Evden çalışırken isteyeceğiniz son şey kesintiler olacaktır. Kesintilerin önüne geçmek için yazımıza göz atsanız iyi olur!
Home ofis çalışırken teknolojinizi korumak, evinizi veya arabanızı korumak kadar önemlidir. Ancak gün içerisinde çalışırken, bir sonraki işi yapmak için acele ederken bazı şeyleri göz ardı ediyoruz. Bunu yapmayın! Sizin, bilgisayarınızın ve diğer cihazlarınızın sorunsuz çalışmasını sağlamak için bir kontrol listesi derledik.
Giderlerin minimize edildiği Covid-19 pandemisi günlerinde, bu durumun bir de ekonomik tarafı var. Evden etkili çalışmak için bazı durumlarda yeni ekipmanlar almak gerekebilir. Ancak yeni bir cihaza ihtiyacınız olduğuna karar vermeden önce sahip olduklarınızdan en verimli şekilde yararlanmak daha iyi bir fikir olabilir!
En Önemli Cihazlardan Biri: Modeminiz!
Evden çalışma ipuçları veren yazılar genel olarak bilgisayarınızdan başlar. Biz bu yazıda biraz göz ardı edilen başka bir cihazınızdan başlayacağız. Modeminiz!
1) Modeminiz Güvende Mi?
Öncelikle modeminizin güvenliğinden emin olmanız gerekir. Bunun için sizin ve ailenizin her cihaz için bir kez girmesi gereken Wi-Fi ağına ulaşmanızı sağlayan şifreyi güzel ve karmaşık bir hale getirebilirsiniz.
2) Modemin Yönetici Parolasını Değiştirin
Ağınıza ulaşmak isteyen hackerlar öncelikle varsayılan kullanıcı adı ve parolaları deneyecektir. Bunun için yönetici işlevinin parolasını bilmeniz ve değiştirmeniz gerekir. Bu bilgileri de yine karmaşık ve benzersiz hale getirmelisiniz. Kaybetmekten korkuyorsanız bir yerlere yazmayı deneyebilirsiniz.
3) Modem Yazılımının Güncelliğinden Emin Olun
Çoğu kullanıcı, modem güncellemelerini görmezden gelir ki haklılık payları da var. Çünkü bu işlem çok kullanıcı dostu değildir. IP adresini (genellikle 192.168.1.1) tarayıcıya yazmanız, yönetici adı ve şifresiyle giriş yapmanız gerekir. Daha sonra da her zaman otomatik olmayan ürün yazılımı güncelleme alanını bulmak için web arayüzünde gezinmeniz gerekir. Bu arada bilgisayar korsanlarının sisteme girmek için kullandıkları diğer bir yöntem olan uzaktan yönetimi de kapatarak daha güvenli hale getirebilirsiniz.
4) Modem Doğru Yerde Mi?
Wi-Fi kapsama alanını ve performansını iyileştirmek için modemin fiziksel konumuyla oynayabilirsiniz. Fakat unutmamanız gereken en önemli nokta, fiziksel engellerden kaçınmaktır. Bir modemin Wi-Fi sinyallerinin radyo dalgaları ile yayıldığını unutmayın ve bu yüzden bir dolabın içine koyarsanız, daha açık bir alana göre daha az performans göstereceğini göz ardı etmeyin.
5) Bant Genişliğinizi Biliyor Musunuz?
Ev halkından birileri yayın yapıyor, arkadaşlarıyla görüntülü sohbet ediyor ve online oyun oynuyorsa sahip olduğunuz bant genişliğinden en iyi şekilde yararlandığınızdan emin olmalısınız. İnternet paketinizin kullanım alışkanlıklarınıza ve gereksinimlerinize uygunluğunu kontrol edin. Çok az ya da çok fazla veri kullanımı sorunlara neden olabilir. Olası bir durumda servis sağlayıcınızla görüşmekten de çekinmeyin.
Evinize yeterli bir bant genişliği gelmesi kesintisiz, her zaman 4K videolar izleyebileceğiniz anlamına gelmez. Çünkü diğer cihazlar da pastadan pay alır. Ya da eski nesil modemler (802.11b, 802.11g ve hatta 802.11n) yüzünden servis sağlayıcınızın kapınıza kadar getirdiği Mbps’lerden yeterince yararlanamıyor olabilirsiniz. Tüm bunları kontrol etmeli ve varsa sorunları çözmelisiniz.
6) Cihazlarınızı Temizleyin ve Sterilize Edin
Klavyenize, ekranınıza ve farenize sürekli dokunursunuz ve masanızda bir şeyler de yerseniz, cihazlarınızın düzenli olarak temizlenmesi gerekir.
Klavyenize dökülecek kırıntı ve diğer maddeler, tuşların basmasını engelleyebilir. Bunun için klavyeye biraz basınçlı hava tutmak yeterli olabilir. Tabi ki dışarı çıkarak ve abartmadan yaparsanız herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız.
Bir masaüstü bilgisayarınız varsa büyük fanları ortamdaki tozları ve evcil hayvanınızın tüylerini içine hapsedecektir. Elektrik bağlantısını kestikten sonra kasanın kapağını açabilir ve biraz basınçlı havayla kasanın içini temizleyebilirsiniz.
Laptoplarda durum biraz daha zor olabilir. Dizüstü bilgisayarın kasasını açmak garanti dışı kalmasına sebep olabilir. Yine de cihazı kapatarak havalandırma deliklerinden biraz hava üflerseniz içindeki artıklardan kurtulabilirsiniz.
Ekranlarınız için de temizleme sıvıları veya microfiber beze dökülmüş bir miktar izopropil alkol, lekelerin çıkmasını ve virüslerin ölmesini sağlayacaktır.
Bilgisayarınızın Sorunsuz Çalıştığından Emin Olun
Şirketinizin size verdiği bir bilgisayarı kullanıyorsanız, sayacağımız önerilerin hepsini yapamayabilirsiniz. Eğer sizinse, her şey değişir!
7) İşletim Sistemi Güncellemelerini Kontrol Edin
Siz işletim sisteminizi güncel tutuyor olabilirsiniz, fakat diğer aile üyeleri de güncel mi? Bir aile üyesinin sonraya ertelediği bir güncelleme ağa bağlı diğer cihazları da etkileyebilir. Bazı bilgisayarlar, ürün yazılımı ve güncellemeleri yönetmek için ayrı uygulamalar kullanır. Bu cihazlarda uygulamayı başlatın ve buluttan gerekli sürücüleri ve güncellemeleri indirmesine izin verin.
8) Bilgisayarınızı Optimize Edin ve Hızlandırın
PC’niz yavaş açılıyorsa, “Bilgisayarınızın Başlama Süresini Hızlandırmanın 3 Yolu” yazımıza göz atabilirsiniz. Bilgisayarların performansının zamanla yavaşlaması sorununa, cihazı sıfırlamak çözüm olabilir. Bu durumda saklamak istediğiniz dosya ve ayarlarınızı buluta veya harici bir diske yedeklemeniz gerekir.
9) Harddiskinizi SSD’ye Yükseltin
Dönen bir sabit diskten SSD'ye geçmek, dizüstü bilgisayarınızın algılanan hızını arttırmanın inanılmaz etkili bir yoludur. Yine de yeni bir SSD için ödeme yapmanız ve kurulumu kendiniz yapmanız gerekir.
10) Bazı Bilgisayar Bakımlarını Otomatikleştirin
Windows 10, PC'nizin bakımına yardımcı olacak bazı araçlar içerir. Sabit sürücünüzü veya SSD'nizi birleştirmenize gerek yoktur, örneğin Windows bunu otomatik olarak arka planda yapacaktır. Ayarlar > Depolama alanında bulabilirsiniz. Ayrıca geçici dosyaları otomatik olarak silme ve el değmemiş içeriği buluta otomatik olarak arşivleme de dahil olmak üzere bazı seçenekleri araştırabilirsiniz.
11) Dosyaları Çevrimiçi Yedekleyin
Belgelerinizi, fotoğraflarınızı ve hatta masaüstünüzü yedeklemek için bulut depolama araçlarını kullanmak en kolay çözümdür. OneDrive, Box, Drive, Dropbox ve diğer bulut hizmetleri iyi birer seçenektir. Eğer yeterince alana sahipseniz daha kapsamlı bir yedekleme de gerçekleştirebilirsiniz.
12) Antivirüs Yazılımı Kullanın
Ödeme yapmak istemeyenler için ücretsiz antivirüsler ile birlikte Windows işletim sistemine entegre halde bulunan Windows Defender da kullanabilirsiniz.
13) Güvenliği Tam Uygulamalar Kullanın
Evden çalışırken şirketiniz veya kurumunuz ile ilgili bilgilerin başkaları tarafından öğrenilmesini istemezsiniz. Örneğin yöneticinizle yaptığınız bir video konferansa davetsiz misafirlerin dahil olması hoş olmaz. Bu yüzden uçtan uca şifreleme ile bilgilerinizi koruyan Karel Video Konferans gibi iletişim ve birlikte çalışma platformlarını kullanmaya özen gösterin.
14) Yazıcınızı Kontrol Edin
Uzmanlar, ev ağınıza en kolay saldırı noktasının ağa bağlı kablosuz yazıcılar olduğunu söylüyor. Nedeni ise varsayılan bir şifre kullanıyor ve güvenlik için tasarlanmamış olmaları. Yazıcınızın yazılımını yükseltin ve Wi-Fi işlevlerini de kapatmayı düşünün.
15) Parolalarınızı Sürekli Değiştirin
Akıllı parola yönetimi, parola yöneticisini güvende tutmak için kullandığınız ana parola olsa bile parolalarınızı en az birkaç ayda bir değiştirmeniz gerektiğini önerir. Size yardımcı olacak çok sayıda püf nokta var; raflarınızdaki kitaplar, adresleriniz, sevdiğiniz şiiriniz veya rastgele bir nesne üzerindeki kelimeleri ve başlıkları karıştırın ve eşleştirin. Böylece sağlam parolalar oluşturabilirsiniz.
Bonus) Telefonunuzu Temizleyin
Bu yazıda daha çok PC'ye odaklandık, ancak cep telefonlarınızı da unutmamak gerekir. PC'de olduğu gibi, banner reklamları yayınlayan veya diğer uygulamaları “bonus” olarak yüklemeyi isteyen “eğlenceli” uygulamalar ve oyunlar hakkında endişelenmelisiniz. Bunları kaldırmak genellikle telefonunuzu güvenli hale getirebilir ve hızlandırabilir. Birkaç fotoğrafı (en iyi olanları bulutta veya başka bir kullanışlı yerde sakladıktan sonra) silmek de asla zarar vermez.
Bu listenin sonuna geldiyseniz iyi iş çıkardınız demektir. Cihazlarınızın temiz, güvenli ve güncel olmasını sağlamak için bu bakım ipuçlarını alışkanlık haline getirmeyi unutmayın. Böylece verimli çalışmak için de oyun oynamak için de yeterince zamanınız olacaktır.
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Koronavirus Krizinde İşinizi Nasıl Yönetebilirsiniz?
Esnek Çalışma Düzenine Sahip Olmak Neler Kazandırır?
Mutlu Bir İş Hayatı için Verimli Çalışmanın 9 Yolu