Ülkemizde birkaç farklı firma, farklı 3D yazıcı modellerini ithal etmeye başladı. Bu el yakan yazıcılarla şu an için kullanıcılar genellikle oyuncaklar, küçük prototipler veya maketler basıyor. Elbette bunlar için harcanan zaman özellikle oyuncak basmak için pek makul veya verimli olmasa da, işi için maket veya prototip parçalar basmak isteyenler için bulunmayacak bir kolaylık.
Şu an için ülkemizde çeşitli teknoloji mağazalarda da boy göstermeye başlayan üç boyutlu yazıcılar, birkaç bin liradan başlayan fiyatlarıyla el yakıyor ve genellikle tek renkli, tek malzeme ile baskı yapabiliyor. Elbette çok daha gelişmiş teknolojilere sahip ürünleri bulmak ve belki de birkaç milyon lira vererek metal kullanarak baskı yaparak araba motorundan kullanıma hazır ateşli silaha kadar birçok farklı eşyayı üretmek mümkün.
Klavyemin tuşu, bulamadığım yedek parçam
Şu an popüler olan üç boyutlu yazıcılar plastiğe, tam olarak isminden bahsetmek gerekirse PLA’ya hükmederek neredeyse her şeyi basabiliyorlar. Elbette bu yazıcılarla modelleyebildiğiniz sürece eşyalarınıza ait olan ama kaybettiğiniz bazı parçaları tekrar üretebilmeniz veya özel bir Lego parçası basabilmeniz mümkün oluyor. Elbette Lego konusunda şu an ucuza alabileceğiniz 100 mikron hassasiyete sahip cihazlar sorun çıkartabilir ama denemeye değer.
Özel olarak getirttiğiniz ama kaybettiğiniz o klavye tuşunuzu basabileceğiniz ama gündelik işinizde kullandığınız sunucu ve istemci sistemler alanında çok fazla pratik kullanımı olmayan bu yazıcılar, gerçekten neyimize yarıyor diye merak etmemiz çok doğal. Küçük bir ofiste veya evde böyle bir cihaz bulundurmayı boşa yapılmış bir yatırım olarak da görebilirsiniz.
Esas çıkış noktası…
Elbette gündelik ihtiyaçlarımızı gidip marketten, bakkaldan veya nalburdan alabilecekken neden bir yazıcıyla bastırayım diyebilirsiniz. Üç boyutlu yazıcıların çıkış noktası çok kısıtlı ortamlarda ve tedarik sürecinin çok uzayabileceği yerlerde kullanılması ve cisimlerin o noktada sadece modellenerek oluşturulabilmesi. Bu kısıtlı ortama herhalde en iyi örnek uzay olsa gerek. Uluslararası Uzay İstasyonu için bir yedek parça “sipariş ettiğinizi” düşünsenize: Sanırız dünyanın en masraflı nakliye işi bu olabilir.
Organ basmak, silah üretmek
Etik kaygılar, her ne kadar genetik bilimindeki kadar olmasa da üç boyutlu yazıcı konusunda da kendisini gösteriyor. Elbette bu yazıcılarla (metal hammadde kullanılanlardan bahsediyoruz) çalışır halde ateşli silah basmak mümkün. Aynı teknoloji farklı hammaddeyle kişiye özel organ, doku, diş ve protez de basabiliyor. Bu noktada etik ve güvenlik kaygıları yaşanması olağan. Çünkü bu cihazlar ateş gibi, yakabilir de ısıtıp aydınlatabilir de. Bu nedenle üç boyutlu yazıcıların, kontrol altında tutulamayan gereçler gibi görülmemesi ve kaygı pazarlamasına kurban edilmeden, insanların yararına kullanımının desteklenmesi gerekiyor.
Bu yazıyı okuyanlar bunları da okudu:
Yakında Hayatımızı Kolaylaştıracak İnovasyonlar (Bölüm-2)
Akıllı Ev ve Ofis Teknolojilerinde Gelişmeler Nelerdir?
Şirketiniz İçin Teknoloji Ürün ve Çözümü Seçimi