Ana içeriğe atla
En

ONVIF Nedir, Ne İşe Yarar?

Güvenlik Sistemleri

CCTV ONVIF
"Open Network Video Interface Forum" kelimelerinin baş harfleri olan ONVIF, Tükçeye "Açık Network Video Arayüzü Forumu" olarak çevrildi. ONVIF kısaca; IP CCTV sistemlerde farklı markalı bileşenin bir arada ve uyum içinde çalışmasını amaçlayan organizasyon ve protokoldür. Yani "IP iletişim sistemleri için SIP neyse, IP CCTV sistemleri için de ONVIF odur."

CCTV teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ile IP kameraların özellikleri artarken, fiyatlarında düşüş yaşandı. Böylece analog kameralara göre daha fazla tercih edilmelerinin önü açılmış oldu. Fakat diğer yandan birçok firma farklı özellikte ve farklı yazılımlar kullanan ürünler geliştirdi. IP tabanlı kameraların aynı altyapıda sorunsuz çalışabilmesi ve birbirleriyle uyumlu olması için 2008 yılında büyük bir adım atıldı. Kurulan ONVIF organizasyonu ile özellikle IP CCTV sistemlerde dünya çapında bir standart belirlenmesi amaçlandı. Önceleri pek ilgiyi çekmeyen bu standart, geçen süre içerisinde sayıları 300'ü geçen üreticinin katılımıyla, hemen hemen her markanın kullandığı ve IP sistemlerde talep edilen çekirdek teknolojiyi oluşturdu. Organizasyon içinde sadece IP kamera ve kayıt cihazı üreticileri yer almıyor, yazılım firmaları ve diğer IP tabanlı güvenlik sistemi üreticileri de organizasyonun içerisindeler. Türkiye'nin en önemli teknoloji şirketlerinden olan Karel de ONVIF üyesidir.

Günümüzde IP CCTV kullanmak isteyen sistem kurucular, markalara bağımlı kalmadan, kendileri için en uygun cihazları satın alarak, ONVIF standarları sayesinde tek bir yazılım üzerinden kullanabiliyor. Bu sayede ürün satın almak isteyenler için, ürün yelpazesi de oldukça genişliyor.

ONVIF sayesinde standartlaşan özellikler;

  • IP konfigürasyonu
  • Cihaz yönetimi
  • Cihaz ekleme
  • Medya konfigürasyonu
  • PTZ kontrolü
  • Gerçek zamanlı izleme
  • Güvenlik
  • Video analitiği

Bu yazıyı okuyanlar bunları da okudu:
IP CCTV Neler Kazandırır?
Güvenlik Kamera Sistemi Seçerken Bilmemiz Gereken 7 Kriter
IP CCTV Sistemlerde Uygun Altyapıyı Seçmek için Bilinmesi Gerekenler

Diğer Bloglar