Gündelik şehir yaşantısının en yıldırıcı parçalarından bir tanesi şüphesiz her gün maruz kalınan trafik çilesi olsa gerek. İşin kötü yanı, metropol hayatında insanların yalnızlaştığından dem vuran birçok uzmanın görüşüne kulak verdiğimizde ortaya daha acı bir tablo çıkıyor: Çevremizdeki insanların önemli bir kısmıyla kurduğumuz ilişki ve iletişimin en büyük ortak paydası bu trafikte isteyerek veya istemeyerek birlikte geçirdiğimiz zaman.
Hem trafikte kaybedilen zamana hem de harcanan fosil yakıtlara yazık. Gerçi mesele fosil yakıt olduğunda çevre faktörünü de hesaba katıyoruz ve bu “yazık” defalarca katlanmış oluyor. Gerçi teknolojinin ilerlemesi sayesinde burada harcadığımız zamanı, eğer yolcuysak, çok daha iyi şekilde değerlendirebiliyoruz. Seyahat ortamı müsaitse dizüstü bilgisayar veya tabletimizle her türlü işimizi sürdürebiliyoruz veya sadece cep telefonuyla bile başta günlük gazeteler olmak üzere malumat akışını sürdürebiliyoruz. Elbette bu bahsettiklerimiz sadece yolcuysanız geçerli; aracı kullanan kişi sizseniz elektronik cihazınızla hem sizin hem de diğer insanların can güvenliği için uğraşmamanızı öneriyoruz.
Trafiği aşabilmek
Trafikle ilgili insanların genel görüşü dışarıdan bir güç tarafından üretildiği ve bu hengâmenin içinde kurban oldukları yönünde. Halbuki trafikten şikayet ederken aslında onu oluşturanın da bizler olduğunu unutuyoruz.
Kronik sabah ve akşam trafikleri haricinde ise gündelik iş akışımızı etkilememesi için birçok farklı yol alternatifini hesaplayacak ve bize sunacak yazılımlar kullanıyoruz. Bu yazılımlar ya araçlara takılan navigasyon sistemlerinde ya da akıllı telefonlar ve tabletlerde kullanılıyor ve hem bize trafikle ilgili bilgi veriyor hem de bizim bilgimizi paylaşarak diğer kullanıcılara bilgi sağlıyor.
İş amaçlı olarak trafikte hareket eden ticari araçlarda ise durum biraz daha farklı: Genellikle günün tüm iş saatlerinde şehrin sokaklarını tavaf eden filo araçları bu bilgileri kendi yönetildikleri ve takip edildikleri merkezlerden alabiliyor. Örneğin lojistik firmalarının dağıtım kanalını oluşturan filolar gibi zamana karşı yarışılan durumlarda trafiğe göre rotalar hesaplanıp en kısa olmasa da trafiğe göre en hızlı akan yollardan hareket edilip işlerin aksamaması veya daha gerçekli bir yaklaşımla, daha az aksaması sağlanabiliyor.