Günümüzde çok büyük bir öneme sahip kablosuz internet (Wi-Fi) noktasında problem yaşıyorsanız, yapabileceklerinizi bu yazımızda sıraladık;
Dijitalleşen ve her şeyin kablosuzlaştığı günümüzde kablosuz internet bağlantısının önemi yadsınamaz. Geçmişte internete bağlanabilen cihaz sayısı çok azken, şu anda bir evde internete bağlanan cihaz sayısı bir hayli fazla.
Telefon, tablet, akıllı TV ve oyun konsolu gibi ürünlerin yaygınlaşmasıyla artık evimizde sağlıklı bir kablosuz internete her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Ancak ya modemimizi veya router’ımızı yanlış konumlandırmamızdan dolayı ya da aradaki engeller nedeniyle Wi-Fi sinyallerinin tüm eve eşit şekilde dağılamaması evimizde her noktada sağlıklı bir kablosuz bağlantı almamızı engelleyebilir.
Sağlıklı kablosuz internet için doğru konumlandırma
Kablosuz interneti sağlayan modem veya router’ın doğru yere konumlandırılması çok önemli. Wi-Fi sinyallerinin aradaki engellerden direkt olarak etkileniyor olması nedeniyle, evinizde veya iş yerinizde kullanacağınız modeminizi her yere interneti dağıtabilecek bir noktada konumlandırmalısınız. Bu noktada en uygun merkez alanı belirleyin ve modeminizi yer altında saklamak yerine olabildiğince yukarı bir yere yerleştirin. Tabii ki modeminizi koyacağınız yeri seçerken etraftaki engelleri de hesaba katmanız, sağlıklı bir kablosuz ağ için mantıklı bir davranış olacaktır.
Engeller ve uzaklık sorunları için öneriler
Modeminizi olabilecek en iyi noktaya konumlandırsanız bile, aradaki engellerin çok fazla oluşu veya mesafe sorunları yüzünden bazı noktalarda sağlıklı bir internet bağlantısına sahip olmayabilirsiniz. Bu sorun için Wi-Fi menzil arttırıcı ürünler veya elektrik hattı üzerinden interneti taşıyan Powerline adaptörleri kullanmanız gerekiyor. Eğer interneti farklı katlara aktarmak değil de, aynı katta ancak uzak noktadaki odalara iletmek istiyorsanız Wi-Fi menzil arttırıcı ürünler işinizi görecektir.
Tıpkı modemde olduğu gibi Wi-Fi menzil arttırıcı ürünleri de konumlandırmanız fazlasıyla önemli. Çünkü bu ürünler var olan Wi-Fi sinyalini alıp, çekmeyen odaya arttırarak ilettiği için Wi-Fi menzil arttırıcıyı internetin hiç çekmediği bir konuma yerleştirmek işe yaramayacaktır. Bunun yerine internetin çekmediği alan ile modemin olduğu alanın tam ortasına konumlandırmanız, en iyi sonucu verecektir.
Eğer interneti alt veya üst kata taşımak istiyorsanız genellikle Wi-Fi menzil arttırıcılar işinize yaramayacaktır. Böyle bir durumda elektrik hattı üzerinden interneti taşıyan adaptörler hem kolay kurulumu hem de verimli performansı sebebiyle tercih sebebiniz olabilir.
Yeni bir ürün alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Tabii ki kullandığımız ürünün özellikleri kablosuz ağ performansımızı etkileyen en önemli faktörlerden. O nedenle modem veya router alırken dikkat etmemiz bazı noktalar bulunuyor.
Bunlardan belki de en önemlisi 802.11ac destekli bir ürün almamız. Çünkü 802.11ac, hem bir önceki nesil olan 802.11n’e göre çok daha hızlı bir kablosuz ağ performansı sunuyor hem de çift bant desteğiyle verimliliği koruyor. 2.4 GHz ve 5 GHz olmak üzere çift bant desteğiyle gelen 802.11ac ürünleri sayesinde, genellikle yoğunluğun olduğu 2.4 GHz bandı yerine 5 GHz bandını kullanarak çok daha sağlıklı bir internet bağlantısına kavuşabilirsiniz.
Wi-Fi kanalını değiştirin
Sağlıklı bir kablosuz internet bağlantısı için yapabileceğiniz bir diğer işlem ise doğru kablosuz kanalını bulmak. Eğer router’ınız komşularınızın sinyalleriyle karışıyor ve kendi sinyalinizi düşürüyorsa bazı uygulamalar kullanarak Wi-Fi kanalını değiştirebilirsiniz. Bu iş için Wi-Fi Analyzer veya Wi-Fi Stumbler gibi uygulamaları gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Bant Genişliğini Emen Uygulamalara Dikkat!
Eğer evinizde video görüşme yapan, online oyun oynayan veya torrent üzerinden dosya indiren biri varsa bant genişliğini sömürüyor ve diğer kişilerin internetini de yavaşlatıyor olabilir. Böyle bir durumda router’ınızda bulunan Quality of Service veya kısaltılmış haliyle QoS ayarlarını kullanarak hangi uygulamanın ne kadar bant genişliğine sahip olacağını ayarlayabilirsiniz. Böylece tüm internetin yavaşlaması yerine kullanılacak her uygulama için farklı bant genişlikleri ayarlayabilirsiniz.
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Wi-Fi Performansını ve Hızını Arttırmak İçin 5 İpucu
Geleceğin Wi-Fi Teknolojileri Neler Sunacak?
Klavyeniz Sizi Ele Verebilir!
DECT Nedir? IP DECT Sistemler Nerede Kullanılır?