Çalıştırdıktan sonra ısınması dakikalar alan tüplü televizyonları hatırlıyor musunuz? Peki ya internete bağlanması yarım dakika süren çevirmeli modemler? Hızlı bir şekilde açılan televizyonların ve her zaman internete bağlı olma çağında büyük ihtimal beklemeyi özlemiyorsunuz.
Bununla birlikte, konu beklemek olduğunda teknolojinin hala geride olan bir yönü var. Yirmi yıl önce, disk işletim sistemi zamanında, bilgisayarınızı açardınız ve neredeyse hiç vakit kaybetmeden işleme başlayabilirdiniz. Artık bilgisayarınızı açıyorsunuz ve Windows’a ulaşmak için bekliyorsunuz ve sonra bilgisayarın kullanıma hazır olması için biraz daha bekliyorsunuz. Eğer aşağıdaki üç adımı izlerseniz bu aşamalara katlanmak zorunda kalmazsınız.
1. Başlangıç Öğelerinizi Azaltın
Konuya girmeden önce bilgisayarların başlamasının neden bu kadar uzun sürdüğünü ve zamanla neden daha da kötüleştiğini açıklamamız lazım. Bilgisayarınız başladığında; bilgisayar sabit sürücünüzden bilgiyi daha hızlı olan RAM’e atar. Bilgisayarınızın taşıması gereken bilgi ne kadar çoksa bilgisayarın başlaması o kadar uzun sürer. Bilgisayarınız yaşlandıkça da daha çok bilgi birikir. Yani, eğer daha hızlı bir sabit sürücüye geçmeyecekseniz yapmanız gereken taşınacak bilgiyi azaltmak. Bunu yapmanın en iyi yolu başlangıçta otomatik olarak bazı programların yüklenmesini durdurmak olacaktır.
Bilgisayardaki birçok program otomatik olarak çalışmaya ayarlanmıştır ama çoğunun böyle olmasına gerek yoktur. Bu programların otomatik olarak çalışmasını engellemek için Başlat > Tüm Programlar > Başlangıç’a giriyorsunuz. Bu klasörde olan herhangi bir şey bilgisayarınız açıldığında çalışmaya başlıyor. Bu klasörde sağ tık yaparak ve ‘’Sil’’ seçeneğini seçerek önemsiz olan program ikonlarını kaldırın.
Not: Bu başlama klasöründen ikon silmek programı bilgisayarınızdan silmenize sebep olmuyor. Yani önemli bir şey silseniz de herhangi bir problem ile karşılaşmazsınız.
Bu klasör başlangıç programlarının olduğu tek yer değil. Başlangıç öğelerini bulmak ve önemli olmayanların çalışmasını engellemek için “msconfig” komutunu çalıştırabilir ve “Başlatma” sekmesinden programları da kontrol edebilirsiniz.
2. Bilgisayarı Yavaşlatan İşlevleri Erteleyin
Otomatik olarak başlatmak isteyebileceğiniz ama hemen işlem yapacağınız bazı programlar olabilir. Startup Delayer gibi programlar bu programları bir kerede başlatmak yerine teker teker başlatır. Bu bireysel programların daha hızlı yüklenmesini sağlamaz ama sisteminizi süzerek ayırır. Böylece programları daha kısa sürede kullanmaya başlayabilirsiniz. Sadece güvenlik yazılımınızın ilk olarak çalışmaya başladığından emin olun.
3. Donanımınızı Bir Üst Model İle Güncelleyin
Yeni bir bilgisayar doğal olarak daha hızlı başlar çünkü daha güçlü bir donanıma ve daha temiz bir işletim sistemine sahiptir. Bununla birlikte belki de bilgisayarınızı yenileyebilecek yeterli paranız olmayabilir. Bu ikisinin bir ortası var.
Yukarıda belirttiğimiz gibi, bilgisayar başlangıcı yavaştır çünkü bilgiyi yavaş olan sabit sürücüden hızlı olan RAM’e taşırsınız. Bilgiyi azaltmak problemi çözmenin bir yoludur ama denklemin diğer yanı ise daha hızlı bir sabit sürücü elde etmektir. Bir SSD, geleneksel bir bilgisayar sürücüsünden çok daha hızlıdır ve aynı zamanda daha güvenilirdir. Maalesef diğer sabit disklere göre pahalıdır ve daha az veri kapasitesindedir. Ama bu da değişim gösteriyor. 250 GB’lık bir SSD’yi 100 dolardan daha az bir rakama alabilirsiniz. Bu fiyat birçok insanın bilgisini muhafaza etmek için yeterli olandan daha fazla bir hafızadır. Eğer bu rakamdan daha büyük bir veriye sahipseniz, bir SSD ve bir geleneksel sabit disk kullanabilirsiniz. Böylece işletim sisteminiz SSD üzerinde çalışırken verilerinizi diğer diskte depolayabilirsiniz.
Altı yıllık bileşenlere sahip olan bir bilgisayara bir SSD takarak, bilgisayar başlama süresini 2 dakikadan 30 saniyeye düşürebilirsiniz. Aynı zamanda SSD karta sahip olan en yeni Windows 10 işletim sistemi yüklü bilgisayar, 10 saniyeye kadar düşük bir zamanda başlayabilir. Eğer yeni bir bilgisayar alıyorsanız birçok model SSD seçeneğini ekstra olarak sunuyor. Alacak olanlar veya daha hızlı başlangıç isteyenler için kesinlikle düşünülmesi gereken bir alternatif.
Bonus: Kapatmayın
Tamam, bu bir bakıma sözünden dönmek gibi bir şey ama kimse size bilgisayarınızı gece kapatmanız gerektiğini söylemiyor. Aslına bakarsanız bu geçmişte çürütülen bir bilgisayar efsanesidir. Bilgisayarınızı açık bırakmak bilgisayarınızın her an kullanılabileceği anlamına geliyor. Eğer elektrik kullanımı hakkında endişeliyseniz, Uyku seçeneğini kullanabilirsiniz. Bu seçenek çok az elektrik kullanır ama bilgisayarınız tam bir ön yüklemeden daha hızlı çalışır.
Eğer Windows 8 veya 10 kullanıyorsanız bunun için endişelenmenize gerek yok. Windows 8 siz ‘’kapattığınızda’’ varsayılan mod olarak Uyku modunu kullanır. Bu Windows 8 ve Windows 10 bilgisayarların Windows 7 ve Vista bilgisayarlara göre daha hızlı başlamasının bir başka sebebidir.
Bu yazıyı okuyanlar bunları da okudu;
Bilgisayar Başında Gözleri Korumak için 4 Basit İpucu
Güvenlik Kamera Sistemi Seçerken Bilmemiz Gereken 7 Kriter
Klavyeniz Sizi Ele Verebilir!