Ana içeriğe atla
En

Bırakın Sisteminiz Kendi Yapsın

BT ve Trendler

IT Server
Başında durduğumuz sistemlerin içinde, arka planda sürekli çalışan bir şeyler var. Bu çalışan hizmetlerin birçoğunu elle kontrol etmek zorunda değiliz. Örneğin birçok sistem yöneticisi sistemlerini elle güncellemez; belirli aralıklarla sistem güncellemesi otomatik yapılır. Yöneticinin işi yalnızca, eğer ciddi bir güncelleştirme geldiyse, boş bir vakitte sistemi yeniden başlatmaktır. Gerçi bazı sistemlerde sistem çekirdeği bile güncellense, güncelleştirmenin devreye girmesi için sistemi yeniden başlatmaya gerek yok.

Sistem yöneticileri ellerindeki kaynağı en iyi şekilde kullanmak, hatta gerektiğinde sinekten yağ çıkartmak konusunda uzman kişilerdir. Genellikle, her şey yolunda giderken, ekrandan akan sayıların yanında bir kahve koyup yolunda giden her şeyin keyfini sürmek kulağa güzel geliyor. Bununla birlikte bazı işlerin sürekli gözetim altında tutulması, bu gözetimler için sistemlerin otomatik hale getirilmesiyle ancak huzurlu, her şeyin denetim altında olduğunu görerek mutlu bir hayat sürülebilir.

Örneğin; tümleşik iletişimde sunulan gelişmiş cihaz yönetimi gibi özellikler, sistem yöneticilerinin işini oldukça kolaylaştırıyor. Yapılan tüm güncelleme ve değişiklikler sistemdeki tüm cihalara otomatik olarak gönderilebiliyor ve tüm cihazlar kontrol altında tutulabiliyor.

Kur, Bırak; ama Kontrol Et
Otomatikleştirilen sistemler için birçok farklı işletim sisteminin içinde gelen zamanlama sistemleri var. Mesela GNU/Linux platformlarında bu işleri cronjob olarak tanımlayıp yürütebiliyorsunuz. Elbette cron veya diğer işletim sistemlerindeki karşılıkları tek başlarına komut satırı betikleri kullanılarak bile çok güçlüler ama yine de yapamayacakları veya yaparken zorlanacakları ve sizi de yoracakları birçok iş var. Bu nedenle yanında minik scriptler yazabilmek için bazı dilleri kullanmak da pratik olabiliyor.

Bu anlamda en çok öne çıkan ve neredeyse her türlü işletim sisteminde kullanabileceğiniz, GLU/Linux dağıtımlarında varsayılan olarak kurulu gelen Python olsa gerek. Python’un tek kullanım alanı elbette otomatizasyon için betik yazmak değil. Bu dil kullanılarak geliştirilen kullanıcı arayüzleri, içerik yönetim sistemleri ve internet protokolleri üzerinde iş yaptıracağınız uygulamalar için kütüphaneler yazmanıza da olanak sağlıyor.
Kontrol Listesi
Denetlim Listesi Hayat Kurtarır
Elbette gündelik rutinler için en ideali her işlem için prosedür yazıp bunları kendimizden sonra gelecek insanlara da bırakmaktır ama bu kadar ayrıntıya inmeden, sağduyu ile herkesin ne yapıldığını anlamasını sağlayacak bir denetim listesi (checklist) hazırlamak her zaman işe yarar. Sıfır sistem kurulumu, yeni sunucunun güvenlik ayarları, ağ şemaları gibi şeyleri el atında tutmak bir şeyleri otomatikleştirmek istediğimizde nelerle karşılaşacağımızla ilgili ilk fikri bize hemen verecektir.

Son söz olarak bir şeyleri yazıya dökmek, aynı kod içine açıklamalar yazmak kadar önemli ve hayat kolaylaştıran şeylerdir. Acil durumlarda diğer bir iş arkadaşımızın sisteme müdahale etmesini kolaylaştıracaktır.

Bu yazıyı okuyanlar bunları da okudu:
İletişim Sistemlerinde Cihaz Yönetimi
BYOD “Kendi Cihazını Getir” Politikası İçin 7 Önemli Nokta
Uzaktan Yönetim ve Bakım Ne Avantaj Sağlıyor?

Diğer Bloglar