Görüntülü güvenlik sistemleri, kameralı güvenlik sistemleri veya sıkça kullanılan adıyla CCTV (Kapalı Devre Televizyon Sistemi) birçok görüntü alma teknolojisini içinde barındırır. Bu yazıda, görüntülü güvenlik sistemleri satın almadan önce bilmeniz gereken 15 kilit CCTV teknolojisini/terimini, örnek görüntüler ve kameraların özellikleri ile anlatacağız:
Kamerada, ışığı elektriksel sinyallere dönüştüren çipin tarama yoğunluğunu belirtir. Çözünürlük arttıkça görünen resmin kalitesi artar. CCD çipi olan kameralarda çözünürlük birimi “TVL” dır. Günümüzde çözünürlük değerler 420-1200TVL arasında değişmektedir. 530TVL üstü çözünürlük değerler yüksek çözünürlük olarak değerlendirilebilir. CMOS çipi olan kameraların çözünürlük birimi “piksel” olarak ifade edilir.
Kamera içinde oluşabilecek elektriksel ve çevresel sinyal gürültülerini azaltıp sinyal/gürültü oranını arttırarak daha kaliteli bir resim elde edilmesini sağlayan özelliktir.
“Özel Hayat Alanı Maskeleme” Kameraların görüş alanı içerisinde özel hayatın gizliliğini ihlal edebilecek görüntüleri engellemek için kameradan ayarlanan maskeleme özelliğidir.
“Harekete Bağlı Bulanıklık” Resmi yavaş işleyen kameralarda, hareketli cisimler bulanık ve anlaşılmaz olabilir. Motion Blur kameralardaki özel bir işlem ile hareketli cisimlerin bile kaliteli ve anlaşılabilir kaydedilmesi mümkündür.
Işık ve gölge farklılıklarının çok olduğu alanlarda, ışık yoğunluğunu dinamik olarak ayarlayan özelliktir. Yüksek veya düşük şiddetli ışık olan bölgelerde dengeli ve kabul edilebilir görüntü kalitesi sağlar.
“Işık Hassasiyeti Arttırma Özelliği” Işık şiddetinin düşük olduğu bölgelerde hassasiyeti kademeli olarak artırarak özellikle karanlıkta daha net ve anlaşılır görüntü elde etmek için uygulanan özelliktir.. Sens-up özelliği kullanılırken kamera sayısal işaret işleme devresinin işlem kapasitesinin çoğunu kullanacağı için kamerada donuk ve yavaş görüntü gelmesine sebep olabilir. Bu sebeple sens-up kademeli olarak ayarlanabilmektedir.
16. HLM : “Yüksek Işık - Arka Işık Dengeleme”
Şiddetli ışık yayan ışık kaynağını maskeleyerek daha karanlık olan bölgelerin net görülmesini sağlayan özelliktir.
17. DSS (Djtal Slow Shutter):
Işığın çok düşük olduğu ortamlarda, kameranın üst üste pozlama yaparak, ışığı elektronik olarak kuvvetlendirmesi ve bu sayede anlaşılabilir görüntü vermesini sağlayan özelliktir. Bu özellik kullanımında ortamda yüksek hızlarda hareket eden nesneler bulunmamalıdır.
18.Sensör Büyüklüğü:
Kameranın algıladığı görüntü mercek, görüntüye olan uzaklık ve sensör büyüklüğüne bağlıdır. Daha büyük sensör, daha çok görüntü alanı demektir. Sensör büyüklüğü 1/x olarak ifade edildiğinden x’in küçük değerleri daha büyük sensörü ifade etmektedir. Örneğin 1/2.5” > 1/3” > 1/4" gibi.
19.Ses Algılamalı Kamera:
Kameranın ortam sesini algılayarak kayıda başlamasıdır.
20. PIR Dedektörlü Kamera:
Kameranın ortamdaki hareketi algılayarak kayıda başlamasıdır.
21. 960H Görüntü:
960x576 (PAL) çözünürlükte kayıt yapabildiğini göstermektedir.
22. Full HD Çıkış:
Ürünün 1920x1080 (1080p) kalitesinde görüntü verebildiğini göstermektedir.
23. Ayarlanabilir Fokus:
Mekanik filtrenin (ICR), devreye girip çıkmasıyla kameranın fokusunu otomatik olarak yapabildiğini ve bu odaklamanın aynı zamanda uzaktan da yapılabildiğini göstermektedir.
Daha fazla bilgi için veya Karel görüntülü iletişim ve güvenlik sistemleri ürünlerindeki fırsatları öğrenmek için size en yakın yetkili satıcımız ile iletişime geçebilirsiniz. Kurumsal güvenlik sistemleri projeleriniz için Karel Mühendislerinden destek alabilirsiniz
Bu Yazıyı Okuyanlar, Bunları da Okudu:
SIP AKS; Her an Her Yerde Evinizdeymiş Gibi…
Video Analiz Nedir? Uygulamalar ve Analiz Türleri
Güvenlik Sistemleri, Apartman Konuşma Sistemleri ve Hırsız Alarm Sistemleri Entegrasyonu