Çok da uzak olmayan bir gelecekte, gözlerimizin göremediği şeyleri gören kameraları ceplerimizde taşıyor olabiliriz. Amaçları tam olarak bunu gerçekleştirmek olan Washington Üniversitesi'ndeki bir grup araştırmacı HyperCam adında hiper spektal bir görüntüleme kamerası geliştirdi.
Karmaşık yapısıyla bizleri etkisi altında bırakan insan gözü sadece sınırlı bir uzaklığı görebilir. Bütün elektromanyetik spektrum sistemin içinde; gözlerimiz yalnızca üç renk bandını algılayabilir, bunlar kırmızı, yeşil ve mavidir. Bu sebepten ötürü bilim adamları uzun bir süre çeşitli amaçlar için gözlerimizin göremeyeceği detaylandırılmış görüntülerin yaratılmasında elektro spektrumun yüzlerce bant ile karışımından oluşan hiper spektral görüntüleme teknolojisini kullanmışlardır. Bu teknoloji, maddelerin içindeki mineral içeriğini ve topraktaki nem seviyesini ölçmek için tarımda ve madencilikte kullanılmıştır.
Atmosferik hiper spektral fotoğraflarda toprağın ya da minerallerin belirli biçimleri özel spektral sinyaller vererek kendilerini belli eder. Gıda güvenilirlik müfettişleri besinsel içerik ya da kontaminasyon değerlendirmeleri için hiper spektral kameraları kullanabilirler.
HyperCam objelerin yüzeylerini dikkatle algılamak ve gözlerimizin göremediği şablonları göstermek için hem görülebilir ışığı hem de kızılaltı ışığı kullanır. Her resim için 17 farklı dalga boyu sağlar. Entegre edilmiş olan yazılımı daha sonra çekilen resimlerden en iyi parçaları seçer ve resmi tamamlar. Gözümüzün normal koşullarda algılayamayacağı bölümlere bizler için olağanüstü bir görüş yetisi sağlar.
Washington Üniversitesi'nde bir doktora öğrencisi olan ve HyperCam projesinde çalışan Mayank Goel şöyle açıklıyor: '' HyperCam otomatik olarak bir manzarada neyin işimize yarayacağını tanımlamaya çalışıyor. İnsan gözünün göremediğini her ayrıntısıyla bizlere sunuyor.'' Örnek olarak, HyperCam insan derisinin altındaki damarları görebiliyor. Kameranın deri yüzey şablonlarının ultra detaylandırmalı görüntüleri ile beraber kullanılan bu damar şablonları tanımlama amaçları için kullanılabiliyor.
25 denek üzerinde yapılan bir araştırmada HyperCam elleri ve denekleri eşleştirmede %99 başarı sağladı. Böyle yüksek bir başarı ile HyperCam deri şablonlarını kullanarak akıllı telefonların kilitlerini açabilme ya da online ödeme seçenekleri için kimlik oluşturma gibi biyometrik kullanımları sunabilir. Goel'ün belirttiğine göre, böylesine detaylı deri şablonları oluşturma özelliği tıbbi kullanımlara da yarar sağlayabilir. Örneğin, bir yaranın iyileşmesinde insan gözünün göremediği ince damarlı değişimleri görüntülemek için kullanılabilir.
HyperCam tüketiciler için de ilgi çekici potansiyel kullanım olanakları sunuyor. Çürüyen ve çürümeyen meyve arasındaki farkı kolayca ayırt edebiliyor ve bir elmanın ya da armudun üzerindeki kararmış olan bölgeyi algılayabiliyor. Meyve ne kadar çürükse, HyperCam meyvenin görüntüsünü o derecede karartıyor. Bunun sebebi ise olgun meyvelerin daha yumuşak olması ve ışığın üzerinden yansımak yerine meyvenin içine girmesidir.
Endüstriyel amaçlar için kullanılan ve binlerce dolara mal olan hiper spektral kameraların aksine, HyperCam karşımıza daha ekonomik rakamla çıkabilir. HyperCam teknolojisinin sınırları da var. Çok fazla ışığın spektrumu karıştırma özelliklerini engellemesinden dolayı gün ışığında kullanılamıyor.
HyperCam 'in mucitleri kameranın daha pek çok potansiyel kullanım alanının olduğunu söylüyor. Ayrıca araştırmacılar HyperCam'i şimdilik telefonlara yerleştirme planları olmadığını ancak yakın zamanda bunu gerçekleştirmeyi umduklarını belirtiyorlar. Goel şöyle ekliyor: '' Başka bilim adamlarıyla da çalışmak istiyoruz. Amacımız insanları bu kamerayı nasıl kullanacaklarıyla alakalı olarak bilgilendirmek ve daha sonra onların kamerada kendi istedikleri uygulamaları kullanmalarını sağlamaktır .''.
Bakalım ileride bu kameralar hayatımızın ne kadar içinde olacak ve hayatımızı ne kadar kolaylaştıracak?
Kaynak: washington.edu
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Nesnelerin İnterneti, Güvenliğimizi Tehdit Ediyor Mu?
Yakında Hayatımızı Kolaylaştıracak İnovasyonlar
Video Analiz Nedir? Uygulamalar ve Analiz Türleri