Büyük veri (big data), günümüzde gittikçe artan bir oranda önem kazanıyor ve birçok uzmana göre, uzun vadede çoğu ekonomik aktivitenin doğasını değiştireceği öngörülüyor. Harward Business Review bu durumu “büyük verinin devrimi” olarak adlandırıyor. Bu değişime kolay adapte olabilen şirketlerin, rakiplerine göre büyük bir avantaj elde edeceği de dikkate alınması gereken bir gerçek. Büyük veriyi kullanmanın, şirketlere ne gibi faydaları olabileceğini ve bununların örneklerini sizinle paylaşmak istedim ve bu yazıyı yazmaya karar verdim. Büyük verinin şirketlere faydalarını kısaca şu şekilde sıralamak mümkün;
Verimlilik: Karel tümleşik iletişim çözümleri ve araç takip sistemi gibi birçok veri oluşturan sistem ve cihazlar sayesinde; üretimden iletişime, stoklamadan ulaşıma kadar birçok verinin büyük bir veri havuzunda biriktiğini biliyoruz. Bu verilerin kullanılabilecek hale getirilmesi ve analiz edilmesi şirketin verimliliği hakkında önemli kararların verilmesini sağlıyor.
Yaratıcılık: Veri analistlerinin, oluşan büyük veriyi yorumlamaları farklılık göstermekte ve yaratıcılık gerektirmektedir. Farklı bakış açılarının, modellemeyi değiştireceği gibi farklı kararları verilmesini de sağlayabiliyor. Bu nedenle, verilerin analizinde yaratıcılık önem kazanıyor.
Üretkenlik: Harward Business Review (HBR)' a göre, şirketler ne kadar verilere dayalı kararlar verirse finansal ve operasyonel başarıları o kadar yüksek oluyor. Birçok sektör üzerinde yapılan araştırmada, kendi sektöründe en fazla verilere dayalı karar veren üç şirket ile diğer şirketlerin başarıları karşılaştırılıyor. Sonuçta, bu şirketlerin ortalamada rakiplerine kıyasla % 5 daha üretken ve % 6 daha karlı olduğu saptanıyor.
Karar verme mekanizmasının değişimi: Büyük data (big data) şirketlerin alışılmış karar verme sistemlerini de değiştireceğe benziyor. Şirketlerde kararları tecrübeli ve sezgileri güçlü yöneticiler yerine artık büyük veriyi doğru analiz edebilen, yorumlayabilen ve iyi seviyede istatistik bilen yöneticilerin vermesi bekleniyor.
Talep tahminleri: Büyük veri sayesinde, sosyal medyadaki konuşulan konuların analizleri yapılıp yeni trendlerin neler olabileceğini tahmin etmek kolaylaşıyor. Üretici için talep hesabı yapmak, parakendeci için sipariş adedi hesaplamak gibi sezgiye dayalı bir çok karar yerini analitik hesaplara devrediyor.
Her sektörün kendine has dinamikleri olduğu için, büyük datanın kullanımı sektörden sektöre farklılık gösterebilir. Buna bağlı olarak, ne tür verilerin toplanalacağı ve onlardan nasıl faydalanacağı da değişmektedir. Yapılan araştırmalara göre, büyük veriden en çok etkilenecek sektörün finans ve sigortacılık sektörü olacağı belirtiliyor. Büyük verinin şirketlere olan faydalarından birkaçına örnek vermek gerekirse;
Havayolları endüsrisinde dinamik fiyatlandırma yapılırken büyük veriden yararlanılmaktadır. Bu model, hava değişimine, talebe ve müşteri profiline göre fiyatlandırma yaparak havayolu şirketlerinin cirolarını maksimize etmektedir.
E-ticaret siteleri, siteye giren ziyaretçilerin neler aldıklarını, nelere baktıklarını, tıklama davranışlarını, promosyonlarla önerilere ne kadar itibar ettiklerini gözlemliyor. Yöneticiler, algoritmalar sayesinde her ziyaretçiden bilgi toplayarak, ziyaretçiler hakkında detaylı bilgilere sahip oluyorlar. Bu sayede, onların ne istediklerini çok daha iyi anlayıp potansiyel müşterilerine kendilerine özel fırsatlar sunabiliyorlar.
Finans sektöründe büyük veri, risk portfolyolarının birkaç dikika içerisinde riski minimuma indirerek gelecek tahminleri yapılmasını sağlıyor.
Toptancılar ve parakendeciler, büyük veri sayesinde stok birim numaralarını takip ederek optimal fiyatlandırma yapabiliyorlar. Buna ek olarak, küresel danışmanlık firması olan Mc Kinsey'nin araştırmasına göre, şirketlerin müşteri veya tedarikçilerle stratejik veri paylaşımları iki taraf için kazançlı oluyor.
Hedef kitle doğru zamanda ve doğru yerdeyken, büyük veri sayesinde mobil cihazlar üzerinden onlara özel önerilerde bulunulabiliyor. Bu sayede şirketler satışlarını artırabiliyor.
Önümüzdeki dönemde, kurumların çalışma biçimlerinden çalışanlardan beklenen bir takım özelliklere kadar birçok konuda büyük değişim gözlemleyebiliriz. Arabalar gibi şu anda sisteme bağlı olmayan bir çok aracın internete bağlanmasıyla bu büyük verinin hacminin daha da artması bekleniyor. Bu konuyu daha önce “Internet of Things Nedir?” adlı yazıda anlatmıştık. Gelecekte kurumların sahip olduğu verilerin, rekabetin temelini oluşturacağı öngörülüyor.
Amazon ve Google gibi dijital doğan ve başarılarında büyük verinin önemli bir payı olan şirketlerin iş yapma prensiplerinin incelenmesinin ve örnek alınmasının adaptasyon sürecinde faydalı olacağını düşünüyorum. Çünkü, onlar geleceğin şirketlerinin başarılı örneklerindendir. Bu şirketlerin verilere dayalı çalışma ve karar verme prensiplerinin özel sektör ve kamu sektörüne taşınması gerekiyor.
Bunu Okuyan Bunları da Okudu:
Wireshark Nedir? Nasıl Kullanılır?
Topraklama Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
CCTV Kameralarda Kapak Açıldı Uyarısı
< Bilgi Bankası