Farkında olsak da olmasak da internet kullanıcılarının ortak noktası bir şekilde bulut teknolojilerini kullanmak ve birçok farklı veriyi bulutta saklamak haline geldi. Bulutun ne olduğuyla ilgili çok geniş tanımlar yapılabilir; fakat en kestirmesini düşündüğümüzde şu tanım hoşunuza gidecektir: Her yerden erişebildiğiniz ama fiziksel olarak nerede durduğunu bilmediğiniz (hatta bilmeniz gerekmeyen) veri, bulutta demektir. Bu tanıma göre, web arayüzünden kullandığınız e-posta hesabınız, internette depoladığınız dosyalar, dijital müzik servislerinden aldığınız hizmet ve daha birçok şey bulut teknolojisinin hayatınıza girdiğini söylüyor.
Bugün etrafınıza baktığınızda bilerek veya bilmeyerek bulutu sonuna kadar kullanan insanlar var. En basitinden bugün bir akıllı telefon satın aldığınızda birçok üretici meşhur bulut depolama sistemlerinden size abonelikler veriyor, hatta eğer ayarlardan açarsanız her çektiğiniz fotoğraf ve video anında bu depolama alanınıza iletilmiş oluyor. Telefona bir şey mi oldu? Önemli değil, kaybetmekten kaygı duyacağınız her şey zaten internet üzerinde bir yerlerde yedekli.
İş ortamında bulut
Elbette son kullanıcının bulutu görme şekliyle büyük kurumların görme biçimi biraz farklı. İşe yönelik olarak düşünüldüğünde, bulut teknolojileri bir kurumun mümkünse tüm veri iletişimini sağlamalı ve ortak çalışma alanı tahsis etmeli. Aynı zamanda yeterli güvenliği sağlayarak şirket çalışanlarının her noktadan veriye erişmesini mümkün kılabilmeli.
İş hayatının önemli parçalarından bir tanesi de şüphesiz mobil ofis ve bu kavramın devamında mekandan bağımsız çalışabilme. Bunun gerçekleşebilmesi için vazgeçilmez noktalardan bir tanesi de iletişim. İletişimin sürekli ve sağlıklı yürüyebilmesi için birleşik iletişim çözümleriyle de çalışan, bu sayede bulutla tam uyumlu olarak işleyebilen sistemlerin yaygınlığı gün geçtikçe artıyor.
Bu noktada dönüp baktığımızda, son kullanıcı ile kurumların ihtiyaçlarının kesin biçimde ayrıldığını ama yine de temelinde internet teknolojisi ve beraberinde getirdiği nimetlerden faydalanmak gibi geniş bir ortak payda var olduğunu görüyoruz.
Bulut konusu her ne kadar kısa zamanda popüler olmuş ve hayatımıza girmiş bir kavram olsa da henüz üzerine yeterince konuşulmadı. Zira henüz altın çağını yaşamasına vakit olan kişisel bulut kavramı var. Önümüzdeki zamanlarda, çok uzak olmayan bir gelecekte, bireysel bulutun da yükselişine tanık olacağız.
Bu yazıyı okuyanlar bunları da okudu:
Bulut Bilişimde Doğru Seçim Özel Bulut mu? Kamusal Bulut mu?
Uzaktan Yönetim ve Bakım Ne Avantaj Sağlıyor?
BT Yöneticilerinin Değişen Rolü [infografik]