Dark web ilk olarak 1970’li yıllarda ARPANET projesinde kullanıldı. O zamanlar Dark Net adı ile kullanılıyordu. ARPANET projesine ait olan IP’ler sadece Dark Net ile bulunabiliyordu. Şimdilerde Dark Web denilmesinin sebebi ise internetinizin arama motorunda, arama yaptığınızda Dark Web’e ulaşamıyor olmanız. Bu yazıda günümüzde de çok yaygın hale gelen Dark Web hakkında bilmeniz gerekenleri aktaracağız.
Deep Web ve Dark Web Arasındaki Fark Nedir?
Dark Web ve Deep Web terimleri bazen birbiri yerine kullanılır, fakat aynı şey değildir. Deep Web içeriklerine, internette arama motorlarından ulaşabilirsiniz. Deep Web şifreli e-posta hesabı, paralı üyelik hizmetleri ve gizli web sitelerini kapsar. Dark Web’de gizli IP adresleri vardır ve Dark Web’e giriş yapmak için farklı bir internet tarayıcısına ihtiyacınız vardır. Bu internet tarayıcısının adı Tor’dur. Dark Web’in kimse ne kadar büyük olduğunu bilemiyor. Birçok kişi internetin %5’ini kapsadığını savunuyor.
Tor Tarayıcısı Nedir?
Amerikan hükümeti Tor tarayıcısının yaratılmasında rol oynayanlardan bir tanesidir. 1990’larda Amerikan donanmasının istihbarat iletişimi için kullanıldı. Fakat şu an Tor tarayıcısı herkes tarafından kullanılabiliyor. Tor kullanılırken diğer internet tarayıcılarına göre internetin daha yavaş olduğu görülür. Bunun sebebi ise internet trafiğinin şifreli olmasıdır. Aslında Dark Web’in Tor tarayıcısını kullanmasının en büyük sebebi budur ve bu şifreleme sayesinde Tor tarayıcısında anonim kalmanız sağlanır. Bu anonimlik, Dark Web’in bu hale gelmesine sebep olan faktörlerden bir tanesidir. Kimse ne yaptığınızı bilmediği için internetin bu kısmında yasal olmayan birçok içerik bulunur. Bu alanda birçok şey yasal olmadığı için kullanıcıların da en çok istediği şey anonim kalmaktır.
Dark Web Yasal Mı?
Dark Web’e girmek yasak değildir. Ancak Dark Web’in içinde yasal olmayan adreslere yönlendirilebilirsiniz. Eğer ki yanlış adresi girerseniz ya da size internet üzerinden bir davetiye gönderilirse ve bu adreslerde herhangi bir aktivite de bulunursanız suçlu duruma düşebilirsiniz. Dark Web’e girdiğinizde karşınıza çıkan içeriklere hazır olmanız lazım. İnternetin bu tarafında görebileceğiniz şeylerin 95%’inin yasal olmadığını bilmeniz gerekir. Birçok şey yasal değil fakat yasal olan kısımlar da olduğu için Dark Web’e girmeniz yasak değildir. Dark Web’i yasalara uygun şekilde kullanmak kullanıcıya bağlıdır.
Dark Web Güvenli Mi?
Eğer dikkatlice hareket ederseniz Dark Web’i rahatlıkla kullanabilirsiniz, bu alanı güvenli kullanmak tamamen kullanıcının elindedir. Dark Web’de girdiğiniz siteleri kesinlikle biliyor olmanız gerekir. Beklenmedik bir davet gelirse de kesinlikle ve kesinlikle tıklamamanızı öneririz. Bu davetiyeler kullanıcıları çoğunlukla yasal olmayan sitelere yönlendir. Bu sebepten dolayı sadece davetiyle girilen sitelerdir. Ayrıca kolaylıkla bulunmak istemiyorsanız da VPN kullanabilirsiniz. Dark Web’e girerken VPN kullanmanızda fayda vardır, çünkü VPN sizin anonim kalmanızı sağlar. VPN kullanırken genellikle VPN sağlayıcınız ve sadece siz hangi sitelere giriş yaptığınızı bilirsiniz. VPN’e karşı Türkiye’de herhangi bir yasa bulunmadığı için rahat bir şekilde VPN’e ulaşabilir ve kullanabilirsiniz.
Dark Web Şirketime Zarar Verebilir Mi ve Nasıl Korunurum?
Dark web kesinlikle şirketinize zarar verebilir. Özellikle son zamanlarda bu durumdan mağdur olan şirketlerin sayısı giderek artıyor. Örneğin Dark Web tarafından çalışanlarınız ya da müşterilerinizin bilgileri çalınabilir. Dark Web’de ‘’fulllz’’ adında ürünler satılır. Bu ürünlerin içeriğinde şirketlerden çalınan bilgiler bulunur. Kimlik bilgileri, kredi kartı bilgileri, banka hesap bilgileri gibi bilgiler satışa sunulabilir. Bu bilgiler, veri ihlalleri olursa Dark Web tarafından çalınabilir. Bu bilgilerin çalınması hem müşteriye hem de şirkete direkt olarak zarar verir. Eğer müşterilerinizin bilgileri çalınırsa, güvenleri zedelenir ve şirketinizin müşterisi olmaktan vazgeçerler. Diğer yandan şirketin kredi kartı bilgileri ya da banka hesabı bilgileri çalınabilir. Bu da şirketi maddi açıdan zarara uğratabilir. Ayrıca uğraşmanız gereken bir sürü hukuki sorun da çıkabilir. Peki o zaman şirketimi Dark Web’in karanlık tarafından nasıl koruyabilirim?
Dark Web’den korunmak için bu önlemleri almanız yeterli olacaktır;
- Çalışanlarınızın Tor tarayıcısın kullanmasını engelleyebilirsiniz,
- Çalışanlarınıza güvenlik protokolleri hakkında eğitim verebilirsiniz,
- Çalışanlarınızın hassas verileri ulaşmasını sınırlayabilirsiniz,
- Aynı şifreleri tekrar tekrar kullanmamaya özen gösterebilirsiniz,
- Güvenlik önlemlerinizi artırabilir ve siber güvenlik uygulamaları kullanabilirsiniz.
Bu önlemler ne kadar basit görünse de bir o kadar efektiftir. Bu önlemlerden en önemlisi güvenlik uygulamalarıdır. Dark Web’den birçok virüs bulaşabilir. Bu virüsleri engellemek için güvenlik programları gereklidir. Ayrıca bazen bilgisayarınızı açamayacak kadar kötü virüsler bilgisayarınıza girebilir. Şanslısınız ki artık antivirüs programları oldukça gelişti ve hatta virüs taraması yapabilen USB’ler bile var. Bu USB’ler sayesinde hem virüs taraması yapabilirsiniz hem de bulunan virüsleri temizleyebilirsiniz. Bu önlemlerle birlikte şirketinizi Dark Web karşısında güvende tutabilirsiniz.
Dark Web’de Nasıl Arama Yaparım?
Dark Web’de herhangi bir tarayıcı üzerinden ulaşamıyor olduğunuz için dolaşmak istiyorsanız, Tor tarayıcısını bilgisayarınıza yüklemeniz gerekiyor. Tor tarayıcısında arama motorunda kelime aratamazsınız. Sitelere giriş yapabilmek için sitenin tam adresi gereklidir ya da Reddit sitesi üzerinden Dark Web hakkında önerilenlere bakmanız gerekir. Reddit’de Dark Web ile alakalı arama yaparsanız, sizi ilgili sayfalara yönlendirecektir. Ayrıca link paylaşımı yapılan bir diğer site The Hidden Wiki’dir. Bu sitede de Dark Web siteleri ile alakalı birçok paylaşım yapılır. Dark web sitelerinin adresleri .org veya .com ile bitmez. Bunlar yerine site adreslerinin sonunda .onion vardır. Bunun sebebi web sitelerinin sadece Tr ağı üzerin erişilebilir gizli ve anonim hizmet sunmasıdır. Sadece uygun yönlendirme ayarlarına sahip tarayıcılar erişebilir. Bir kere girmek istediğiniz adrese ulaştığınızda da yeniden girebilmek için adresi hatırlıyor olmanız gerekir. Eğer ki adresi bir yere kaydetmediyseniz ve hatırlamıyorsanız yeniden girmek istediğiniz adresi aramanız gerekiyor.
Zararsız Dark Web Siteleri
Her ne kadar zararlı siteler olsa da Dark Web’in içerisinde zararsız hatta faydalı taraflar da vardır. Bu sitelerde insanlarla yemek tarifi paylaşabilirler veya birbirlerine e-posta atabilirler. Ayrıca Dark Web üzerinden kitap bile okuyabilirsiniz. Kısacası bu sitelerde insanlar hobilerini diğer insanlarla paylaşıyor. İnsanların hobilerini Dark Web üzerinden paylaşmasının iki sebebi vardır. Bunlardan bir tanesi internet üzerinden takip edilmemek, diğeri ise bir topluluk kurmak veya aynı hobilerden hoşlanan insanları bir araya getirebilmektir.
Davet ile Girilen Siteler
Dark Web siteleri birçok hassas bilgi ve içerik içerir. Bu sitelere genellikle siteyi kuran kişiler tarafından davet edilirsiniz. Siteyi kuran kişiler ifşa olmamak için daveti atarken ince eleyip sık dokur. Böylelikle bu sitenin ortaya çıkması veya takip edilebilir olması zorlaşır. Peki bu sitelere nasıl girebilirsiniz?
Öncelikle sizin sicilinizi görmek isteyeceklerdir. Eğer siciliniz temizse ve hiçbir suça karışmadıysanız, sizi siteye büyük ihtimalle almazlar. Bazen de sizi sabıkalı insanların bile zorlanacağı testlere tabi tutarlar. Kısacası sizin avukat ya da polis olmadığınızı kanıtlamanızı isteyeceklerdir. Bunu yapmaların sebebi ise ifşa olmamaktır. Bu testler yasalara uygun olmayan testler olduğu için avukatlar ve polisler genelde testten geçemez.
Dark Web’in Karanlık Tarafı
Dark Web, zararsız sitelerinden daha çok zararlı siteleri ile ünlüdür. Bu da gayet normal çünkü zararlı siteler Dark Web’in %95’ini oluşturur. Dark Web’in derinliklerinde karşılaşmak istemeyeceğiniz şeyler bulabilirsiniz. Bu içeriklerin hiçbiri yasal değildir, bu yüzden çok dikkatli olmanız gerekir.
Yasa dışı gruplar, ekibe katılım gibi kirli işlerini Dark Web üzerinden gerçekleştirirler. Bunun sebebi ise ifşa olmamaktır. Eğer bu şekilde yapmazlarsa, devletlerin istihbarat birimleri konum saptayabilir ve peşlerine düşebilir. Birçok malware yazılımı internetin bu tarafında üretilir. Dark Web’de birçok hacker olduğu için bu yazılımları burada üretilmesi kadar normal bir şey olamaz. Bu sebeple Dark Web, şirketlerin hiç bulaşmak istemeyeceği ve çekineceği bir yerdir. Kısacası Dark Web’in karanlık tarafını anlatmak ile bitmez. Bu sitelerden uzak durulması gerekir. Her ne kadar Dark Web’e giriş yasal olsa da bu siteler kesinlikle yasal değildir ve sizlerin girmesini kesinlikle önermiyoruz.
Dark Web Marketi
Dark Web aynı zamanda bir market olarak da kullanılır. Dark Web yasadışı ürünlerin satışını ve incelemesinin yapılmasını sağlayan bir platform olarak da anılabilir. Bu markette birçok korkunç şey satılır. Siteye ilk girdiğiniz de kullanıcılarına sanki bir e-ticaret sitesine girmişler hissini verir. Aslında bir nevi e-ticaret sitesidir de ama tamamen yasal olmayan ürünler satılır. E-ticaret sitelerinde olduğu gibi ürünün veya hizmetin resmini görürsünüz. Eğer daha önce bir müşteri bir ürün aldıysa ve bu ürüne yorum da yaptıysa, yapılan yorumu görebilirsiniz. E-ticaret sitelerinde olduğu gibi 10 üzerinden değerlendirme de yapılır. Örneğin bir müşteri ürünü beğenmediyse, bu ürüne 1 yıldız verme hakkına sahiptir. Dark Web’in bu yanı korkunç bir hale büründüğünden dolayı hukuki yaptırımlar ve polis güçleri ile büyük bir mücadeleye başlanmıştır. Bu çalışmaların ardından Dark Web marketi yetkililer tarafından izlenmeye başlanmıştır.
Dolandırıcı Dark Web Siteleri
Birçok Dark Web sitesi bir ürün sattığını iddia eder. Gerçekte ise çoğu dolandırıcıdır. Örneğin bir ürün aldığınızda o ürün genellikle evinize hiçbir zaman gelmez. Satıcı sizin paranızı alır ve ortadan kaybolur. Bunun yapılmasının sebebi ise Dark Web’de yasal olmayan ürünler satıldığı için hukuksal haklarınızı kullanamıyor olmanızdır. Yani bu alışverişi gerçekleştiren kişi de bir suçlu olmuş olur. Bu sebeple polise giderseniz ya da hukuksal şekilde hakkınızı ararsanız, ilk ceza alışverişi yapan olarak size kesilebilir. Dark Web’deki satıcılar da bunun farkında olduğu için genellikle yeni kullanıcıları böyle dolandırırlar. Dolandırdıktan sonra da o hesabı kapatıp yeni bir hesap ile yine markette satış yapabilirler. Bu gerekçelerden dolayı Dark Web’deki çoğu site dolandırıcılıktan ibarettir. Bir rivayete göre eskiden bir ürün veya hizmet aldığınızda, ürün elinize ulaşırdı. Fakat Dark Web’i eskiden polis güçleri bu kadar takip etmiyordu ya da edemiyordu. Dark Web’i kullanan insanların bir gelir kaynağı sağlaması gerekiyordu ve strateji değişikliğine giderek dolandırıcılık yapmaya başladılar.
Dark Web’de Ticaret Nasıl Dönüyor?
Her ne kadar tehlikeli ve yasal olmadığını belirtsek de illaki Dark Web’de herhangi bir ödeme yapmak istiyorsanız bitcoin kullanmanız gerekir. Çünkü kredi kartı, havale ve EFT kullanılamaz. Normalde IBAN numarası girildiğinde, EFT ve havale yaparken alışverişi yapacağınız kişinin ismi ve soy ismi çıkar. Fakat bitcoin iki kişinin, birbirinin kimliğini bilmeden alışveriş yapmasını sağlar. Bitcoin adresleri rakamlardan ve harflerden oluşur. Bu adresler aynı zamanda cüzdan olarak da anılır. Örnek bir bitcoin adresi şu şekildedir; 1111KpcFyqUXJFji8KQnoHC5Rtqa7d7e. Yani para alışverişi yaptığınızda bu adresi verirsiniz. Peki Dark Web neden bitcoin kullanıyor?
Bitcoin kullanılırken kimliğiniz gizli olur ve alışverişler takip edilemez. Ayrıca bitcoin sayesinde alışverişler daha hızlı gerçekleşir. Dark Web’deki her e-ticaret sitesinin bitcoin adresi vardır ve ödemeler oraya yapılır. Kendi bitcoin hesabınıza girip o adresi yazdığınızda göndermek istediğiniz miktar o adrese gider. Böylelikle ticareti, kimliğiniz belli olmadan gerçekleştirmiş olursunuz.
Tekrar etmekte fayda görüyoruz. Bu yazıyı Dark Web konusunda bilgilenmeniz için derledik. Kullanmanızı ve özellikle alışveriş yapmanızı kesinlikle önermiyoruz.
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
2022'nin En Popüler 10 Programlama Dili
Siber Saldırı: Nedir, Nasıl Yapılır, Türleri ve Nasıl Takip Edilir?
Cryptojacking Nedir, Nasıl Çalışır