Büyük Sıçrama Belgeseli tanıtım etkinlikleri kapsamında ODTÜ’de düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan Yaman Tunaoğlu’nun konuşmasından satır başları;
Ticari hayata atılmak isteyenlere Karel üzerinden önerilerde bulunmak istiyorum. Elbette ki Karel’in ilk kurulduğu yıl olan 1986’daki başarı kriterleriyle şimdikiler arasında çok fazla fark var. O dönemde Türkiye’de büyük bir boşluk vardı. Karel olarak bu boşluğu doldurmak amacıyla yola çıktık ve çok çalışarak başarıyı yakaladık. Fakat günümüzde işler biraz daha farklılaşmış durumda. Öncelikle gençlere ilk tavsiyem “CEO” olmaya çok takılmamalarıdır. Her zaman söylediğim bir söz vardır; “Önce yönetilmeyi öğrenmek gerekir.” Bunun yanında girişimciliğin yaşla çok da bağlantılı olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca kurum içinde farklı işler yapmaktan ve farklı görevleri üstlenmekten çekinmemek gerekir. Çünkü bunların hepsi insana farklı değerler katıyor.
Günümüzde ticari hayata atılmak isteyenlere bir başka tavsiyem, bakış açılarını genişletmeleri ve değişen dünyaya bu gözden bakmaları. Bilgiye ulaşmanın eskiye nazaran çok daha kolay olduğu bu günlerde, bir projenin parçası olmak veya bir proje için farklı şirketlerle işbirliği içinde olmak da ufkunuzu genişletecektir.
Yeni mezun olacak arkadaşlara da staj olanaklarını iyi değerlendirmelerini öneriyorum. Stajlarınızı sektörü tanımak için bir fırsat olarak görüp, sizlere çok şey katacak şirketlerde staj yapmanız veya aday mühendis olarak çalışmanız faydanıza olacaktır.
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu:
İnovasyon ve Başarının Farklı Yolları
Başarılı BT Kariyeri İçin Geliştirilmesi Gereken Sosyal Beceriler
Yakında Hayatımızı Kolaylaştıracak İnovasyonlar