Ana içeriğe atla
En

3D Baskının Ötesi de Var; 4D Baskı!

Teknoloji ve İnovasyon

4d baskı nedir ve nasıl yapılır
3D baskı teknolojisi, yıllardır hayatımızı doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen bir buluş oldu. Hayatın her bir noktasına dokunabilen nadir teknolojilerden biri olan 3D printing ile sağlık sektörü, askeri ihtiyaçlar, ulaşım araçları, aksesuarlar ve hatta yiyecekler bile yapılabiliyor. Kısacası, 3D baskı teknolojisinde sınırımız hayal gücümüz diyebiliriz. Peki bunun ötesinde bir şey yok mu? Çok daha fazlasını sunabilen bir yenilik? O halde 4 > 3 diyerek sizleri 4D baskı ile tanıştıralım!
 
4D Printing, cisimlere farklılaşma imkanı sunacak!
İlk olarak Massachusetts Institute of Technology (MIT) Mimarlık bölümü Doçent Doktoru Skylar Tibbits tarafından bir TED konuşması esnasında dile gelen 4D Printing, şu an fırtına gibi esen 3D baskı teknolojisinin de ötesine geçecek.
4d printing nedir
Teorik ve en anlaşılır dil ile ifade etmek gerekirse, 4D baskı teknolojisi ile baskıdan çıkan ürünler etrafındaki bazı şeylerle etkileşim halinde olabilecek. Bu etkileşimler ise çıkartılan model veya ürünlerin şekil değiştirmesini sağlayacak.
 
Özellikle normal şartlarda büyük ve taşınması zor olacak cisimlerin 4D baskı ile geliştirilmesi, taşınabilirlik ve geçici şekil değiştirme konusunda son derece önemli.
 

 
Bu cismin su ile temas etmeden önceki hali solda, su teması ile aldığı yeni şekil ise sağda. Bu şekil değişimi sadece su ile değil, ısıyla, rüzgarla ve belki de gelecekte ses ile olabilecek.
4d baskı özellikleri nelerdir
Bir kutu düşünün. Oldukça küçük, ancak belirli bir oranda ısıya maruz kaldığında bir koltuğa veya masaya dönüşebilecek. Böyle bir şeye sahip olmak ne kadar güzel olmaz mı?
 
Mimarlık ve inşaat gibi iş alanlarında bu teknolojinin büyük kolaylık sağlayacağını düşünebiliriz. Materyal miktarında sunacağı avantaj ile belki de orta vadede yatırımını telafi bile edebilir.
 
Georgia Institute of Technology öğrencileri materyal avantajı noktasında ilginç bir örnek sundular. 3D baskı teknolojisi ile tasarlanan bir kubbe, 4D modellemeye ve tasarıma göre 8 kat daha fazla zaman ve malzeme kullanımı gerektiriyor. Kimyasal ve moleküler yapıları öğrenilmiş materyaller ile 4D baskı çalışmaları tasarruf bile sağlayabilecek.
 
Bu teknolojinin gelişmesi için  öncelikli olarak materyallerin en ince detayına kadar tanımlanması gerekiyor. Etkileşim konusunda ne ile başarılı olduğu, etkileşim sonrasında fiziksel direncinin ne kadar değişeceği gibi konuları çok iyi bilinmesi gerekiyor. Bunların sonrasında ise üretim ve modellemeler konusunda fabrikasyon süreci başlayabilir. Fabrikasyon süreçlerinde bir maddenin A şeklinden B şekline geçiş aşamaları gözlemlenebilir ve ihtiyaç duyulduğu noktalarda gerekli iyileştirme ve düzeltmeler yapılabilir.
4d baskı nasıl yapılır, 4d baskı için neler gerekir
Son olarak yapılacak olan simülasyonlar ile 4D baskı ile çıkartılan nesnelerin kalitesi, dayanıklılığı ve beklenmedik etkileşimlere ne gibi tepkiler vereceği gibi konular değerlendirilebilir.
 
Ucu sonu yok dediğimiz 3D teknolojisinin bir adım ötesinde karşımıza çıkan 4D baskı çözümleri, hayatımızda çok daha hissedilebilir bir etki bırakacak gibi görünüyor. Peki sizler bu yeni baskı teknolojisi hakkında ne düşünüyorsunuz?
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Teknolojide Yeni Trendler ve Öngörüler
Farkında Olmadan Kullandığımız 10 Teknoloji
Endüstri 4.0 Gerçekten Nedir? Tüm Çalışanları Nasıl Etkileyecek?

Diğer Bloglar