Kullanım Tasarrufu: Araçların yıpranmasını bir ölçüde engellemiş olur. Bakım periyodlarının takibinin yapılabilmesine ve raporlanabilmesine olanak sağlar
7- Merkezden Araca İş emri Gönderilmesi: Araçtaki Navigasyon cihazına merkezden iş emri, alternatif rota veya yeni görev mesajı gönderilebilmesini sağlar. Ayrıca hem merkezden hem de araçtaki navigasyon cihazından ayrı ayrı canlı trafik bilgisi görüntülenebilir.
8- Sektörel Çözümler (Telemetri Uygulamaları): Isı-Kapı-Yakıt Seviye-Depo Kapağı sensörleri, Can-Bus uygulamaları, Motor Blokaj Rölesi, Darbe (G-sensör) sensörü vb. birçok “Ölçüm-Durum-Olay” bilgisinin görülebilmesini ve raporlanabilmesini sağlar. Ayrıca sektörde ihtiyaç duyulan tüm kullanım ve raporlamalara uygun yeni uygulama çözümleri de geliştirilebilir.
9- Personel Tanıma Cihazı: Aracı kullanan veya seyahat eden tüm personelin araca biniş-iniş süreleri arasındaki süreci izleyebilme ve raporlayabilmeyi sağlar.
10- Performans Ölçümü: Personel Takip veya Telemetri Uygulamaları’ nda iş süreci ile ilgili elde edilen verileri kayıt altına alır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesine ve iş geliştirmeye yönelik planlama yapılmasına, hatta gerekirse farklı bir yöntem tespit edilmesine yardımcı olur. Örneğin; Telemetri Uygulamalarında aracın Frigoteknik kasasında korunan gıda malzemelerinin hangi sıcaklık değerlerinde muhafaza edildiğini, elde edilen sonuca göre herhangi bir hata görülüyorsa, hatanın hangi zaman aralığında ve hangi nedenden kaynaklandığının bulunmasına kadar yardımcı olur.
11- Kayıt Altına Alma ve Raporlama: Online veya geriye dönük tüm gelişmelerin raporlanabilmesini, kayıt altına alınabilmesini sağlar. Kayıt altına alınan verilerin izlenmesi, raporların incelenip değerlendirilmesi ile iş verimliliği artar ve müşteri memnuniyeti sağlanır.
Bu yazıyı okuyanlar bunları da okudu:
Smart Dust(Akıllı Toz) Nedir?
Akıllı Ev-Ofis Sistemlerinin Geleceği
BYOD "Kendi Cihazını Getir" Politikası İçin 7 Önemli Nokta