9 - 15 Şubat 2019 tarihleri arasında Ordu Üniversitesinde gerçekleşen 21. Akademik Bilişim Konferansında, Karel Santral Terminal ve Yakınsama Ürünleri Direktörü Baki Şahin'in yaptığı sunumu izleyebilirsiniz.
Sunum Notları
Merhaba, ben Baki Şahin, 25 yıldır Karel’de çalışıyorum. Bugün sizlere iletişim dünyasında IP Teknolojilerinin yerinden bahsetmek istiyorum.
IP İletişim ile ilgili ilk akla gelen sorular; IP sitemlerin diğer sistemlerle olan uyumu, birlikte çalışıp çalışmayacağı veya sorun çıkarma potansiyeli üzerine oluyor. Bundan 6-7 yıl önce Türkiye’de SIP teknolojisi konuşulmaya başlandığında bu büyük bir sorundu. Çünkü her firma kendine göre SIP protokolü geliştiriyordu ve geliştirilen her SIP protokolü firmaya özeldi. Yani cihazlar birbirleri ile tam uyum içerisinde çalışmıyordu.
Son 5 yıl içerisinde sektör olarak bu sorunlar aşıldı. Karel olarak bizler 30’dan fazla ülkede, dünyanın tüm markaları ile sistemlerimizi bağladık ve çalıştırdık.
IP sistemler ile ilgili akla gelen bir diğer konu, mevcut IP telefonların yeni sistemde çalışıp çalışmayacağı ile alakalı. Eğer IP telefonlarınız SIP protokolü destekliyorsa, SIP santrallarla uyum içinde çalışır.
IP Sistemler Dinlenebilir mi?
Bu konudaki en önemli sorulardan biri de “IP Sistemlerde Konuşmalar Dinlenebilir mi?” veya “IP Santral Hacklenebilir mi?”. Bu sorular çok uzun süredir Türkiye’de konuşuluyor.
Karel olarak siber güvenlik konusunda sürekli sistemlerimizi geliştiriyor ve güçlendiriyoruz. Farklı siber saldırılara karşı önlemler alıp sistemlerimize yerleştiriyoruz.
Peki IP Sistemlere Geçiş Nasıl Olmalı?
Kurumların mevcut telefon santralı varsa, örneğin 25-30 yıldır çalışan Karel santrallar mevcuttur, yeni IP bir iletişim sistemine geçmek istediklerinde süreçler çok kolay olmayabiliyor. Eski sistemin tamamen sökülüp atılması ve yeniden kablolama yapılıp IP telefonlu, sunuculu yeni sistemlerin kurulması kolay olmuyor.
IP sistemlere kademeli bir geçiş yapılmasını öneriyoruz. Bu aşamada kademeli geçiş iki alanda oluyor. İlki teknolojik geçiş, yani analogdan SIP’e geçiş. Bir diğeri de IPv4 ve IPv6 geçişi.
Karel’in tüm sistemleri analogdan IP sistemlere kademeli olarak geçirilebilir. Karel sistemleri modüler yapısı sayesinde ihtiyaç durumunda kapasitesi sonuna kadar artırılabilir ve yatırımı koruyan bir yapıya sahiptir.
Sunumun tamamı için videoyu izleyebilirsiniz.
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
IP İletişim Yatırımları Neden Önemli?
IP Telefon Santralı Kullanmak İçin 10 Neden
IP Santralı Hackerlardan Korumak