Ana içeriğe atla
En

Firewall Nedir ve Neden Güvenlik Duvarı Kullanmalıyız?

Güvenlik Sistemleri

Firewall nedir, güvenlik duvarı neden kullanılmalı
Birçok kişinin es geçtiği firewall (güvenlik duvarı) aslında güvenliğimiz için çok önemli bir konu. Peki, firewall nedir ve neden firewall kullanmalıyız?
 
İnternet zararlı yazılımların dolaştığı bir yer ve dolayısıyla internete bağlanan her cihaz teknik olarak tehlike altında. Peki bilgisayarımızı, tabletimizi veya akıllı telefonumuzu bu tehlikelere karşı nasıl koruyacağız? Birçok insan anti-virüs yazılımlarının tek başına güvenliği sağlamak adına yeterli olduğunu düşünüp, firewall yazılımını es geçiyor.
 
Dilerseniz ilk olarak Firewall nedir sorusunu cevaplayalım, ardından neden bu güvenlik seçeneğini es geçmememiz gerektiğine yakından bakalım.

Firewall (Güvenlik Duvarı) Nedir?
Temel olarak Firewall; bilgisayarınızı, tabletinizi veya akıllı telefonunuzu internette yer alan veri tabanlı zararlı yazılım tehliklerine karşı koruyan bir kalkandır. Siber alanda veriler bilgisayarlar, sunucular ve router’lar arasında gezinir. Firewall ise bu veriyi kontrol ederek güvenli olup olmadığını tespit eder ve güvenli olmayanlara karşı sizi korur.

Neyse ki günümüzde insanlar ayrı bir firewall yazılımı kullanmasa da birçok modern işletim sisteminde temel özelliklere sahip bir firewall mutlaka vardır. Ancak tabii ki bu noktada en iyi sonucu almak için ayrı bir firewall yazılımını tercih etmek gerekir.

“Neden firewall kullanmalıyız?” sorusunun en net cevabı yukarıda yazdığımız sebepler, ancak dilerseniz gelin bu sebepleri biraz daha detaylandıralım.

Firewall, İzinsiz Uzaktan Erişime Karşı Sizi Korur
siber güvenlikBaşınıza gelebilecek en korkutucu senaryolardan biri, izniniz olmadan bilgisayarınızın bir başkasının kontrole geçmesidir herhalde. Ancak doğru ayarlanmış bir firewall ve güvenlik güncellemeleri tam olan modern bir işletim sistemi kullanarak bilgisayarınızın bir başkası tarafından uzaktan erişebilme tehlikesini ortadan kaldırabilirsiniz.

Bu arada tabii ki yüklediğiniz işletim sisteminin orijinal olması da önemli. Çünkü Torrent üzerinden indirilen birçok işletim sisteminin içerisinde trojan, keylogger ve farklı zararlı yazılımlar entegre ediliyor. Böyle bir işletim sistemini kurduktan sonra firewall kullanmanız dahi sizi güvende tutmayacaktır.
 
İstenmeyen İçerikleri Barındıran Mesajlar Engellenir
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi internette insanları kandırarak zararlı yazılımları sistemlere entegre etmek isteyen insanlarla dolu. Firewall kullanmadığınızda size masum bir mesaj gibi görünen bağlantıya tıklayabilir ve bir anlık dalgınlığınız yüzünden bilgisayarınızın veya dosyalarınızın zarar görmesine sebep olabilirsiniz.

Yine iyi bir firewall yazılımı ile bu sorunun önüne geçmek mümkün. Çünkü yazılım, size gösterilmek istenen mesajın zararlı olduğunu algılar ve daha en baştan onu engelleyerek sizi korur.
 
Online Oyun Daha Güvenli
Günümüzde çevrimiçi oyunlar çok popüler. League of Legends, World of Warcraft ve birçok farklı oyun milyonlarca kişi tarafından oynanıyor. Ne yazık ki baktığımızda zararlı yazılımların birçoğu öncelikli olarak çevrimiçi oyunlar üzerinden gençleri hedef alıyor. Böylesi zararlardan korunmak için yine firewall yazılımlarının önemi büyük.

Bu noktada birçok oyun sever hala firewall yazılımlarını, oyun oynamanın önünde bir engel olarak görüyor. Ancak güncel ve popüler birçok firewall yazılımında “oyun modu” yer alıyor. Yani hem oyununuz engellenmiyor hem de güvende kalmaya devam ediyorsunuz.
 
Uygunsuz İçerikleri Engelleyin
Yazımızın bu bölümüne kadar Firewall ile karşı koyabileceğiniz zararlı yazılımlardan bahsettik. Ancak Firewall sadece bununla sınırlı değil, zararlı olmasalar dahi Firewall ile kendi istediğinizle her websitesini veya bir türü yasaklayabilirsiniz. Örneğin bir çocuk sahibi iseniz ve çocuğunuzun Facebook oyunlarından uzak durmasını istiyorsanız gelişmiş bir firewall yazılımı ile bunu yapabilirsiniz. Ayrıca yine çocuklar için uygun olmayan her web sitesini engellemek mümkün.

Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Bilgisayarınız Hakkında Bilmediğiniz 5 Büyüleyici Bilgi
Etkili Bir Siber Güvenlik İçin 5 İpucu
Sanal Gerçeklik Mi, Artırılmış Gerçeklik Mi?

Diğer Bloglar