Wi-Fi, DECT ve GSM… Üçü de şirketlerin kablosuz iletişim ihtiyacına yönelik çözümlerdir. Birbirlerine göre artıları eksileri vardır. Hangi koşullarda hangi sistem kullanılır, irdeleyelim.
Nispeten bizim kolay diye nitelendirdiğimiz ofis ortamlarında, özellikle müşterinin kurmuş olduğu bir Access point altyapısı varsa wifi sistem önerilebilir. Ancak ses iletişiminin, data iletişiminden çok daha hassas ve kesintilere duyarlı olduğunu hatırlatmakta fayda var. Sistemin bileşenleri Access point ve wifi telefonlardır. Hali hazırda data altyapısı için Access point kurmuş olmuş müşteri sadece wifi telefon maliyetine katlanır.
DECT sistem, küçük-orta büyük ölçekli işletmelerde kısaca her müşteride kullanılabilir. Özellikler endüstriyel tip telefon önermemiz gereken sanayi ortamlarında çok daha faydalıdır. Bu tür ortamlar için, içerideki elektronik makineler, fabrika konstrüksiyonu, ya da çalışanların çok daha fazla mobiliteye ihtiyaç duyması nedeniyle daha sağlam bir çözüm önermemiz gerekir. Çünkü burada telefonun toza, suya, kırılmaya karşı sağlam olması gerekir. Ayrıca mesajlaşma, alarm gibi farklı sistemlerle entegre olarak esneklik sağlar. Burada sistemin bileşenleri DECT baz istasyonları ve el üniteleridir.
Ortamın şartları gereği kablolama yapılamayan, ya da ofis dışında çok fazla mesai harcayan personeli bulunan işletmelere ise GSM önerilebilir. Müşteri personeline cep telefonu alabilir veya sadece aylık fatura maliyetine katlanır.
Tüm bu sistemler ihtiyaca göre tek başına olduğu gibi, birlikte de kullanılabilir. Bu sayede müşteriye en uygun maliyetli, en güvenilir çözüm sunulur.
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Kurumsal Haberleşme için SIP ve PRI Arasındaki Farklar
DECT Nedir? IP DECT Sistemler Nerede Kullanılır?
Büyük Otellerde IP İletişim ve Güvenlik Sistemleri Kullanımı: RAMADA