Ne zaman yeni bir teknolojik kavram ortaya çıksa teknoloji gurularının en sevdiği şey bu kavramı bir kısaltma ile tanımlamak ve herkesin de bunu bildiğini varsaymak. Son zamanlarda yine yeni bir kavram ile karşı karşıyayız ve elbette bunun da bir kısaltması var: BYOD.
Önce iyi haberle başlayayım; korkmamız için bir neden yok; BYOD öğrenmeniz gereken yeni bir yazılım dili veya iş başvurularında sahip olmanız gereken yeni bir sertifikanın adı değil. Kısaca BYOD uzun açılımı ile Bring Your Own Device (kendi cihazını getir), yeni nesil çalışma alışkanlığınızı içinde toplayan bir tanım.
Peki BYOD nedir? Bize faydası var mı diyenleri duyar gibiyim. Bu sorunuzun cevabı sizin kim olduğunuzla ilintili; çalışan mısınız, şirket sahibi mi, yoksa BT yöneticisi mi…
BYOD çalışanların işlerini yaparken şirket içinde kendilerine ait cihazları kullanmaları durumuna verilen isim. Kafamızı kaldırıp şirket içine baktığınızda yeni kuşak çalışanların artık akıllı telefonları ve tabletleri ile yaşadıklarını, bu cihazlar ile neredeyse bütünleştiklerini ve iş dünyasında olduklarını görmek oldukça sıradan bir durum. Çalışanlar artık işlerini bu cihazlar üzerinden de yapmak, iş ilişkilerini bu cihazlar üzerinden yönetmek bu nedenlerle iş uygulamalarına bu cihazlar üzerinden de erişmek istiyorlar.
Eğer iş sahibiyseniz sizin için günün en iyi haberi çalışanlarınıza bu yeni nesil teknolojik oyunculardan almanıza ve ortalama 1000 usd/çalışan harcamanıza gerek yok. Çalışanlarınızın zaten çeşit çeşit İOS veya android tabanlı akıllı telefonları, tabletleri var; üstelik bu yeni nesil cihazların parasını da isteyerek kendileri ödemiş :) Çalışanlarınızın sizden tek talebi kendilerine ait bu cihazlarla şirket kurumsal iletişim ağına ve yetkileri dahilinde olan şirket bilgilerine kablosuz bir bağlantı ile erişmek. Kısaca sizden network ve internet erişimi istiyorlar.
Elbette her güzel şeyin bir de ceremesi var; BYOD nedeni ile şirketin teknoloji altyapısını yönetmek ve kontrol etmek için çalışan CIO’lar, BT yöneticileri, BT departmanları için yeni zorluklar ortaya çıkıyor. Kontrol edilmesi gereken ek bağlantılar, güvenlik endişeleri, planlanmamış sistem yükleri.
Peki size soruyorum neredeyse para harcamadan daha verimli ve mutlu çalışanlara sahip olmak istemez misiniz? Bu büyük faydalar için bir parçaya zorluğa katlanmaya değmez mi?
Evet dediğinizi duyar gibiyim, o zaman bir sonraki yazımı daha da çok beğeneceksiniz. BYOD ile her yerde, her an, her cihazla tümleşik iletişim.
Bu Yazıyı Okuyanlar, Bunları da Okudu:
Neden BYOD Kalıcı Bir İş Trendi?
Büyük Veri - Big Data Nedir? Uygulamalar ve Fırsatlar [Yönetici Özeti]
BİLİŞİM PAZARINA İLİŞKİN VERİLER ve CEO ANKETİ YORUMLARI