Dünya genelinde güvenlik sorunları arttıkça, güvenlik önlemleri de artış gösteriyor. Bu önlemleri listeleyecek olursak görüyoruz ki araç güvenliği ve kontrolü oldukça önemli bir sırada yer alıyor.
Gerek araçların taşıma kapasitelerinin fazla olması, gerek donanımlarının gizli eklentilerin saklanması için müsait olması araçları güvenlik sorunlarında üst sıralara taşıyor. Bu yazımızda “Araç altı kontrol sistemleri ne derece etkilidir, nasıl çalışır ve ne kadar güvenlidir?” sorularına cevap verecek şekilde araç altı kontrol sistemlerinin çalışmasını inceleyelim:
- Araç Altı Kontrol Sistemleri Çalışma Prensibi
Araç altı kontrol sistemleri, araçların altını görüntüleyen kamera sisteminden oluşur. Uygun şekilde zemine yerleştirilmiş kamera, hareket halinde olsa dahi araçların altlarına ait görüntüler alabilir. Bu görüntüler, bir monitör üzerinde birleştirilerek araca ait tam bir görüntü elde edilir. Görüntüler, kontrol noktasından uzakta kurulmuş bir merkezde, monitör başındaki kişiler tarafından kontrol edilerek tehdit oluşturup oluşturmadığı denetlenir.
Monitör başında kontrol sağlayan kişilerin kontrol noktasından uzakta bulunması önemlidir. Bir alarm anında tehdit unsuru araç, kendisine ve etrafındaki insanlara zarar verecek girişimlerde bulunabilir. Böyle bir senaryoda yakınlarda insan bulunmaması oldukça önem teşkil eder. Bu yüzden sistemi denetleyen güvenlik görevlileri, kontrol noktasına uzakta kurulmuş bir monitör odasından kontrollerini yürütür. Tehdit anında güvenlik kapılarının kapatılması, gerekli uyarıların ve takviyelerin yapılması sağlanır.
- Başka Sistemlere Entegre Edilebilir Mi?
Araç altı kontrol sistemleri, kullanımda olan diğer güvenlik birimleri ile ortak kullanılabilir. Buna örnek verilecek olursa, plaka tanıma sistemleri araç altı kontrol sistemleri ile birlikte kullanılan en yaygın üründür. Plaka tanıma sistemleri, yaklaşan aracın plaka bilgilerini sistemde kontrol eder, araç üzerine oluşturulmuş bir kayıt varsa bu kayıtları monitör kullanıcılarına iletir ve araç altı kontrol sisteminden alınmış görüntüler ile bir önceki zaman diliminde alınmış görüntüleri karşılaştırabilir. Araç adına bir kayıt yok ise araç altı kontrol sistemlerinden alınan görüntüler ile yeni bir kayıt oluşturulur ve bu görüntüleri kayıt içerisine yerleştirerek gelecek zamanlarda tekrar değerlendirilebilecek kayıtlar meydana getirir.
- Araç Altı Kontrol Sistemlerinin Kullanım Yerleri ve Türleri
Araç altı kontrol sistemleri, araç kontrolünün yapılması gereken hemen her yerde kullanılabilir. Uygunluğu açısında iki türde üretilen bu sistemler, kurumun ihtiyacına ve bütçesine göre değişkenlik gösterir.
- Statik (Sabit) Araç Altı Kontrol Sistemleri:
Sabit araç altı kontrol sistemleri, uzun süreli istenen güvenlik noktaları için uygundur. Bu sistemlerin bir diğer özelliği, geçiş yolunun hemen altına kurulabiliyor olmasıdır. Bu şekilde yol üzerinde bir rampa düzeneği oluşturmaz ve geçişlerin daha rahat olmasını sağlar. Zemin üzerinde bir bozulmaya sebep olmaz. Kurulumları daha uzun sürer.
- Kullanıcıya Sağladığı Faydalar
Araç altı kontrol sistemlerinin temel amacı, kontrolleri gerçekleştiren kişilerin fiziksel olarak potansiyel tehdit unsurlarına yaklaşmasının önüne geçilmesidir. Patlayıcı taşıyan bir aracın kontrolünde insanların doğrudan kullanılması istenilen bir durum değildir. Diğer bir amaç, araç kullanımının yoğun olduğu noktalarda trafik oluşturmamak ve hızlı şekilde güvenlik taramalarını gerçekleştirebilmektir. Aynı şekilde yoğun ortamlarda plaka tanımalarının ve araç kayıtlarının oluşturulması da bir o kadar hızlanmaktadır.
Tehlike seviyesinin düşük veya yüksek olduğu her yerde kullanılabilir. Okul bahçelerinden hastanelere, askeri alanlardan nükleer santrallere kadar her yere oldukça uyumlu olan ve yüksek güvenirlikli sistemlerdir.
Bu konuda daha fazla bilgi edinmek için "Plaka Tanıma ve Araç Altı Kontrol Sistemi" sayfasını ziyaret edebilirsiniz
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
CCTV Güvenlik Kamera Kurulumu, Model ve Özellikleri Hakkında Tavsiyeler
Otomatik Şerit Koruma Sistemi Nedir ve Nasıl Çalışır?
Hareket Algılama Nedir ve Nasıl Çalışır?