Dedektiflik artık ölmeye yüz tutmuş bir meslek zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü internet çağıyla sadece yöntemler değişti.
1940’ların Hollywood filmlerinden bu yana hem dünyada hem de ülkemizde akıllara kazınan bir dedektif modeli var. Bej renkli pardesü, fötr şapka, kendini çok belli etmeyen ancak karizmatik görünen bir araba, dürbün ve diğer detaylar. Hatta ülkemizde rahmetli Kemal Sunal’ın oynadığı ve tam da böylesi bir tiplemeyi konu alan Bay Kamber isminde bir TV dizisi bile vardı.
Tabii ki filmler ve diziler bir yana, dedektiflik uzun yıllardır bazı kişiler tarafından icra edilen gerçek bir meslek. Bu mesleğin müşterileri de eşininden şüphelenenler veya düşmanlarının her adımından haberdar olmak isteyenler olabiliyor. Ancak her meslekte olduğu gibi, değişen dünya ve gelişen teknolojiyle dedektiflik de kabul değiştirdi. Artık insanları gözetleyebileceğiniz koskoca bir sosyal medya ve internet dünyası var.
Dünya ile beraber yöntemlerini değiştirmek zorunda kalan dedektiflerden biri de, 1982 yılından bu yana dedektif olarak çalışan Jay Rosenzweig.
Dedektiflik neydi, ne oldu?
1980’lerde birinin eşini aldatıp atmadığını öğrenmek için onu ofisinden motele kadar takip ederdim diyen Rosenzweig, bugünlerde ise büyük oranda bilgisayar başında işini hallediyor. Aldatma senaryosu için sahte bir profil açtığını söyleyen Rosenzweig, kurbanını yemleyerek olacaklara bakıyor.
Bir başka örnek ise kızının erkek arkadaşının herhangi bir suç kaydı olup olmadığını öğrenmek isteyen annede ortaya çıkıyor. PC başında yapılan araştırma ile çocuğun sabıka kayıtları, hangi eyalette nasıl bir yargılama ile karşı karşıya kalındığı artık bulunabiliyor. Eskiden olsaydı, tek tek eyaletleri gezmek ve fiziksel dokümanlarla kayıtları araştırmak gibi meşakkatli işler söz konusu olacaktı.
Tabii ki yeni dünyayla beraber işlerin zorlaştığı bazı durumlar da var. Örneğin 1998 itibarıyla GPS cihazı kullanarak bir kişiyi veya aracı takip etmek yasa dışı. Bunu sadece, araç kendinizin üzerineyse yasal olarak yapabiliyorsunuz. Bu da, eskiden kolayca takip edilebilen hedeflerin yasal olarak lokasyon bazlı takip edilmesini zorlaştırıyor.
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
İnterneti Değiştiren 7 Veri Trendi
Li-Fi Nedir, Yoksa Wi-Fi’ın Yerini mi Alacak?
Wi-Fi Performansını ve Hızını Arttırmak İçin 5 İpucu