Android işletim sistemi, diğer rakiplerine göre özelleştirme seçeneklerinin daha fazla olmasıyla öne çıkan bir platform. Şüphesiz bu özelleştirmelerin bir çoğu da, geliştiriciler seçeneklerinin içerisinde gizli.
Dilerseniz gelin hep beraber önce geliştirici seçeneklerini nasıl açabileceğinizi, daha sonra da bu seçeneklerle yapabileceklerinize yakından bakalım.
Geliştirici seçeneklerine nasıl ulaşılıyor?
Android işletim sisteminde geliştirici seçenekleri varsayılan olarak gizli bir şekilde yer alıyor. Bu ayarları açmak için ayarlar bölümünden sistem seçeneğine gelmeniz ve telefon hakkında bölümünde yer alan sürüm numarasına “Artık geliştiricisiniz” bildirimini görene kadar basmanız gerekiyor.
Bu bildirimi gördüğünüz anda telefonunuzun ayarlar menüsüne geliştirici seçenekleri ekleniyor.
Kullanışlı Geliştirici Seçenek Ayarları
1) Uyanık kal
Bu özelliği aktif hale getirdiğinizde, telefonunuzun ekranı şarjda iken dahi kapanmayacaktır. Temelde geliştiriciler için kullanışlı olan bu özellik, standart kullanıcılar için de bazı durumlarda faydalı olabilir.
Örneğin Twitter veya benzeri bir uygulamada anlık güncellemeleri görmek istiyorsanız bu ayardan yararlanabilirsiniz.
2) OEM kilidini açmak
Blootlader kilidini açmak, custom ROM yüklerken yapılması gereken ilk şey. Yani eğer telefonunza herhangi bir sebepten dolayı ROM yüklemek istiyorsanız, geliştirici seçeneklerinde yer alan bu özelliği kullanmanız gerekiyor.
3) Çalışan servisler
Windows’ta yer alan görev yöneticisi sayesinde, bilgisayarınızda çalışan uygulamaları ve onlarla ilgili tüm bilgileri görebiliyoruz. Böylece hangi uygulamanın sistemi yavaşlattığını veya farklı durumları gözlemleyebiliyoruz.
Android tarafında ise bunu geliştiriciler seçeneklerinde yer alan çalışan servisler özelliği ile çok benzer bir şekilde kullanmak mümkün. Bu servis sayesinde uygulamaların tükettiği RAM miktarı ve çalışan uygulama istatistiklerine ulaşabilirsiniz.
4) Sahte lokasyon
Telefonlarımızın lokasyonumuzu takip ettiğini biliyoruz. Ancak geliştirici seçenekleriyle sahte konum belirleyebilmek mümkün.
Temelde Fake GPS gibi uygulamalarla birlikte çalışan bu özellik, sadece güvenlik amacıyla değil Pokemon GO gibi oyunlarda hile yapmak adına da kullanılıyor.
5) Hücresel veri her zaman aktif
Varsayılan olarak, eğer telefonunuz bir Wi-Fi ağına bağlıyorsa mobil veri otomatik olarak devre dışı bırakılır. Aslında bu varsayılan ayar oldukça mantıklı, çünkü Wi-Fi üzerinden internete bağlanma varken mobil veri paketinizi tüketmek istemezsiniz.
Ancak eğer sınırsız bir veri paketiniz varsa, geliştiriciler seçeneğinden bu özelliği kapatarak her zaman mobil verinin aktif olmasını sağlayabilirsiniz.
6) Animasyon seçenekleri
Android işletim sistemi, akıllı telefonunuzun ne kadar hızlı olduğuna bağlı olarak fark edebileceğiniz veya fark edemeyeceğiniz animasyonlar kullanıyor. Geliştirici seçeneklerinden özelleştirilebilen bu animasyonlar, özellikle giriş seviyesinde yer alan ve donanımı güçsüz olan Android telefonları bir nebze hızlandırmak için oldukça iyi bir seçenek.
Eğer gerçekten yavaş bir Android telefonunuz varsa, geliştirici seçeneklerinde yer alan animasyonları kısarak veya komple kapatarak gözle görülür bir hız farkı elde edebilirsiniz ve telefonunuzu bir süre daha severek kullanmaya devam edebilirsiniz.
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Her Yerden Çalışmak Neden Harika?
Ekonomik Teşvikler Yazılım Dünyasını Nasıl Etkiliyor?
Sistem Mühendislerinin Minik Kabusları