Sağlık hizmetlerinde iletişim, hastalar için kaliteli tedavinin sürdürülebilmesinde ve sağlık personelleri arasında verilerin doğru bir şekilde depolanması ve dağıtılmasında oldukça önemli bir unsurdur. Yeni teknolojiler ile birlikte sağlık sektöründe kritik bilgilerin doktorlarla paylaşılması da kolaylaştı diyebiliriz.
Ancak bu ilerlemelere rağmen birçok problemin oluşabileceğini veya hatanın meydana gelebileceğini de unutmamak gerekir. Diğer sektörlerin aksine; sağlık sektöründe oluşabilecek herhangi bir hata, yanlış bir tedaviye veya bakım hizmetinde bir gecikmeye yol açabilir. Bu yüzden hastane ve sağlık merkezlerinde iletişim sistemlerinin kusursuz ve kesintisiz çalışması gerekir. Şimdi karşılaşılabilecek sorunlara göz atalım;
1) Eski Sistem ve Teknolojiler
Bütçe endişeleri bazen hastanelerin mevcut altyapılarını iyileştirmemelerine neden olabilir. Ancak sağlık sektöründe hizmet kalitesinin üst düzeyde olması her zaman çok önemlidir. Eski tip basit telefon sistemleri, verilecek hizmette eksikliklere yol açabilir. İstenildiği gibi ayarlanabilen gelişmiş IP telefon sistemleri, çok daha efektif çözümler sunabilir. Geçmişe takılıp kalmayın ve yeni teknolojileri, mevcut düzeninizi daha iyi seviyelere çıkarmak için entegre etmeye çalışın.
2) Kısıtlı İletişim Seçenekleri
İnsanların birbirleri ile iletişim kurabilecekleri çeşitli yollar olduğunu biliyoruz. Mesajlaşma, e-mail, hemşire çağrı veya görüntülü konferans, sağlık sektöründeki iletişim verimliliğini arttırmak için kullanılan yöntemlerdir.
Bu yöntemleri kullanmayan tıp merkezleri birçok sorunla karşılaşmaya devam edecektir. Aslına bakarsanız herhangi bir rahatsızlığı bulunan hastalarla daha iyi bir şekilde iletişim kurabilmemiz için yeni ve yaratıcı çözümler bulmamız gereklidir. Bu sayede tedavinin önündeki engeller azaltılabilir ve tedavi süreci hızlandırılabilir.
3) Kötü Yapılandırılmış Dahili İletişim
Sağlık kurumlarında bazen doktorlar ile hemşirelerin test sonuçlarını birbirlerinden beklediklerini ve birbirlerine ilkel bir şekilde ulaştırdıklarına tanık olmuşsunuzdur. Sağlık personelinin bu ve bunun gibi bilgileri ulaştırabilecek yeni teknolojiler kesinlikle zaman tasarrufuna olanak sağlar.
4) Geliştirilemeyen İletişim Teknolojileri
Hastaneler, iletişim düzenlemeleri ve yeni talepleri karşılamak için altyapılarını yükseltme gereksinimi duyarlar. Genellikle hastanelerin altyapılarının eski olmasından dolayı işleri iyice zorlaşır. Sonuç olarak, güncel teknolojilere uyum sağlayamayanların ilerleyen zamanlarda ciddi problemlerle karşılaşması muhtemeldir. Bu yüzden sağlık kurumlarının geleceğe yönelik uyarlanabilir BT ve teknoloji çözümlerine yatırım yapmaları faydalarına olacaktır.
5) Güvenlik Standartları
Veri yönetimi; sağlık hizmetlerinde sıkı düzenlemeler ve kurallara uygun şekilde sağlanmalıdır. Eski moda yöntemler, hastalarınızın bilgilerini tehlikeye atabilir. Bu yüzden güvenlik politikalarına ayrı bir şekilde özen gösterilmelidir.
6) İletişim İçin Verimsiz Kullanıcı Deneyimi
Mevcut teknolojiler ve çözümler doğru bir şekilde benimsenmezse, kullanım aşamasında yapılacak işlem daha zorlu bir hale gelir ve kötü bir kullanıcı deneyimine dönüşebilir. Bu, doktorlardan yanıt alma, randevuları ayarlama, kişisel kayıtlara erişme ve daha fazlası ile ilgili herhangi bir şey olabilir.
Sağlık hizmetlerinde en güncel çözümlerin benimsenmesi, iletişim performansını iyileştirmenin ve görüşmeleri daha iyi yönetmenin birçok yolundan biridir. Ancak çoğu sağlık kuruluşu yeni çözümler benimsemekten çekinmektedir.
Veriler, düzenlemeler ve talepler sektörde her yıl hızla değişime neden olan faktörlerdir. Ayrıca sağlık hizmetlerinin sorunsuz bir şekilde ilerleyebilmesi için de verimli ve kesintisiz altyapı ve çözümlere ihtiyacı vardır. Bu nedenle yaygın sorunları ve verimsizlikleri ortadan kaldırmak için yeni, uyarlanabilir ve geliştirilebilir teknolojilerin kullanılması gerçekten önemlidir.
Karel'in Hastane ve Sağlık Kuruluşlarına yönelik iletişim çözümlerini incelemek için tıklayınız >>
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Türkiye'nin En Büyük Projeleri, Şehir Hastaneleri, Karel Kullanıyor
İletişimin Kritik Olduğu Sektörlerde Şirketler Hangi Sistemleri Kullanıyor?
Kamu Kuruluşlarında IP İletişim Neden Önemli?