Söz konusu siber saldırılar ve ardından yaşanabilecek iş aksamaları olduğunda, her işletmenin biraz korktuğunu söylemek yanlış olmaz. Bilgilerimizi ve kurumsal verilerimizi güvence altına almak kesinlikle göz korkutucu bir iştir. Teknolojinin evrimi ve siber tehditlerin büyümesi, aynı zamanda bütün ölçülerdeki kurumlar arasında ihlallerde de bir artışa sebep oldu.
Peki, bilgilerinizin ortaya çıkma riskini azaltmanıza yardımcı olmak için neleri bilmeniz, nelere dikkat etmeniz gerekiyor? İşletme güvenliğinin temel bileşenlerini kavrayarak buna başlayabilirsiniz:
Ağ Güvenliği
Bu kapsamlı terim yetkilendirilmemiş erişim, istismar, modifikasyon veya ağ ve ağ kaynaklarının reddinin izini sürmenizi ve bunlardan kaçınmanızı sağlayan prensip ve prosedürleri tanımlar. İyi bir şekilde uygulanan ağ güvenliği önlemleri, kötü amaçlı yazılımların ve hackerlerin sizin korumak istediğiniz bilgiyi değiştirmekten veya ona erişmekten alıkoymanıza yardımcı olur. Ayrıca networkünüz üzerinde çalışan IP Telefon sisteminizin ve IP kameralarınızın da güvende olduğunu bilmek, güvenlik endişelerinden sıyrılıp işinize odaklanmanızı sağlayacaktır.
Güvenlik Duvarı
Güvenlik duvarınız birçok yönüyle savunmanızın ilk taburudur. Bir güvenlik duvarı, internet dahil olmak üzere güvenilen ağ ile diğer güvenilmeyen ağlar arasında bir bariyer görevi görür. Güvenlik duvarları hem donanım hem de yazılımda; hem de ikisinin kombinasyonunda uygulanabilir.
Ağ Erişim Kontrolü
Ağ Erişim Kontrolü (NAC) ismi neyi ifade ediyorsa tam da onu yapmayı amaçlar. Son kullanıcı güvenliği teknolojilerini ve ağ güvenliği politikalarının uygulanmasını birleştirmeye yönelik bir teknolojidir. Ağ Erişim Kontrolü; sistemdeki her kullanıcının erişebileceği verileri yetkilendiren, kullanıcıların rolleri çerçevesinde düzenleme ve sınırlandırma, ağ güvenlik denetlemesi yapan ve kullanıcı sistem güvenliğini sağlamaya yardımcı olur.
Tümleşik Güvenlik Sistemi
Tümleşik Güvenlik Sistemi (UTM) bilişim uzmanınızın güvenlikle alakalı geniş ve çeşitli başvurular ile altyapı bileşenlerini tek bir yönetim konsolu dahilinde izlemesini ve yönetmesini sağlayan bir güvenlik yönetimidir. Karmaşıklığı azaltırken harmanlanmış tehditlerden kullanıcıları korumak için tasarlanan UTM güvenlik duvarı, ağ geçidi anti-virüs, saldırı sezme ve engelleme gibi elementleri bir platformda toplar.
Yedekle ve Yeniden Yükle
Evet, kulağa basit gelebilir ama yedeklemek ve yeniden yüklemek her işletme güvenlik planının en önemli parçasıdır. Sizin yaklaşımınız donanım veya yazılım arızasında kaybolan veriyi yeniden yüklemek için tasarlanmış olan manuel ve otomatik prosedürlerin kombinasyonunu içerebilir. Sistematik dosya, veri tabanı, bilgisayar aktivitesi günlüklerinin yedeklenmesi herhangi bir kurtarma ve yeniden yükleme prosedürünün parçasıdır.
Birçok bileşen işinizi korumanıza yardım etmek için bir arada çalışıyor. Artık temel olan kavramları bildiğinize göre; birçok başvuru, cihaz, ağ ve platform arasında güvenlik katmanlarını birleştirebilecek bir işletme güvenlik stratejisi ile yola devam etmeye hazırlanabilirsiniz. Güvenlik duvarı, tehdit yönetimi, web güvenliği, e-posta güvenliği, güvenlik olay raporlama ve proaktif planlama. Bunların hepsi bir arada sizin davetsiz misafirlere ve kötü amaçlı saldırılara maruz kalma oranınızı düşürecektir.
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
IP Santralı Hackerlardan Korumak
Hacklenen Nesnelerin İnterneti (Internet of Hacked Things) Nedir?
IP Kamera Sistemini Hackerlardan Korumak İçin 10 Basit Önlem