Hiçbirimiz, sevdiğimiz ve sahip olduklarımızı kaybetmek istemeyiz. Bizim için değerli olan herhangi bir şeye zarar gelmesin isteriz. Onları korumak için elimizden geleni yaparız. Hep olumlu düşünmeye çalışırız ve bunun faydalı olduğunu biliriz. Ancak ne kadar olumlu düşünürsek düşünelim, ne yazık ki istenmeyen olaylar ve aksilikler hayatın acımasız gerçekleridir. Bu nedenle, önlem alma ihtiyacı duyarız.
Bir tarafta, hayatta en çok değer verdiğimiz, maddi ve manevi birçok eşyamızın içinde bulunduğu evimiz; diğer tarafta, bize gelir sağlayan iş yerimiz, bizim için güvenlikleri en üst seviyede tutulması gereken yerlerdir. Bu nedenle, hem evimizde hem de iş yerimizde oluşabilecek olumsuz olayları önlemek için teknolojinin sunduğu imkanlardan faydalanmak mantıklı bir karar olur. Beklenmedik sorunlar en başından tespit edilebilirse, zararlar büyük ölçüde azaltılabilir. Güvenlik sistemlerinin var olma nedeni de işte tam olarak budur.
Güvenlik sistemlerinin esas görevi, beklenmeyen bir olumsuz durum yaşandığı zaman, gereken yerlere en hızlı şekilde haber vermek ve yapılması gerekenlerin bir an önce yapılmasını sağlamaktır. Gelişmiş Görüntülü İletişim ve Güvenlik Sistemleri sayesinde, evinizde oluşabilecek olumsuz durumlar anında tespit edilebilir ve sizin tarafınızdan belirlenmiş kuruluşlar ve/veya kişiler en geç 1 dakika içerisinde bilgilendirilebilir. Bilgilendirme işleminden sonra harekete geçmek alarm sistemlerinin görevi değidir. Harakete geçmeyi sağlamak ve müdahalenin daha hızlı ve etkili olabilmesi için AHM'ler (Alarm Haber Alma Merkezleri) vardır. AHM'ler hakkında detaylı bilgiyi “Alarm Merkezi Neden Gerekli? Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?” başlıklı yazıda daha önce incelemiştik. Peki güvenlik sistemleri, hangi olumsuz durumları önlemede bize yardımcı olabilir?
1) Hırsızlık
Manyetik kontak ve sensörler, giriş çıkışın yapılabileceği yerlere yerleştirilerek evinizin veya iş yerinizin güvenliği denetlenebilir. Dış koruma olarak da güvenlik kameraları ile birlikte ışın sensörleri kullanılabilir. Işın sensörleri bahçe duvarlarını bir çit gibi kaplayarak bahçenize yabancı bir cisim girdiğinde onu algılayarak alarm verir.
2) Yangın
Duman ve ısı sensörleri yangın tehlikesini çok kısa bir sürede fark ederek sizi ve itfaiyeyi uyarır. Böylece, yangına çok kısa bir sürede müdahale edilmesini sağlar.
3) Sel / Su Baskını
Su baskınları çevresel tehlikeler arasında en çok karşılaşılan olumsuz durumdur. Sistem, sensörler sayesinde su baskınlarını çok kısa bir sürede tespit ederek size ve belirtilen yerlere durumu bildirir.
4) Gaz kaçakları
Evlerde veya iş yerlerinde, en çok korkulan durumlardan biri de gaz kaçaklarıdır. Kaçaklar, gaz algılama dedektörleri sayesinde tespit edilebilir ve kimseye zarar gelmeden, hızlı bir şekilde müdahale edilebilir.
Alarm sistemleri sizi uyarmanın dışında sirenle yerel uyarı da yapar. Eğer sizin haricinizde gerekli kişileri de uyarmasını isterseniz panelinizi, internet üzerinden veya sabit hat üzerinden Alarm Haber Alma Merkezine (AHM) bağlamanız gerekmektedir. Böylece vakit kaybetmeden evinize veya iş yerinize; polis, itfaiye, ambulans gibi yetkililer gelerek sorunu ortadan kaldırmak için bir an önce harakete geçerler.
Olumsuz durumları tecrübe etmeden önlem almak, içinizin rahat olmasını sağlayacağı gibi olumsuz durumlar yaşandığı zaman ortaya çıkacak zararları da en aza indirir. Bunun yanında, güvenlik sistemlerinin caydırıcılık özelliğini de vurgulamak gerekir.
Hırsızlık yapmaya eğilimli birinin güvenlik sisteminin varlığını fark etmesi, olumsuz olayları daha yaşanmadan önleyebilir. Bunu da göz önünde bulundurursak güvenlik sistemleri, evimizde ya da iş yerimizde oluşabilecek olumsuzlukların önlenmesine büyük katkıda bulunur. Bunun sonucunda da güvenlik sistemleri bize daha huzurlu, emniyetli ve stressiz bir hayat sunar.
Karel Görüntülü İletişim ve Güvenlik Sistemleri ürün ve çözümlerini incelemek için tıklayınız >>
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Görüntülü Güvenlik Sistemi Satın Almadan Önce Bilmeniz Gereken 15 Teknoloji
Modern Güvenlik Sistemlerine Bakış: Kartlı Geçiş Sistemleri
Güvenlik Kamera Sistemi Seçerken Bilmemiz Gereken 7 Kriter