Ana içeriğe atla
En

Bulut Bilişimde Doğru Seçim Özel Bulut mu? Kamusal Bulut mu?

BT ve Trendler

Günümüzde iş hayatımızın önemli bir parçası haline gelen Bilgi Teknolojileri(BT), işletmelerin yatırım yapması zorunlu olan bir alan olarak göze çarpıyor. Şirketlerin, rekabet koşullarında geriye düşmemek ve rakiplerinden bir adım önde olabilmek için bu alandaki yeni teknolojilere hızlı bir biçimde adapte olması gerekiyor. BT alanındaki güncel ve önemli konulardan bir tanesi de Bulut Bilişim [Sunum Video].

Şirketlerin, bulut teknolojisinin avantajlarından optimum düzeyde faydalanabilmesi için kendilerine en uygun çözüm türünü seçmeleri gerekiyor. Bu türleri ise Kamusal (public) ve Özel (private) Bulut olarak ayırmak mümkün.

Kamusal Bulut(Genel Bulut, Public Cloud) Nedir? Avantajları Nelerdir?
Kamusal Pbulic BulutKamusal(Genel) Bulut çözümünde depolama ve diğer kaynaklar bir bulut hizmet sağlayıcısı tarafından kullanıcılara sunulur. Şirketin bilgi işlem altyapısı(bir kısmı) şirket dışına taşınmış olur. Yani faaliyetler kiralanacak kaynaklar üzerinde yürütülür. Özellikle kişisel kullanımlar için uygun bir çözümdür. Bunun yanında doğru koşullarda işletmeler için de düşük maliyetli ve ölçeklenebilir çözümler sunmasından dolayı tercih edilir. Bu çözümdeki kişisel kullanım hizmetleri genellikle ücretsiz erişimlidir veya kullanım başına ödeme modeliyle ücretlendirilir. Şirketler için aylık ödeme veya sayaçlı sistemlerle, kullandığın kadar ödeme modeli de kullanılır. Genel Bulut daha fazla ölçeklenebilirlik, erişilebilirlik ve gider tasarrufu sağlar.

Bunun yanında bazı dezavantajlara da sahiptir; örneğin güvenlik üzerinde daha kısıtlı kontrol yetkisine sahiptir. Genel Bulut'ta bulunan “tek tip Bulut Bilişimçözümler” şirketlerin kendilerine özel kişiselleştirmelerine olanak sağlayacak kadar esnek olmayabilir. Bulut hizmeti üçüncü şahıslar tarafından sağlandığı için şirketin elinde olmayan sebeplerden dolayı çeşitli aksaklıklar yaşanabilir ve şirketin bu aksaklıklara müdahale imkanı oldukça kısıtlıdır. Hizmet alınan bulut sistemini işleten firmanın gerekli bakım ve servisleri düzenli olarak yapması sistemin devamlılığı için önemlidir. Diğer bir açıdan bakıldığında, sadece internet aracılığıyla erişim sunulması yani doğrudan bağlantı imkanının bulunmaması da bir dezavantaj olarak görülebilir.

Özel Bulut(Private Cloud)
Özel Bulut, sadece tek bir şirket için işletilen bulut altyapısıdır. Dahili olarak veya farklı bir hizmet sağlayıcı tarafından yönetilebilir ve barındırılabilir. Daha çok büyük şirketler ve veri güvenliğine önem veren organizasyonlara hitap eder. Şirketler kendi bulutunu kurar ve dışarıya kapalı olan bulut, şirket içinde ortak olarak kullanılır. Bu sayede güvenlik sistemleri üzerinde daha fazla denetim ve müdahale imkanı olduğu için şirketin veri güvenliği konusundaki kaygıları minimize edilir. Hem dış güvenlik duvarı hem de veritabanı güvenlik duvarının arkasında yer alarak güvenliği iki kat arttırılabilir. Bunun yanında veri merkezlerinde özel bulut kullanmak, bu organizasyonlara önemli ölçüde hız ve çeviklik sağlar. Doğru uygulandığı zaman iş üzerinde pozitif bir etkiye sahip olacaktır, fakat proje yapılandırılırken karşılaşılabilecek güvenlik sorunlarının öngörülmesi ve atılacak adımların her birinin buna uygun olması gereklidir.

Genel Bulut'a göre daha esnek bir yapıya sahip olmasından dolayı şirkete özel ihtiyaçları karşılamak için özelleştirilebilir. Gerekli durumlarda sanal sürücüler eklenerek artan ihtiyaçlar karşılanabilir. Ayrıca internet hızına bağlı kalmadan, hızlı ve etkili bir şekilde yedekleme yapabilme yeteneğine de sahiptir. Özel Bulut’ta, bulut servisleri iki modelde sağlanabilir; Servis Olarak Altyapı (IaaS) ve Servis Olarak Platform (PaaS). IaaS’la beraber altyapı kaynakları (ağ, depolama, işlem) servis olarak kullanılabilirken, PaaS ise tüm uygulama platformunu servis olarak sunar.

Özel Bulut'un da kendine özgü dezavantajları bulunur. Yatırım ve işletme maliyetlerinin Genel Bulut'a göre çok yüksek olmasına rağmen, Genel Bulut kullanımındaki kadar büyük tasarruflar sağlanamayabilir. Şirketin kendi bünyesinde barındırılacaksa gerekli lokasyonun ve iş gücünün sağlanması gerekir. Maliyet dolayısıyla genelde küçük ve orta büyüklükteki işletmeler tarafından kullanılamaz.

Burada bahsedilen avantaj ve dezavantajlar göz önünde bulundurularak, şirketin durumu da değerlendirilerek Özel Bulut mu yoksa başka bir hizmet sağlayıcının kaynakları üzerinden yürütülecek Genel Bulut mu kullanılacak karar verilebilir. Bu sayede şirketin kaynaklarının verimliliğini maksimize edecek ve maliyetleri en aza indirecek en uygun sistem bulunmuş olur.

Yazının tam halini görmek için tıklayınız.

Bu yazıyı okuyanlar bunları da okudu:
Devlet Kurumlarında Bilişim Çözümleri
Neden Bulut Bilişim?
Büyük Veri - Big Data Nedir? Uygulamalar ve Fırsatlar

Diğer Bloglar