Ana içeriğe atla
En

Endüstri 4.0 Gerçekten Nedir? Tüm Çalışanları Nasıl Etkileyecek?

Teknoloji ve İnovasyon

Endüstri 4.0 nedir ve hangi işi yaparsak yapalım tüm çalışanları nasıl etkileyecek
Endüstri 4.0
bir buzzword değil. Şık sözlerle sizlere, bizlere bir şeyler satmak için yaratılmış yeni bir akım da değil.

Peki, Endüstri 4.0 Nedir?
Üretim ve tüketimin geleceğini şekillendirecek, ülkeler arasında zenginlik akışını farklılaştıracak önemli bir olgudur. Bir grup teknolojik gelişmenin üretimde stratejik kullanımıdır.

Yıllar sonra, şu an içinde yaşadığımız teknoloji dönemini ifade etmek için kullanılacak bir karakteristik olacak. Bu yönüyle sanayi devrimlerine benzetebilirsiniz.

Endüstri 4.0’ın ortaya çıkmasının en büyük sebeplerinden biri, son yıllarda uzak doğu üretiminin “batı” üretimini geçmiş olmasıdır. Bu durumun oluşturduğu tehdittir.

Zaten “Endüstri 4.0” terimi de 2011-2012 yıllarında Almanya’nın bu tehditte karşı önümüzdeki 10-20 yılda üretimini nasıl şekillendireceğini anlatan bir yol haritası hazırlaması ile kullanılmaya başlamıştır. Alman Standartlar Enstusü DIN’in bu konuda yayınladığı 2. versiyon dosyaya buradan erişebilirsiniz.

Türkiye’de TUSİAD bu konuda bir çalışma grubuna oluşturdu ve bu raporu yayınladılar. Raporun 59’uncu sayfasında yer alan yol haritasına göz atmanızı öneririm. Aşağıda daha fazla kaynaktan da bahsediyorum ama şimdi biraz özet yapalım.

Endüstri 4.0 toplamda 3 iyileştirme alanına odaklanır:

  • Hız: Pazara Giriş Süresi’nin kısaltılması
  • Esneklik: Aynı üretim hatlarının daha esnek/farklı/kişiselleştirilmiş ürünlerin üretimi için kullanılması
  • Verimlilik: Daha az kas gücüne dayanarak, birim iş sonuçlarının arttırılması

Hangi teknolojilerden faydalanıyor:

  • Siber Fiziksel Sistemler (Cyber Physical Systems). Süreçlerin gerçekleşmeden simule edilmesi ve sorunların çözülmesine kadar uzanan yöntemler.
  • Yatay ve Dikey Entegrasyon (Vertical & Horizontal Integration). Amaçsız ve tekrarlı insan gücünün kullanımını, hem beyaz yakalı hem de mavi yakalı için ortadan kaldıracak sistemler. Kullanılan donanım ve yazılımların gerçek zamanlı konuşması, alarm vermesi ve raporlaması. Ve hatta gereksiz ise bilgiyi insana ulaştırmadan sadece saklaması.
  • Akıllı Robotlar (autonomous robots - co-robots, collaborative robots) burada detay var
  • Nesnelerin İnterneti (IoT, Internet of Things) Biz de internete bağlı nesneler geliştiren ve üreten bir şirket olarak, bu konuda çok yazdık çizdik. Bir göz atın derim.
  • Büyük Veri ve Analitik (Big Data & Analytics) buraya bakılabilir.
  • Bulut Bilişim (Cloud Computing) bilgi için
  • Arttırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik (Augmented Reality & Virtual Reality) biraz detay burada.
  • Eklemeli Üretim(Additive Manufacturing): Üretimde 3 boyutlu yazıcıların kullanılması
  • Siber Güvenlik (Cyber Security): Her şey bu denli bağlı olunca siber güvenlik eskisinden çok daha önemli bir boyut kazanıyor.

Peki bu teknolojilerden faydalandık. Endüstri 4.0 dönüşümünü tamamladık. Bir çoğumuzun aklına hemen insanlara ne olacak sorusu gelecektir. Sanılanın aksine, yapılan araştırmalar süreçte oluşacak yeni iş grubu ve mesleklerin ihtiyaçları ile toplam istihdamın artacağını öngörüyor. Tam dönüşüm yıllar süreceği için mavi yakalı çalışanlar da bu yeni düzenin ihtiyaçları ile dönüşeceklerdir. Özellikle ülkemizin potansiyeli, üretim tecrübesi ve konumu ile bölgemizde bir üretim merkezi olmamız çok olası…

Bu yazıyı farkındalık yaratmak için yazdım. Farkında olursak, kitleler halinde harekete geçebiliriz. Memleketimizin potansiyelini kullanabiliriz. Lütfen ilgili olduğunu düşündüğünüz kişilere, çalışma arkadaşlarınıza veya öğrencilere gönderin. Paylaşın bu yazıyı.

Biraz araştırırsanız çok sayıda kaynak bulursunuz, bu siteye göz atabilirsiniz: endustri40.com  Ayrıca KAREL Ar-Ge yöneticilerinden Alper Sarıkan’ın Cyberspot dergisine verdiği röportaja buradan ulaşabilirsiniz.

Son olarak… Bu yazıyı yazmam için tetikleyici olan, ilham veren Ali Rıza Ersoy’un konuşmasını da izlemenizi şiddetle tavsiye ederim.

 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
2017 ve Sonrasında Öne Çıkacak 10 Teknoloji Trendi
En Dikkat Çekici TED Teknoloji Videoları
Blok Zinciri ile Nesnelerin İnterneti İçin Güvenli Bir Model

Diğer Bloglar