Ana içeriğe atla
En

Büyük Tehlikelerden Teknoloji ile Korunmanın Yolu: Alarm Sistemleri

Güvenlik Sistemleri

Hepimiz değerli saydığımız ne varsa onları korumak için çabalıyoruz. Sağlığımızın kötüleşebileceğini düşünerek kendimize ve sevdiklerimize sigortalar yaptırıyoruz. Araba alıyoruz, kaza ihtimalini düşünerek kasko, trafik sigortası vs. gerekli ne varsa ödemelerini düzenli olarak yapıyoruz. Kimi zaman bu ödemeler sıkıntı yaratsa da önemini anlayabiliyor ve itiraz etmiyoruz. Bu sırada aracımızın düzenli bakımlarını yapıyor ve günlük önlemlerimizi alıyoruz; sigortaya güvenerek canımızı ve malımızı tehlikeye atmıyoruz.

alarm sistemleriEvlerimiz var bir de yaşam alanlarımız. Bütün değerlilerimizin bir arada oldukları alanlar. Elbette evimizin de güvenliğine özen gösteriyoruz; dışarıya çıkmadan önce ocağı, pencereyi iki kez kontrol ediyoruz; gece yatarken o özenle seçtiğimiz, 3-5 farklı kilit sistemi olan çelik kapılarımızı iyice kilitliyoruz; tatile çıkarken kimimiz ışıkları açık bırakıyor hırsızı kandırmak için, kimimiz komşuları tembihliyor... Tabii ki güvenlik güçleri var bir de; polis var, itfaiye var, belki sitenin kendi görevlileri var. Ama herşeye rağmen hırsızlık, yangın veya su baskını yine oluyor…

Alarm sistemleri güvenlik sigortaları ya da olay sonrası kurtarma ekipmanları değildir; evlerimizi, iş yerlerimizi, yani hayatlarımızı korumazlar. Fakat olası bir tehlikeyi çok kısa süre içinde fark edip gerekli önlemleri alabilmemizi, büyük zararlar almadan sorunu atlatabilmemizi sağlarlar. Yollardaki ikaz tabelaları gibi, bünyemizin büyük bir hastalığın çok öncesinde ağrılarla, sızılarla bizi uyarması gibi... Mutfaktaki bir duman sensörü bütün evi sarabilecek ciddi bir yangından kurtarır, kapıdaki siren belki hırsızı caydırır belki bizi uyandırır veya haber alma merkezleri alarm sisteminden gelen sinyalleri sürekli takip ederek evimizi gönül rahatlığıyla bırakıp tatile gidebilmemizi sağlar.

Her zaman önlem almak çözüm bulmaktan daha kolay ve etkilidir. Bir kazadan sonra herkes bir daha olmaması için önlem alır, başımıza bir şey gelmeden bu güvenliği sağlamaksa kendimize ve sevdiklerimize değer vermemizle mümkündür. 250$’dan başlayan bir yatırımla sisteme sahip olunabilir, aylık 8$’a 7/24 alarm merkezi hizmetinden faydalanılabilir. Alarm sistemleri değer verdiklerimiz için bir önlemdir; büyük tehlikelerden küçük fedakârlıklarla korunabilmenizi sağlar.

Alarm sistemlerinin sizi nelerden koruyabilir?HAS Tuş Takımı

Hırsızlardan: Sensörler, manyetik kontaklar ve sirenle evinizin giriş çıkışlarını denetleyerek hırsıza karşı etkili bir koruma sunarlar. Bunun yanı sıra ışın sensörleri evinizin dış koruması için en ideal koruma alternatifleridir. Bu sensörler karşılıklı yerleştirilerek bahçe duvarlarını bir çit gibi boydan boya sarar ve birbirlerine aktif olarak ışın gönderirler; böylece o bölgedeki herhangi bir yabancı cisimde, kaçak geçişte kullanıcıyı uyarırlar.

Yangından: Kullanacağınız duman ve ısı sensörleri evinizde veya iş yerinizdeki yangın tehlikesini çok kısa sürede fark ederek sizi uyarır.

Çevresel tehlikelerden: En sık karşılaşılan örneği su baskınlarıdır. Alarm sisteminiz su baskınları, boru kaçakları gibi durumlarda alarm uyarısı vererek evinizin sular altında kalmasını önler. Bunun yanı sıra alarm sisteminin kullanıcıyı koruduğu çevresel faktörlere örnek olarak gaz kaçaklarını da inceleyebiliriz.

Alarm sistemlerinin koruma şekillerini genel olarak sizin evde durmadığınız durumlardan örnekler vererek açıkladık fakat en korkulan durumlardan bir tanesi de şüphesiz siz evdeyken bir hırsız veya yabancının binanıza girmesi ve hatta sizinle göz göze gelmesidir. Alarm sistemleri bu durumda da, yani siz evinizde otururken veya gece uyurken de koruma görevine devam eder ve güvenliğinizi tehdit eden unsurlara karşı önlem alabilmenizi sağlar. Örneğin ‘içeride’ koruma şeklinde ev içindeki herhangi bir hareketi tehlike sinyali olarak almazken dışarıdan gelen tehditlere karşı korumaya devam eder, yani evin içinde rahatça hareket ederken aynı zamanda korunmanızı da sağlar.

HAS SensörDaha önce bahsettiğimiz gibi alarm sistemleri koruma değil caydırma ve  uyarma görevini üstlenirler; bunu sirenler vasıtasıyla yerel uyarı yaparak veya sizi ya da anlaşmalı haber alma merkezinizi arayarak yapabilirler. Alarm sisteminizin yalnızca sizi uyarmasını değil, gerekli kişilere ulaşarak korumanızı sağlamasını da isterseniz panelinizi internet üzerinden veya sabit hat üzerinden haber alma merkezine bağlamalısınız. Bu şekilde gerekli durumlarda evinize derhal polis, itfaiye, ambulans gibi yetkili kişiler yönlendirilecek ve hızla sorun ortadan kaldırılmaya çalışılacaktır. Başka bir deyişle profesyonel bir yardım alabilirsiniz.  
Alarm takip izleme sisteminin kullanıcıya sunduğu kolaylıklardan biri de bölgelere ayrılarak hangi alarm uyarısının evin veya iş yerinin hangi kısmından geldiğini anlayabilmenizi mümkün kılmasıdır. Ayrıca yan yana birden fazla ofisiniz varsa alarm panelinizi ortak kullanabilirsiniz; bu da sistemin size sunduğu ekonomik kolaylıklardan biridir. Bunun için ikinci ofisinize yalnızca bir adet tuş takımı almanız yeterli olur.

Alarm sisteminin bilinmesi gereken kullanım kolaylıklarından bir tanesi de kişilerin yetkileri ayarlayabilme şansı sunmasıdır; yalnızca alarm sisteminizi kimlerin kullanabileceğine değil hangi kullanıcının hangi özellikleri kullanabileceğine de karar vererek ziyaretçilerinize ve ailenize ayrı ayrı kolaylıklar sunabilirsiniz. Ayrıca kullanıcılara farklı şifreler vererek kişi denetimini de yapabilir, giriş çıkış saatlerini, yapılan işlemleri vs. görüntüleyebilirsiniz.

Alarm sistemlerinin yapabildikleri veya faydaları başlığı ile daha birçok şey sıralayabiliriz; teknolojinin gelişme hızına bakarsak bu listeye daima yeni maddeler eklenebilir. Kullanıcının daha güvenli bir ev veya iş yeri için yapması gereken ise bir alarm sistemi edinerek güvenliğini ve huzurunu garanti altına almak.

Bu Yazıyı Okuyanlar, Bunları da Okudu:
Alarm Merkezi Neden Gerekli? Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Etkili Güvenlik Sistemi Nasıl Kurulur?
Alarm Sisteminize Her Ay Dünyanın Parasını mı Ödüyorsunuz?

Diğer Bloglar