Ana içeriğe atla
En

Topraklama Nasıl Yapılır?

Güvenlik Kamera Sistemleri

Topraklama oldukça basit bir sistemdir; cihaz üzerindeki kaçak elektriği topraklama kablosu ile alıp toprağa verir. Toprağın ortalama direncinin çok düşük olması ve küçük işlemlerle kolayca daha da düşük hale getirilebilmesi sayesinde topraklama kablosunun bir ucunda oldukça düşük direnç olacağından topraklama akımını yaratmak için ek bir çaba gerekmez; yalnızca topraklama kablosu, toprak ile kablo arasında geçişi sağlayacak olan iletken ve uygun toprak zemin.
Topraklama çeşitleri arasındaki temel fark toprak ile topraklama kablosu arasında kullanılan iletkenin farklılığıdır.
Bu çeşitleri birkaç cümle ile özetlleyecek olursak:

  • Çubuk elektrodla topraklama tesisatı: Topraklama için en az 2-3 adet iletken çubuk gerekir (Bkz. Şekil 6). Bu çubukların çapı topraklama yapılacak alandaki elektrik akımı tehlikesine göre 12.5 mm ile 40 mm arasında seçilebilir. Tek bir uzun çubuk yerine birkaç parça çubuk kullanmak çubuklardan birinde bir sorun olması halinde sistem çalışmaya devam edebileceğinden daha sağlıklı bir yöntemdir; bu nedenle daha sık tercih edilir.
  • Kazayağı biçiminde topraklama tesisatı: Üç dal halinde, toprağın 80 cm derinliğine yelpaze biçiminde kazılmış kanallarla. Bu kanalların şekli kaz ayağına benzediği için bu şekilde adlandırılmıştır. (Bkz: Şekil 7)
  • Levha elektrodu ile topraklama tesisatı: Bu methodda iletken olarak çubuk yerine levha kullanılır (Bkz. Şekil 8). Bu levhalar en az 1.5 mm bakır veya 3 mm galvaniz levha olmalı ve yüzey alanları en az 0.5 m^2 olmaldır. Dikkat edilecek bir diğer nokta: levhanın yüzeyine temas eden toprağın elenmiş olması, içinde kum veya kırılmış taş olmaması, eğer mümkünse ısıtılarak dökülmesi ve topraklaması.
  • Şerit elektrod ile yapılan topraklama tesisatı: Bu yöntemde iletken olarak bakır şerit kullanılır (Bkz. Şekil 9). Şerit yuvarlak ise çapı en az 8 mm, lama ise boyutları 25x2 mm; uzunluğu en az 20 m olmalı ve şerit etrafındaki toprak elenmiş, tokmaklanmış, taşlı toprak ise çimlendirilmiş olmalıdır.
  • Metal elektrodlarla topraklama tesisatı: Kare kesitli borular kullanılarak yapılır (Bkz. Şekil 10). Bu borular en az 6 mm kalınlığında, 1,5 m boyuda, 60x60 köşebent olmalıdır. Dikkat edilecek bir dier husus: kare boruların aralarındaki uzaklık boylarından uzun olmalıdır.
  • Yer altı su boruları ile topraklama tesisatı: Elektrik iletkenliği uygun yer altı boruları ile yapılır (Bkz. Şekil 11). Bu borular en az 50 m uzunluğunda olmalıdır ve kesinlikle PVC kısımları olmamalıdır.
  • Bina ihata elektrodu ile topraklama tesisatı: İzolasyonsuz bir iletkenle binanın çevresi tamamen sarılması ve bu iletkenin elektrodlarla (çubul, levha, boru veya kazık) topraklanması şekilden uygulanır. Elektrodların arasında uzaklık en az 3 m olmalıdır.


<< CCTV Kameralı Güvenlik Sistemleri Makaleleri

Diğer Bilgiler