Günümüzün iş dünyasında, özellikle de bilişim teknolojileri alanında insanların yer yer mekanik varlık muamelesi gördüğü düşünülüyor. Bazen duygusal olarak işe bağlanma, diğer insanlarla olan iletişimde bir miktar uzaklaşmaya sebep olsa da aslında herkes insan ve en temel iletişim kuralları herkes için geçerli.
Elbette fikri olarak yüksek seviyedeki ortamlarda insanların birbirleriyle iletişimi de üst seviye olacaktır. Bunun, insanların iletişim uzmanı olması veya yoğun eğitimlerden geçmesi gibi bir ön şartı bulunmuyor. Fikir işçilerinin ortamı elbette çok daha yüksek seviye iletişim ve karşılıklı anlayış barındırıyor. İşin güzel tarafı; bu iletişimde ekibe yeni katılanların, genellikle eskilerin iletişime uyum sağlamaya çalışıp, kendi kurallarını getirme eğiliminde olmamaları. Elbette bazen dışarıdan gelen yönetici pozisyonundaki insanlar, kendi kişiliklerine göre bu iletişimi şekillendirme eğiliminde olabiliyorlar.
Temel kurallar değişmez!
Her ne kadar insanların günlük duygu durumları, içinde bulundukları iş yoğunluğu ve yaşadıkları gerilim ekip arkadaşlarıyla olan etkileşimleri şekillendirmede önemli roller oynasa da, bazı temel kurallar pek değişmez; hatta sağlıklı bir iş ortamı için değişmemeli.
İşin başında insanların duygularını anlayabilmek, iletişimde bu noktadan sonra ortaya çıkacak olumlu ve olumsuz tepkileri öngörebilmek önemli bir meziyet. Bunun için empati kurabilmek veya en azından insanların o anki hallerini duruş ve davranışlarından anlayabilmek gerekiyor ama elbette kimse sizden müneccim olmanızı beklemiyor. Bununla birlikte hâlden anlayabilmek özellikle de yöneticiler için önemli bir artı.
Kuramı uygulamaya vurmak
Hepimizin kafasında oluşabilecek sorunları çözebilmek için çeşitli iş akış şemaları vardır. Bununla birlikte gerçek dünyada oluşan sorunlar, genellikle kişiye veya duruma özel çözümler gerektireceğinden işler her zaman kafanızdaki gibi çözülmeyebilir. Dolayısıyla sorunları çözmek için daha fazla emek harcamalısınız. Elbette bunu yaparken saygı, sevgi ve hoşgörüyü eksik etmemek gerekiyor. Çünkü günün sonunda, büyük ihtimalle, bu insanlarla birlikte çalışmaya devam edeceksiniz.
Piramit yapmıyoruz, değil mi?
Motivasyon konusu geniş ve karmaşık bir kavram ve her zaman, herkesi aynı şeylerle motive etmek mümkün olmuyor. Fakat motivasyon yerine kırbaçla, piramit inşa eder gibi bir iş ortamında çalışmıyorsanız; iş arkadaşlarınızın, yöneticinizin ve yönettiğiniz insanların motivasyonunu yüksek tutmanız önemli. Unutmayın, fikri üretim yapan insanlara baktığınızda kimsenin sadece maaşı için çalışmadığını göreceksiniz. İnsanlar keyif aldıkları işleri, mümkün ölçüde keyif aldıkları biçimde yapmaya çalışıyorlar. İşlerine canla başla sarılan insanlara nefes aldırmaktan tutun da, ofise getirilen bir kutu tatlıya kadar her şey motivasyon aracı olabilir. Bunun kararını, arkadaşlarınızı tanıyan kişi olarak, sizin vermeniz gerekiyor.
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu:
Fırsat Çıktığında Hazır Olmak
BT Danışmanlarının Dikkat Etmesi Gereken 5 Nokta
Uzaktan Çalışma: Ev veya Ofis Dışında Çalışanlar İçin Destekler