Dijital dönüşümün hızlanmasıyla ve COVID-19’un sebep olduğu ekonomik sorunlarla beraber, kurumsal ağ endüstrisinde de değişiklikler gözlenmeye başladı. Şirket çalışanlarının evden çalışmaya başlamasıyla beraber, bu değişikler kaçınılmaz hale geldi. Bu durumda, doğrudan internet erişimi ihtiyacı ve önemi artarken, veri merkezi yatırımlarında azalma meydana geldi. Aynı zamanda şirketlerin evden çalışmaya başlaması, evde hizmet veren internet ağlarının trafiğinin artmasına sebep olan en önemli etkenlerden bir tanesi.
COVID-19, başta perakendecileri, otelleri, havayollarını ve turizm sektörünü negatif etkiledi. Bu endüstrilerin, bilgi teknolojileri ve ağ harcamalarını azaltması kuvvetle muhtemeldir.
Bu yazımızda sizlere, COVID-19 ile birlikte kurumsal ağ ve telekom hizmet sağlayıcı harcamalarında nasıl değişimler olabileceğini ve öngörüleri aktaracağız.
Ağ Harcamalarına Genel Bakış
Her sene devletlerin kamu kurumları, hem büyük, hem de küçük işletmeler, network ile ağ güvenliği yazılım ve donanımları için 50 Milyar dolardan fazla harcama yapıyorlar. Bu ağ harcamaların en büyüğü 20 Milyar dolara yakın harcama ile Ethernet altyapısıdır. Ethernet’ten sonra en çok harcama ağ güvenliğine gider. Ağ güvenliğine harcanan tutar, Ethernet’e harcanan kadar olmasa da 14 Milyar dolara yakındır. Bu harcamaların ardından, şirketler Wi-Fi ve WAN’a 5 Milyar dolar para harcar. Telekomünikasyon servis sağlayıcıları, ağ güvenliği, 4G/5G ağ donanımı ve yazılımı için 80 milyar dolardan fazla harcama yapıyorlar.
Veri Merkezi Ağ Harcamaları
Veri Merkezi Ağları, kurumsal ağ harcamalarının %40 kadarını oluşturur ve son yıllarda hız açısından önemli yükseltmeler (10Gb, 25Gb, 100Gb) görülmüştür. Özel bulut uygulamalarına sahip büyük şirketler, sektöre yatırım yapmaya devam edecektir. Fakat hizmet olarak altyapı (laaS) ve hizmet olarak yazılım (SaaS) bulut platformlarına geçiş, bazı kuruluşların veri merkezi ağlarını geliştirme ve yükseltme planlarını tekrar gözden geçirmelerine neden olcaktır.
Veri merkezi endüstrisinde önde gelen teknolojiler; yüksek hızlı Ethernet switchleri ve ağ güvenliğidir. Mikro hizmet mimarilerine geçiş yapan şirketler, yeni mesh tipi uygulamalara yönelecektir.
LAN Harcamaları
Şirketler, Yerel Alan Ağı (LAN) harcamalarının büyük bir kısmını ethernet switch ve Wi-Fi için kullanırlar. Fakat pandeminin etkisiyle beraber yerel alan ağındaki trafik iyice düşmeye başladı. Birçok şirket evden çalıştığı için ve ofislerin sadece küçk bir yüzdesi dolu olduğundan, LAN harcamalarında büyük bir değişiklik olacaktır. Beyaz yakalı çalışanların birçoğu evden çalışmaya bir süreliğine daha devam edecektir. Hatta pandemi bitince, bazı şirketler çalışanlarının performanslarından memnun olursa, evden çalışmalarını sağlayacak ortam yaratacaktır. Böylelikle LAN ağlarında trafik azalmasının kalıcı hale gelmesini sağlanabilir.
Şirketlerin bilgi teknoloji ekiplerinin, kurumsal ağ harcamaları ile ilgili önemli kararlar vermesi gerekecek ve bazı harcamaların erteleneceği görülecektir. Çalışanlar istediği yerden çalışabildikçe ya da bir diğer deyişle iş hayatı daha mobil oldukça, şirketler kablolu ve kablosuz ağlar kurmanın gerekli olmadığının farkına varacaktır. Ethernet Switch kullanımı önümüzdeki yıllarda her sene giderek azalacaktır.
Şube Ağları ve SD-WAN Harcamaları
Şube ağları, SD-WAN ağlarının büyümesinin en büyük etkenlerinden biridir. Bunun sebebi ise saldırganlar sürekli olarak şube ağlarına sızmak isterler fakat yazılım tanımlı SD-WAN sayesinde bunlar engellenebilir. SD-WAN harcamaları 2020’nin ilk çeyreğinde büyük bir artış gösterirken, yönlendirici satışları bir hayli düşmüştür.
Pandemiden en çok etkilenen işletmelerden olan perakende ve restoranlar önemli sayıdaki şube ağlarını temsil ediyor. Bu sebeple, bu endüstrilerdeki şirketler, şube bilgi teknoloji altyapısını geliştirmek yerine SD-WAN’ı geliştirmeyi tercih edecektir.
Telekom ve 5G Harcamaları
Telekom operatörleri ağlarını 5G’ye yükseltmeye devam ediyor. Özellikle radyo erişim ağına (RAN) sahip olan operatörler 5G’ye daha çok önem verdiği görülüyor. Bazı araştırmacılar, CAPEX harcamalarının da azalacağı tahmin ediliyor. Bunun sebebi, sektördeki birçok bulut servis sağlayıcının, normal olarak telekom ekipmanı için sunulan ücretlerden daha düşük maliyetlerle daha fazla bant genişliği sağlayan teknolojiler üstünde gelişmeler sağlamaya başlamasıdır. Bu da, telekom sektöründe olan birçok şirketin ilgisini çekmeyi başardı. Örneğin, OpenRan’a artan bir istek görüyoruz çünkü beyaz kutu anahtarlarını ve sunucuları bir arada barındırabiliyor. OpenRan eşsiz bir program gibi görülüyor şu an, bunun sebebi ise servis sağlayıcı gereksinimlerine göre ayrıştırılmış ve birlikte çalışabilir 2G, 3G ,4G, 5G NR Radyo Erişim Ağı (RAN) çözümlerinin geliştirilmesini destekliyor olmasıdır. Bu projenin yanı sıra şirketlerin gözü, yeni birleşik optik yönlendirme ve yazılım yönlendirme yaklaşımlarının üstünde olacaktır.
Ev Ağı Harcamaları
Ev ağları; Wi-Fi, VPN ve geniş bant servislerine bağlıdır. 2019’da pandemi başlamadan önce çalışanların %10’undan daha azı evinden tam zamanlı olarak çalışıyordu. Pandeminin başlamasıyla beraber insanlar eve kapanmak ve evden çalışmak zorunda kaldı. Böylelikle şirketler, ev ağı yatırımlarını göz önünde bulundurmaya karar verdi. Geniş bant erişimine destek vermek için fon ayırmaya, VPN’leri geliştirmeye ve çalışanların evden çalışmasına yardımcı olacak cihazlar satın almaya yöneldiler. Yakın zaman içinde VPN’ler yerini, Sıfır Güven Ağ Erişimine (ZTNA) bırakacaktır. Ev ağı harcamaları kalıcı olarak artacak, Wi-Fi, SD-WAN ve ZTNA kullanımında artış görülecektir.
Şirketler ve işletmeler uzaktan çalışmaya geçtikçe, bu duruma ayak uydurmaya başladıkça ve uygulamaların çoğunu buluta taşıdıkça, evden çalışmanın daha yaygın olması beklenmelidir. Bu sayede pandemi, muhtemelen kurumsal ağ ortamını kalıcı olarak değiştirmiş olacaktır.
Sonuç olarak şirket ağ harcamaları form değiştirmeye devam edecek. COVID-19’dan en çok etkilenen sektörler, şube ve ağ harcamalarını yeniden gözden geçirmek zorunda kalacaktır. Şirketler ev ağlarını güvenli ve güvenilir hale getiren teknolojileri merakla takip ediyor olacak ve harcamaları bu yönde yapacaktır. Diğer bir yandan kampüs ağı teknolojileri artık gözden düşecek ve bu düşüş harcamalara da yansıyacaktır.
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Bugünün ve Yarının En Popüler 12 IT Mesleği
BT Proje Maliyetleri Nasıl Kontrol Edilebilir?
Yazılım Tanımlı WAN Nedir? SD-WAN Tüm Özellikleri