Küçük ve orta boy işletmeler ülkelerin ekonomilerinde önemli bir yere sahip. Ülkeler bazında baktığımızda, ortalama olarak işletmelerin %95'ini KOBİ'ler oluşturuyor. Bu işletmelerin toplam istihdamdaki payı ise %50'nin üzerinde. Yeni ticari girişimlerin desteklenmesi, ekonomik gelişme açısından yararlı olacaktır. Bu nedenle kendi işinin patronu olmak isteyen ve girişimci ruha sahip insanlara yönelik olarak bazı makalelerden derlediğim önerileri paylaşmak istiyorum.
Yeni kurulacak işletmelerin çıktıkları bu yolda başarıya ulaşabilmeleri ve çalışmalarının boşa gitmemesi için dikkat edilmesi gereken kritik noktalar :
1) Öncelikle bir iş planı hazırlayın. Bu plan, işinizde başarılı olmak için önemli bir yol haritası olacaktır. Ayrıca kendinizi tanımanız, hedeflerinizi belirlemeniz, işletmenizi konumlandırmanız, farklılaştırmanız ve faaliyet göstereceğiniz pazara ve müşterilere dair çalışmalarınızı yönlendirebilmeniz için fayda sağlayacaktır.
2) Yapmayı planladığınız işle alakalı yeterli düzeyde eğitim ve destek alın. Bu eğitim ve destek, faaliyet göstereceğiniz alanda donanımlı olmanıza ve daha verimli çalışabilmenize yardım edecektir.
3) İşletmeniz için gerekli ruhsat ve izinleri almayı ihmal etmeyin. Bunun için öncelikle işletmenizin hukuki yapısını tam olarak belirlemeniz gerekecektir. Şahıs, ortaklık, limited şirketi, kar amacı gütmeyen veya kooperatif. Sizin için en uygun yapıya karar verin. Daha sonra fatura ve vergi kimlik numarası için gerekli işlemlerin yapılması gerekiyor.
4) Gerekli olan finansal kaynağı nasıl karşılayacağınızı bulun. Bu işe ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu hesaplamakla başlayın. Daha sonra bu kaynağı nasıl bulabileceğinize dair araştırmalara başlayın.
5) Devlet desteği veya hibe araştırması yapın. Yapacağınız işle ilgili olarak devlet desteği, hibe, araştırma bursu veya girişim kredisi olup olmadığına bakın. Bu konuda KOSGEB videosunu ve buna benzer kuruluşların teşviklerini inceleyebilirsiniz.
6) Pazarlama stratejinizi belirleyin. Pazarlama konusunda sade ve basit olun. Hedefinizi ve amacınızı net bir şekilde belirleyin. Yapacağınız bütün çalışmalarda hedefinizle uyumlu olup olmadığını, hedefinize yönelik katkı sağlayıp sağlamayacağını, fayda/maliyet performansını irdeleyin. Doğru ürün/çözümleri oluşturun, pazara/rakiplerinize/
7) Çalışan hakları ve işveren yükümlülükleri hakkında araştırma yapın. Yanınızda çalışacak personelin hakları ve onları çalıştırabilmek için yapılması gereken yasal işlemleri öğrenmek için iyi bir araştırma yapın. Bu sayede hem çalışanlarınız, hem de kendi sorumluluklarınız hakkında yeterli donanıma sahip olacaksınız.
8) Muhasebe, işletmeler için önemli konulardan bir tanesidir. Bu birimin şirketi içerisinde mi kurulacağı yoksa muhasebe için başka bir şirketten mi yararlanılacağına karar vermelisiniz. Bu karar, kurulacak işletmenin büyüklüğüne göre de değişkenlik gösterecektir. İş planı dahilinde bu konuyu değerlendirerek en uygun yöntemi seçmelisiniz.
9) Yeni kurulacak işletmeler için teknoloji yatırımları da büyük bir öneme sahiptir. Mali olarak önemli bir gider kalemi olan teknoloji yatırımları, şirketin yapısına uygun olarak yapılmalıdır. Genel anlamda ihtiyaçlar belirlenmeli ve en az yatırımla en fazla verimi alacak şekilde yapılandırılmalıdır. Şirketin yakın ve uzun vadeli büyüme potansiyeli de göz önünde bulundurulmalı ve teknolojik yatırımlar bu potansiyeli karşılayabilecek düzeyde olmalıdır. Bu konuyla ilgili olarak bloğumuzda bulunan "Yeni Kurulan Şirketlerin Teknoloji İhtiyaçları Nelerdir?" başlıklı yazıdan da yararlanabilirsiniz.
10) Müşteri bilgilerinizi yönetecek araçlar edinin. Mevcut müşteriler her zaman en düşük maliyetle en çok para kazanabileceğiniz kıymetli bir kaynak olacaktır. Müşteri bilgilerini yöneteceğiniz programlarla mevcut ve potansiyel müşterilerinizin bilgilerini güncel olarak saklayabilecek, mevcut müşterilerinizin satınalma davranışlarına göre onlara sunacağınız yeni ürün/çözümleri, kampanya, vb uygulamaları yönetmeniz kolaylaşacaktır.
11) İşletmenin kullanacağı araçlar önemli bir gider olarak görülebilir. Bu konuda öncelikle gerekli araçların adedine ve tipine karar verilmelidir. Belirlenen ihtiyaçlar dahilinde araçların satın alma yöntemi de farklılık gösterir. İşletme ya ihtiyacı olan araçları satın alır ya da filo kiralama yöntemiyle üçüncü şahıs şirketlerden kiralar. Satın alma yöntemi ne olursa olsun araçların takibi önemli bir konudur. Araçlarınızı takip ederek operasyonunuzu kolayca yönetmek, güvenlik, performans ve tasarruf sağlamak isterseniz Karel Araç Takip Sistemi benzeri uygulamalarla bunu yapabilirsiniz.
12) Kullanacağınız ofisin yerini seçerken ve dekore ederken dikkatli olun. Müşterileriniz tarafından kolaylıkla bulunabilecek yerler seçmeniz işletmenizin yararına olacaktır. Ulaşım imkanı kolay olan ve iyi dekore edilmiş bir ofis müşterilerinizde iyi bir izlenim bırakacaktır. Bunun yanında çalışanlarınızın rahat edeceği ve fonksiyonel ofis mobilyaları seçmeniz çalışmalarınızın daha verimli olmasına katkı sağlayacaktır.
Genel anlamda yeni kurulacak işletmeler için önerilerde bulunduğumuz bu yazı, girişimci ve işletme sahibi olmak isteyen kişiler için bir rehber niteliğindedir. Üzerinde durulmasını önerdiğimiz bu konularda, şirketler kendi yapılarına göre en uygun seçenekleri bu çerçevede şekillendirilebilir. Bu sayede, yatırımlardan en fazla verimin alınması ve işletmenin iş planı hazırlanırken öngörülen hedeflerine ulaşılması sağlanabilir.
Bu Yazıyı Okuyanlar, Bunları da Okudu:
Yeni Kurulan Şirketlerin Teknoloji İhtiyaçları Nelerdir?
BT Proje Maliyetleri Nasıl Kontrol Edilebilir?
Kurumsal İşletmeler için İletişim Sistemi Satın Almak: 8 İpucu