TED Konferansları, 1984 yılından bu yana dünyanın en önemli sunumlarına ve konuşmalarına ev sahipliği yapıyor ve birbirinden değerli fikirleri izleyiciler ile buluşturuyor.
Kendi alanlarında uzman konuşmacılar ile kanaat önderleri, yaptıkları sunumlar ile katılımcılara yeni bakış açıları kazandırabilecek bilgiler veriyor ve önümüzdeki dönemde hayatlarımızı değiştirecek konular hakkında öngörülerini paylaşıyor. Özellikle teknoloji konusunda bilgi paylaşımı adına çok değerli konuşmaların yapıldığı 2019 TED Konferanslarını derlemek istedik ve sizlere en çok izlenen teknoloji videolarının bir listesini hazırladık.
İşte 2019 yılında gerçekleşen ve mutlaka izlemeniz gereken 10 TED teknoloji konuşması;
10) Janelle Shane - Yapay Zeka Tehlikesi Düşündüğünüzden Daha Garip
Yapay zekanın tehlikesi aslında bizlere karşı ayaklanacakları değil, tam olarak yapmalarını istediğimiz şeyleri yapacak olmalarıdır diyor, yapay zeka araştırmacısı Janelle Shane. İnsanların problemlerini çözmeyi deneyen yapay zeka algoritmalarının garipliğini ve bazen de korkutucu tuhaflıklarını paylaşan Shane, yapay zekanın neden henüz gerçek beyin ile aynı düzeyde olamayacağını gösteriyor.
9) Ivan Poupyrev - Çevrenizdeki Her Şey Bir Bilgisayar Olabilir
Tasarımcı Ivan Poupyrev günlük objeleri teknoloji ile birleştirerek onları daha kullanışlı ve keyifli hale getirmek istiyor. Telefon aramalarınızı cevaplayabilen bir ceket ya da klavye olarak kullanabileceğiniz bir ev bitkisi gibi. Konuşma ve teknik tanıtımında sadece biraz iş birliği ile fiziksel olarak nasıl buraya geldiğimizi ve daha derinde olan bir internete olan bakış açısını ele alıyor. Konuşmasında Pupyrev en yeni ürünü olan Jacquard'ı ilan ediyor ve şimdi tüm tasarımcıların kullanımı için halka sunuyor.
8) Stefan Al - Acaba Hiç 1,6 KM Yüksekliğinde Bir Gökdelen Olacak Mı?
1956'da Mimar Frank Lloyd Wright Eyfel Kulesi'nin 5 katı kadar 1,6 km yüksekliğinde bir bina önerdi. Bu devasa kule hiçbir zaman inşa edilmese de günümüzde gittikçe büyüyen binalar tüm dünyada dikilmektedir. Bu imkansız fikirler nasıl mimari fırsatlara dönüştü? Stefan Al nasıl bu devasa yapıların şehrimizin demirbaşı haline geldiklerini açıklıyor. Ted-Ed'in yönettiği Stefan Al dersi.
7) Moriba Jah - Dünya'nın Kitle Kaynak Kullanımı Tabanlı İlk Uzay Trafiği Görüntüleme Sistemi
Bir astrodinamisist ve bir TED Fellow olan Moriba Jah "Dış uzaya gönderdiğimiz nesnelerin çoğu geri gelmiyor" diyor. Bu ileriye dönük konulu konuşmada Jah, uzay otobanlarını ve bu otobanların nasıl da çöpler ile dolu olduğundan bahsediyor. Onun bu konuda kendine edindiği görevler hakkında ve onun nasıl dünyanın ilk kitle kaynak kullanımı tabanlı uzay trafiği görüntüleme sistemini geliştirdiği hakkında ve bu sistemin dünyaya yakın uzaydaki problemlerin çözümüne nasıl da faydalı olabileceği hakkında fikir edinin.
6) Sheperd Doeleman - Tarih Yazan Kara Delik Görselinin Perde Arkası
En az 55 milyon ışık yılı uzaklıkta bir galaksinin tam ortasında, birkaç milyar güneşin kütlesine sahip süper büyük bir kara delik var. Şimdi, tarihte ilk defa, bunu görebiliyoruz. Astrofizikçi Sheperd Doeleman, Event Horizon Teleskobu işbirliğinin başındaki kişi, TED'den Chris Anderson'la bir kara deliğin ikonik, tarihte bir ilk olan fotoğraf ve bu fotoğrafı çekmek için verilen epik dünya çapındaki emek hakkında konuşuyor.
5) Erika Hamden - Teleskop Fırlatmanın Bedeli
TED Fellow ve gökbilimci Erika Hamden yıldızların nasıl yaratıldığı sorusuna cevap aramak üzere uzay sınırına yerleştirilmiş dev bir balonun ucuna asılı FIREBall isimli teleskobu üreten ekibe liderlik ediyor. Bize teleskobun fikir olmaktan çıkıp yörüngeye oturtulması sürecinin on yıllık inişli çıkışlı hikayesini anlatırken bilgininin sınırlarını zorladığınızda başarısızlığın kaçınılmaz olduğunu da gösteriyor.
4) David Baker - Yen Proteinler Tasarlayarak Çözülebilecek 5 Zorluk
Proteinler inanılmaz moleküler makineler: Yiyeceğimizi sindiriyorlar, nöronlarımızı harekete geçiriyorlar, bağışıklık sistemimize güç veriyorlar ve çok daha fazlası. Peki ya yenilerini yapabilseydik, daha önce doğada hiç karşılaşmadığımız yeni işlevlerle? Bu geleceğe dair büyüleyici bakışta David Baker, Protein Tasarım Enstitüsü'ndeki ekibiyle nasıl sıfırdan yeni proteinler yaptığını anlatıyor ve insanlığın karşı karşıya olduğu beş devasa zorluğun üstesinden gelmemize yardım edebileceklerini gösteriyor.
3) Rob Reid - Sentetik Biyoloji İnsanlığı Nasıl Yok Edebilir ve Bunu Nasıl Durdurabiliriz?
Sentetik biyoloji ve gen düzenlemenin dünyayı değiştirme sözünün karanlık bir yanı var. Bu muhtemel geleceğe dair konuşmada yazar ve girişimci Rob Reid, insanoğlunu yok edebilecek bir kıyamet mikro organizması yaratmak için her geçen gün insanların daha fazla araç ve teknoloji erişimi elde ettiği riskli bir dünyayı anlatıyor ve bu tehlikenin ciddiyetine dikkat çekiyor.
2) Jack Dorsey - Twitter'ın Nasıl Değişmesi Gerek?
Twitter kurtarılabilir mi? TED'den Chris Anderson ve Whitney Pennington Rodgers'la geniş çaplı bu sohbette Twitter CEO'su Jack Dorsey, platformun geleceğini masaya yatırıyor. Taciz ve bundan kaçınmaya yönelik sorunlar hakkında konuşuyor ve sağlıklı, saygılı sohbetleri teşvik edeceğini umduğu temel değişikliklerden bahsediyor. Dorsey soruyor, ''İnsanların her geçen gün değer verdiği bir hizmet sunuyor muyuz?''
1) Sarah T. Stewart - Ay Nereden Geldi? Yeni Bir Teori
Dünya ve Ay tek yumurta ikizleri gibidir, tamamen aynı materyalden oluşmuşlardır. Bu epey ilginç, çünkü hakkında bilgi sahibi olduğumuz diğer gök cisimlerinden hiçbiri, bu tür bir kimyasal ilişkiyi paylaşmıyor. Bu özel bağlantıdan sorumlu olan şey nedir? Bir gezegen bilim insanı ve MacArthur "Dahisi" olan Sarah T. Stewart buna bir cevap ararken, yeni bir astronomik obje türü keşfetti ve Ayın kökeni gizemini çözmek için yeni bir yol buldu.
Bonus) Hamdi Ulukaya - Anti-CEO Kitabı
Kar, para, hissedarlar... Bugün çoğu şirketin öncelikleri bunlar. Ama hangi bedel uğruna? Chobani'nin kurucusu Hamdi Ulukaya, dünya çapındaki tüm kurumsal liderlere çağrıda bulunarak geçmişin işletme kitabının kaldırılmasını savunuyor ve önceliği kar yerine insan olan yeni ''Anti CEO kitabı''nın vizyonunu paylaşıyor. Hamdi Ulukaya'ya göre ''Kar ve gerçek zenginlik arasındaki fark bu.''
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Geçen Yılın En Çok Okunan 10 Teknoloji Yazısı
İşinizi Değiştirecek 5 Teknoloji Trendi
Endüstri 4.0 Gerçekten Nedir? Tüm Çalışanları Nasıl Etkileyecek?