Wi-Fi teknolojisi günümüzde hayatımızın olmazsa olmazları arasına girmeyi başardı. Açılımı "Wireless Fidelity" olan Wi-Fi, Türkçe olarak kablosuz bağlantı alanı anlamına geliyor ve birçok farklı cihazın internete kablosuz bir şekilde erişebilmesini sağlıyor.
Wi-Fi teknolojileri, artık "Wi-Fi 802.11a" gibi isimler yerine "Wi-Fi 1,2,3.." şeklinde isimlendiriliyor. Günümüzde en yaygın olarak kullanılan teknoloji ise Wi-Fi 5 olarak biliniyor. Bu yıl ve sonrasında tanıtılacak bazı telefon, tablet ve modemlerle Wi-Fi 6 teknolojisi hayatımıza daha fazla girecek.
Wi-Fi teknolojileri gelişirken buna paralel olarak Wi-Fi güvenlik teknolojileri de geliştiriliyor. Wi-Fi ağlarının istenmeyen kişilerden uzak tutulması ve güvenliğinin sağlanması adına güvenlik teknolojileri sürekli güncelleniyor. Bu teknolojiler sırası ile:
- WEP (Wired Equivalent Privacy)
- WPA (Wi-Fi Protected Access)
- WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2)
- WPA3 (Wi-Fi Protected Access 3)
WEP (Wired Equivalent Privacy) Nedir?
İlk etapta 1999 yılında WEP şifreleme türü Wi-Fi güvenlik standardı olarak belirlendi. Fakat ömrü sadece 4 yıl sürdü.
WPA (Wi-Fi Protected Access) Nedir?
2003 yılında yerini WPA aldı. WPA şifreleme türü olarak kısaca WEP’te bulunan zafiyetlerin tamamını ortadan kaldırması ile daha güvenilir olduğunu ortaya koydu.
WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2) Nedir?
2004 yılında sertifikası alınmaya başlanıp, 2006 yılından itibaren kullanılması zorunlu kılınan WPA2 ise günümüzde hala kullandığımız öncekilere kıyasla daha güvenli bir kablosuz ağ şifrelemesi. 2017 yılında “Krack Attack” adı altında bu şifreleme türüne ağa dahil olmadan, havadaki paketleri Sniff (koklama) özelliği ile güvenlik açığı yaratması sonrasında modem üreticileri hızlı bir şekilde güncellemeler yayınlayarak bu zafiyetin önüne geçtiler.
WPA3 (Wi-Fi Protected Access 3) Nedir?
WPA3-Kişisel ve WPA3-Kurumsal olarak iki çeşidi olan WPA3 eski sistemlerdeki açıkları kapatmak için 2019 yılının ocak ayı itibarı ile hayatımıza girmeye başladı. Daha güvenli ve kişiselleştirilmiş şifreleme sağlayan WPA3-Kişisel, önceki WPA sürümlerinde kullanılan Önceden Paylaşılan Anahtar (PSK) kimlik doğrulama yönteminin yerine Eşzamanlı Eşit Kimlik Doğrulama (SAE) özelliği sayesinde genel Wi-Fi şifrelenmesinde iyileştirmeler sağladı ve bu sayede daha işlevsel. WPA3-Kişisel ağdaki kullanıcılar, kullanıcının Wi-Fi şifresi olsa ve başarılı şekilde bağlansa bile, başka birinin WPA3-Kişisel trafiğini izleyemez. Bu özellikleri sayesinde hackerların WPA ve WPA2’ye yaptıkları saldırıları yapsalar bile kolayca geçemeyecekleri bir güvenlik önlemi oluşturuluyor.
Büyük ölçekli Wi-Fi hedefleyen WPA3-Kurumsal ise 192 bitlik güvenlik sistemi ile özellikle devlet kurumları, büyük şirketler ve diğer çok hassas ortamlar için memnuniyet verici bir özellik olarak karşımıza çıkıyor.
WPA3’ün yaygın bir şekilde benimsenmesi, elbette ki bir gecede gerçekleşebilecek bir durum değil. WPA3 desteği hala isteğe bağlı bir özelliktir ve Wi-Fi Alliance için iki yıla kadar zorunlu olmayabilir. Bu süre zarfında, güvenlik bilincine sahip kullanıcılar, halka açık ağlarda VPN bağlantısı kullanmaya bir süre daha devam edecekler gibi gözüküyor.
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Wi-Fi Performansını ve Hızını Arttırmak İçin 5 İpucu
Li-Fi Nedir, Yoksa Wi-Fi’ın Yerini mi Alacak?
Görüntülü Güvenlik Sistemi Satın Almadan Önce Bilmeniz Gereken 15 Teknoloji