Ana içeriğe atla
En

Neden IPv6 - IPv4'nin Eksik Yönleri ve IPv6'nın Sağladığı Faydalar

Teknoloji ve İnovasyon

Neden IPv6İnternette TCP/IP iletişim kuralları topluluğunu kullanarak haberleşiriz. Bu kuralların da nereye gideceklerini bilmeleri için bir adrese ihtiyaçları olacaktır. Buna da internet protokolü (IP) adresi diyoruz.

IPv4 Nedir?

İnternete çıkan birçok cihaz IPv4 internet protokolünü (IP) kullanmaktadır. IPv4, standart Internet protokolüdür ve 32 bitten oluşur. Başka bir ifadeyle sekiz bitlik 4 rakamdan oluşur. Bu rakamlar, 0 ila 255 arasında değişir. IPv4 protokolündeki bir adres 1.0.0.0 ile 255.255.255.255 arasında herhangi bir numara olabilir. Bu protokol kullanılarak 232 = 4.294.967.296 adres üretilebilmektedir.

Günümüzde bütün cihazların (cep telefonları, IP telefon, sayısal fotoğraf makineleri vb.)  akıllı olduğunu düşünürseniz artık bu adresler yeterli değildir. Bu sebeple, donanım, yazılım ve servislerin bağlantı sağlayabileceği 128 bitlik IPv6 yeni nesil adresleme sistemi oluşturulmuştur.

IPv6 Nedir?

IPv6 kullanılarak 2128=340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456 adres üretilmektedir. Böylece neredeyse sınırsız sayıda donanım, yazılım ve servis internete bağlanabilecek! IPv6 sayesinde,  2022 yılında internete bağlanacak,  birbiriyle haberleşecek 50 milyar cihazın Facebook üzerinden haberleşme ihtimali mi artıyor acaba?

IPv4 & IPv6 adres örnekleri:
IPV4 ve IPv6 tablosu
8 Aralık 2010 tarihinde Resmi Gazete de yayınlanan Başbakanlık genelge gereği kamu kurum ve kuruluşlar, 31 Ağustos 2012’den sonra IPv6’yı desteklemeyen hiçbir ağ donanım ve yazılımına yatırım yapamayacaklardır. Bunlar üçüncü seviye anahtarlama cihazları, yönlendirici cihazlar, güvenlik cihazları, internet üzerinden dışarıya verilen hizmet ve bu hizmetlerin verilmesini sağlayan yazılımlardır.

Bu genelgeden de anlaşılacağı gibi günümüzde PBX(Telefon Santralı), Tümleşik İletişim Sistemleri ve CCTV donanım/yazılımlarının IPv6 yı desteklemesi kaçınılmaz bir durum haline gelmiştir.

IPv6 ya geçişin nedeni sizce sadece adres yetmemesi mi? IPv4 ün eksiklikleri yok muydu? IPv6 artıları nedir?

IPv4'ün Eksik Yönleri:
• Uçtan uca adresleme için yetersiz kalmıştır.
• IPv4'ün adres sayısının muhtemel yetersizliğini engellemek içinde kurumlar, ev kullanıcıları vs. için Network Adress Translation (NAT) gibi adres dönüştürücü mekanizmaları geliştirilmiş olup, kullanımı zorunlu hale gelmiştir.
• IPv4 adresleme sistemi hiyerarşik adresleme yapılmasına olanak sağlayamamıştır.
• Verinin gizliliğinin ve bütünlüğünün korunabilmesi için IP seviyesinde güvenlik gereksinimi artmıştır, IPv4 bu talebe yanıt veremez duruma gelmiştir.
• Mevcut IP otomatik yapılandırma yöntemlerinin kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmesine ihtiyaç duyulmuştur.
• Artan Servis Kalitesi (QoS – Sunulan Hizmet Kalitesi) ihtiyaçlarını karşılamakta IPv4 yetersiz kalmıştır.

IPv6'nın Sağladığı Faydalar:                                                                                        
Yeni Güvenlik Özellikleri
• IPsec desteği IPv6’da bütünleşik olarak gelmektedir. IPSec protokol desteği sayesinde uçlar arasındaki veri iletişimi şifrelenerek daha güvenli hale getirilmektedir.
• IPv4 ICMP paketlerinin, bilgisayar ve ağ üzerindeki herhangi bir sisteme sızmak ve zarar vermek için geliştirilen yazılımlar içerme potansiyelinden dolayı firewalllar tarafından engellenmektedir. IPSec uygulaması ICMPv6 paketlerine uygulanabilirliği sayesinde paketlerin güvenli bir şekilde aktarılması sağlanıp firewall tarafından engellenmeyecektir.

Sadeleştirilmiş Başlık Yapısı & Kolay ve Verimli Yönlendirme
• IPv6 içerisinde paket başlığı ve paket ilerleme süreci basitleştirilmiştir.IPv6 paket başlıkları IPv4 paket başlıklarının en az iki katı boyutta olmasına rağmen yönlendiriciler tarafından paket işleyişi genel olarak daha verimli ve hiyerarşiktir.
• IPv6 içindeki paket başlığı IPv4 içinde kullanılandan seçimli başlık gelişmiş alanların seyrek kullanılan alanlardan ayrılması yönünden daha basittir.

Gelişmiş Servis Kalitesi Özellikleri
• Veri trafiğin daha iyi tanımlayıp ve buna göre önceliklendirilmesi yapılabilmektedir.
• IPv4'ün, QoS eklentisiyle idare ettiği ama tam olarak destekleyemediği görüntü ve ses iletimi sıkıntısı IPv6 ile çözülecektir. Görüntü ve ses paketlerine öncelik tanımlanabilecektir.

Otomatik Adres Yapılandırılması
• Ağ üzerinde adres atama sunucusu olmaksızın, ağa bağlı arabirimlerin adres edinmeleri mümkündür.

Bir ağ üzerinde birçok hedefe bir veriyi eş zamanlı iletim (multicasting)
IPv6 ile herhangi bir paketin tek bir işlem ile birden fazla hedefe iletimi mümkündür.
• Multicast özelliği yoğun bant genişliği olan paketlerin birden fazla hedefe aynı anda iletimi sağlamaktadır. Böylece ağ üzerinde oluşan bant genişliği azaltılabilmektedir.
• Bu özellik IPv4 de seçilebilir özellik olmasına karşı IPv6 da bu özellik temel tanımlamanın bir parçası haline gelmiştir.

Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu:
Internet of Things (Nesnelerin İnterneti) Nedir?
INTEROP 2013’te BT Dünyasının Gündemi
Tümleşik İletişim(Unified Communications) Nedir? [Video]

Diğer Bloglar