IP CCTV sistemlerin kurulumu analog sisteme göre çok daha kolay yapılabiliyor. Hali hazırda bir network'e sahip yapılarda, mevcut ağ yapısının CCTV sistemi için de kullanılabiliyor olması sistemi gerçekleştirmede büyük kolaylıklar sağlıyor ve merkezi sistemler yapılabilir hale geliyor. Bu tür yapılarda analog sistemler kurmak büyük altyapı maliyetleri getirirken, sistemlerin merkezi yapıdan çıkıp dağınık yapıda olmasına sebep oluyor.
IP CCTV sistemler tüm bu kolaylıkları sağlarken, akla başka sorular geliyor. Mevcut ağ’a yeni birimler ekleyerek fazladan trafik sağlamak, mevcut durumu nasıl etkileyecek?
Ağ yapısının birçok sistem tarafından kullanılacak olması (data, IP telefon, IP TV, e-mail, internet, CCTV, kartlı geçiş, bina yönetim, havalandırma, aydınlatma otomasyonu ve asansör kontrolü gibi), ağ yapısının çok iyi tasarlanması ve yönetilmesi gereksinimini doğuruyor. IP CCTV sistemi, ağ’a en büyük yükü getirecek sistemlerden biridir. Bunun sebebi ise; farklı çözünürlükte görüntü akışı sağlayabilen yüzlerce kameradan alınan görüntülerin 7/24 ağ üzerinden hem kayıt sistemlerine, hem de izleme noktalarına taşınmasıdır.
Ağınızın yeni eklenen CCTV sisteminden olumsuz etkilenmemesi için bazı noktalara dikkat edilmelidir;
- İhtiyaçların tam olarak belirlenmesi ve amaca uygun tasarlanması gerekir. Bunun için gerekirse uzun yıllar bu işle uğraşmış profesyonellerden destek alınmalıdır.
- Kurulacak IP sistemin yaygın olarak kullanılan standartlara uygun olması, ileride yapılacak değişiklik ve eklemeler için kolaylık sağlayacaktır.
- Kayıt sisteminin kayıpsız, kolay erişilebilir, kolay yönetilebilir ve kayıt yükünü kaldırabilecek kapasitede olması önemlidir.
- Kayıt platformlarının yedekli güç ünitelerinin olması, yedekli soğutma sistemlerinin olması, disk arızalarına karşı RAID (Redundant Array of Independent Disk) disk yapılarının olması ve mümkünse kayıt cihazlarının yedekli mimaride kurulması gerekir.
- Çok noktadan izleme yapılıyorsa özellikle canlı görüntülerin çoklu yayın (multicast) paketler olarak gönderildiği sistemler seçilmesi, hem sistem üzerine gelecek yükü azaltacak, hem de ağ üzerinde oluşacak yüksek video trafiğini düşürecektir.
- Ağ yapısının tasarlanması aşamasında da gerekli bant genişliği hesabının yapılarak uygun kenar ve merkez ağ anahtarlarının ve bu anahtarlar arasındaki hızın belirlenmesi gerekir.
- PoE (Power over Ethernet) özellikli ağ anahtarlarının kullanılması, enerji kablosu maliyetini ortadan kaldıracaktır.
- Kablolama aşamasında, kamera kablolarının manyetik alandan etkilenmelerinin önüne geçmek için zayıf akım tavasından taşınmasına dikkat edilmelidir.
- VLAN (Virtual LAN) konfigürasyonu ile fiziksel ağ üzerinde birden fazla sanal ağlar yaratılarak her bir sanal ağın sanki ayrı bir fiziksel ağ gibi çalıştırılması sağlanmalıdır.
IP CCTV sistemlerin devreye alınmaları ve kullanımları esnasında mümkün olduğunca az problemle karşılaşmak veya karşılaşılan problemi mümkün olan en kısa sürede çözmek için, sistemlerin tasarımında yukarıdaki noktalara uyulması büyük önem taşımaktadır.
Kaynak: EMO, Office of Crime Prevention
Bu yazıyı okuyanlar bunları da okudu:
IP CCTV Sistemlerde Uygun Altyapıyı Seçmek için Bilinmesi Gerekenler
Güvenlik Sistemlerinin Geleceği - IP CCTV
Güvenlik Kamera Sistemi Seçerken Bilmemiz Gereken 7 Kriter