Ana içeriğe atla
En

Güvenlik Sistemlerinin Geleceği - IP CCTV

Güvenlik Sistemleri


IT dünyasında CCTV kullanımı nasıl ve gelecekte bu teknolojiden neler bekleniyor, bu yazıda kısaca bu konuya değineceğiz.

PAL video standardı ile yakalayabileceğiniz görüntü kalitesi sınırlıdır; bu sınır 540 TVL civarlarındadır. Teknolojideki hızlı gelişmeye rağmen CCTV sistemlerinin 430 TVL civarlarından 540’lara – ki görüntülü teknolojileri düşününce oldukça düşük bir seviye - uzun yıllarda çıkabilmesi de bu kısıtlı imkanın göstergesidir.

Uzun süredir ağ üzerinde çalışan kameralar üretilmekte, fakat bu kameralar daha çok internet kamerası niteliğindedir. Düşük çözünürlüklü, renk kalitesi yetersiz, saniyedeki resim iletimi 3fps civarında olan (ortalama bir analog CCTV kamerada bu 25fps’dir) basit kameralardır. IP CCTV kameralar ise 5-10 senedir üretilmeye ve kullanılmaya başlanmıştır; analog sistemler kadar yaygınlaşmasının ise daha kısa sürmesi bekleniyor. En büyük ve belki de tek dezavantajı ise nispeten yüksek maliyetinin sebebi olan ağ gereksinimleridir. Fakat günümüzde alarm sistemleri, apartman konuşma sistemleri ve IP Santral gibi birçok alanda da aynı ağ altyapı ihtiyaçları duyulduğu için, IP CCTV maliyetleri sorun olmaktan çıkıyor.

IP CCTVIP kameralar dijital teknoloji ürünleridir ve çözünürlükleri genellikle piksel ile ifade edilir. Analog sistemlerin ulaşabileceği maksimum değer olarak gösterilen 540 TVL görüntü kalitesinin piksel olarak neye tekabül ettiğini görebilmek için aşağıdaki formülü kullanabiliriz:

Piksel sayısı = TVL * 4/3 * 576

Yani 540 TVL kamera 720 * 576 piksel; başka bir ifadeyle 0.414 megapikseldir.

Hepimiz biliyoruz ki günümüzde birkaç megapiksel görüntü kalitesinde kameralar yaygınlaştı ve çok daha kalitelileri de üretiliyor. Analog sistemlerin en iyi görüntü kalitesi olarak ifade edilen 540 TVL ise 0.414 megapiksel. Buradan da analog CCTV’nin zamanının gerisinde kalmak üzere olduğunu net olarak görebiliriz.

IP CCTV’nin tek avantajı görüntü kalitesi değil tabii ki;

  • Kolay kurulum
  • Ağ kapasitesiyle orantılı olarak sunulan iletişim kolaylığı
  • Denetim kolaylığı
  • Yangın alarmı, apartman konuşma, kartlı geçiş gibi birçok işleve aynı sistem üzerinden ulaşabilme imkanı
  • Yazılım üzerinden kontrol edilebilmesinin fonksiyonel avantajları Ağ sistemi yeterli alanlar için kısa ve uzun dönemde; sıfırdan sistem kurulumlarında ise uzun dönemde ekonomik avantaj

Teknoloji geliştikçe şüphesiz ki gelişime açık olan bu sistemin avantajları da artacak, IP CCTV Güvenlik ve IP Santral Sistemleri, kullanıcılarına çok daha uygun fiyatlarla çok daha fazla imkan sunacaktır.

Bu Yazıyı Okuyanlar, Bunları da Okudu:
Analog CCTV Güvenlik Kamerası Fiyatları
Video Analiz Nedir? Uygulamalar ve Analiz Türleri
IP Video Telefon ile Neler Yapılabilir?

Diğer Bloglar