Hayatın normal akışının dışına çıkıp, geçmişi biraz gözlemleyelim, hayatımız ne kadar da çok değişmiş. Özellikle 70-80 kuşağındaki arkadaşlarım beni çok iyi anlayacaklardır. Hayatımızdaki en önemli teknoloji radyo ve siyah-beyaz televizyon iken, bugün içinde bulunduğumuz teknoloji ve her geçen gün gelişmesi gerçekten baş döndürücü. Hayallerimizde bile olmayan bir zamanı yaşıyoruz, üstelik bu yaşananlar hiç kimseyi şaşırtmıyor.
Kullanıcıların bilgi seviyesinin ve talebinin artışı, teknolojik alt yapının gelişimine ve teknolojinin birbirinden farklı yapılarda kullanımdan bütünleşik yapıya doğru dönmesine sebep oldu. Elektronik sistem ihtiyaçları evrensel boyutta birleşirken, tüzel kişilerin ve bireylerin öznel ihtiyaçları da sisteme eklendi. İşte tüm bu ihtiyaçların birleştiği noktaya “ortak platform” denir. Ortak platform özetle birbiri ile anlaşabilen cihazlar ve sistemler olarak da ifade edilebilir. Ortak platform tanımına M2M, yakınsama, entegrasyon gibi kelimeleri de eklemek mümkün. Ancak tanımlamalardan ziyade sağladığı faydaya odaklanmak gerekir.
Devrim hızında bir evrim şeklinde ifade edebileceğimiz bu süreçte SIP protokolü etrafında toplanarak hızlı ve çeşitli kapasitelerde birleşimler gerçekleşti. Sonuç ise mükemmel; kullanım alışkanlıklarına uygun, ek maliyet yaratmayan ve yeni bilgiye ihtiyaç duymayan bir yapı.
Telekomünikasyon pazarında uzun süredir varlığını sürdüren ve kendini ispatlamış olan SIP protokolü, özellikle video iletişimi tarafında da etkinliğini hızla kabul ettirmeye başladı.
Her kapasitede entegrasyon;
Entegrasyon, sadece yüksek kapasitede sistemlerin kolay yönetimi için kullanılması gereken, ekonomi odaklı bir çözüm değil, aynı zamanda insanların doğasına uygun bir ihtiyaçtır.
Artık herkesin elinde yüksek işlem kapasitesine sahip bilgisayarlar var. Elektronik cihaz kullanıcıları, adına akıllı telefon denilerek haksızlık yapılan bu ürünler ile diğer elektronik cihazlarını yönetebilirler. Ancak alışkanlıklar ve bilgi eksiği bu durumun önündeki en büyük engel. İnsanları eğiterek ve alışkanlıklarını değiştirmeye çalışarak dönüşümü bekleyebiliriz, oldukça pahalı ve zamana ihtiyacı olan bu yöntem yerine, insanların alışkanlıklarına ve bilgilerine uygun birtakım dönüşümler ile bu süreci hızlandırmak mümkün.
SIP bu noktada çok doğru bir çözüm olarak gözüküyor. Bu çözüm geçici de olabilir ancak bunu ispatlayan bir alternatifi yoksa neden umursayalım?
Hayal edin; tüm elektronik iletişiminiz tek bir ara yüzde bulunuyor. Bu ara yüzden kapınıza gelen misafirinizi görebiliyor ve konuşabiliyorsunuz, isterseniz televizyonunuzu kontrol edebiliyor, ya da yazlığınızı izleyebiliyorsunuz, hatta güvenliğinizi kontrol ediyorken, aynı aygıt ile anahtarsız olarak evinize girip çıkabiliyorsunuz. Oldukça kolay ve işlevsel değil mi?
Elektrik hattı, tesisat vb. zayıf akım ile telekomünikasyonun birleşiminin getireceği faydalardan birkaçını anlatmaya çalışacağım. Artık bundan sonra hayatımız çok daha hızlı değişecek.
Telefon Santralı ve İletişim sistemleri(PBX, UC)
İletişim sistemlerinde yazıdan sese çeviriler oldukça etkin bir şekilde kullanılıyor. Seslendirme sistemleri iletişim sistemleri ile uyumlu olduğunda ayrık bir ürüne ihtiyaç olmadan iletişim sistemlerinin bu özelliğinden faydalanabilirler.
Apartman Konuşma Sistemleri
Spor merkezi, alışveriş merkezi, market gibi, ortak yaşam alanlarını içerisinde barındıranve şehir yaşamının güvenli kaçış noktası olan sitelerde, ihtiyaç duyulan iletişimden vaz geçmek ya da ayrık bir iletişim aygıtı kullanmak yerine, apartman konuşma sistemi fonksiyonları ile iletişiminizi çok daha ekonomik ve etkin bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
CCTV Sistemleri
Kameranın görüntü, hoparlör ve mikrofon özelliğini, yazılım telefonu üzerinden neden kullanmayalım?
Kameranız, yazlığınızda kapınızın zorlandığını hareketten anlayıp sizi yazılım telefonunuzdan arayabilir. Belki kamera üzerinden konuşup hırsızı ikna etmeyi başarabilirsiniz :)