Sosyal medya, akıllı cihazlar ve internet kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber artan veriler, büyük veriyi(big data) oluşturuyor. Peki büyük veri hakkında bilinmesi gereken şeyler neler? İşte o 7 önemli madde!
Aşina olmayanlar için kısa bir açıklama yapalım. Büyük veri(big data) terimi işlenmesi ve analiz edilmesi için özel araçlar gereken çok büyük miktardaki veri paketleri için kullanılır. Son zamanlarda büyük veri miktarında neredeyse bir patlama yaşandı ve inanılmaz boyutlara ulaşıldı. Tabi ki bunda geçmiş birkaç yıl ile başlayıp günümüzde de hızla gelişmeye devam eden yeni ve etkili veri toplama mekanizmalarının ve araçlarının ve firmaların erişebildiği bilgilerdeki artışın büyük bir etkisi oldu. Ancak bu büyük veri patlaması aynı zamanda bazı sorunları da beraberinde getirdi. Özellikle bu yeni veriler arasında dolaşmak, onları işlemek ve saklamak çok büyük bir sorun.
Büyük veri, büyük pazar
Son zamanlarda IDC’nin yapmış olduğu bir rapor ortaya koydu ki, büyük veri pazarı %27’lik bir birleşik yıllık gelişme gösterip 2017’de $32,4 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
Rapor ayrıca büyük veri olarak adlandırılabilecek birçok verinin de imha edileceğini veya Bulut’a taşınacağını ve bu durumunda geleneksel veri depolama merkezlerinin hasılatına darbe vurabileceğini belirtiyor. Durum böyle olunca bulut çözümleri büyük önem kazanıyor ve küçük büyük her firma kendine uygun bulut çözümleri arayışına giriyor.
Büyük verinin yönetimi
İşlenmemiş veriyi yönetmek son derece zorlu olabilir. Veri alanındaki bilim adamları çoğunlukla terabaytlar, hatta petabaytlar boyutlarındaki veriler mücadele etmek zorundalar ve bu veriler genellikle tek bir kaynaktan değil birden çok faklı kaynaktan geliyorlar. Üstelik gelen bu veri farklı formatlarda olabilir ya da bir veri bütünün farklı parçalarını içeriyor olabilir. Durum böyle olunca bu veriyi işlemek ve kullanılabilir hale dönüştürmek normalin de üzerinde bir işlem gücü ve yönetim becerisi gerektiriyor.
Daha çok çeşitlilik, daha çok kazanç
Daha önce de bahsettiğimiz gibi veri birden çok farklı kaynaktan gelebilir. Bununla birlikte sadece dış kaynaklardan değil aynı zaman iç kaynaklardan gelen veriler de çok önemli. Ancak bu şekilde bu faklı veri paketleri işlendikten sonra üst üste koyulup resmin tamamı görülebilir. Sadece dış kaynaklardan gelen verinin işlenmesi ve kullanılması sadece hikâyenin bir kısmını oluştur. İşini iyi yönetebilmek için şirket içi verinin de işlenmesi ve değerlendirilmesi ve bu verilere eklenmesi ile etkili bir veri yönetimi yapıldığı söylenebilir.
Büyük veri herkese göre değil, şimdilik!
Büyük veri kavramı aslında yeni bir kavram. Her ne kadar birçok firma bu alanda birbiriyle kıyasıya yarış içinde olsa da bu durum her firmanın bu alana adım atamadığını gösteriyor.
Gerçekte birçok firma hala elindeki küçük verilerden bir anlam çıkarmakta bile güçlük çekiyor ve bununla beraber büyük veriden haberdar olsalar da onu nasıl işleyip o veriden nasıl faydalanabileceklerini ve ortaya çıkan veriyi nasıl depolayacaklarını bilemiyorlar. Bu noktada da Karelport gibi bulut çözümleri devreye giriyor ve firmalara elde ettikleri verileri bulutta depolama ve depolanan veriye farklı noktalardan erişme gibi seçeneklerin sunulması önem arz ediyor.
Büyük veri çok amaçlı
Her ne kadar büyük verinin işlenmesi ve kullanılması çok zor olsa da, sağlayacağı avantajlar birçok kez BT bölümünün ilgi alanından farklı alanlarda da kendini gösteriyor. Büyük verilerden elde ettiğiniz sonuçlara göre işinizin satış ve müşteri ilişkileri gibi alanlarında da fikir sahibi olmanız mümkün. Örneğin belirli bir kesimdeki hava durumu verileri ile iş verileri karşılaştırılarak, hava durumunun perakende satışları nasıl etkilediği ortaya çıkarılabilir ve önlemleri alınabilinir.
Veri her yerde
Sensör teknolojilerindeki gelişmeler ve nesnelerin interneti alanındaki gelişmeler her alandaki şirket için büyük veri kullanımını arttırdı. Tarımdan devlete, sanayiden ilaç sektörüne, büyük verinin kullanımı her alanda yeni gelişmelere ve iyileştirmelere olanak sağladı.
Tam olarak büyük veri çağında değiliz
Her ne kadar geleneksel sistemlerle büyük veri kullanmaya başlamış olsak da, asıl büyümeyi yakalayabilmiş değiliz. Gelecek 10 yıl içerisinde asıl büyük veri devrimini yaşayabileceğiz. Bugün kullandığımız bir çok alet herhangi bir ağa bağlı değil. Örneğin motorlardaki, binalardaki, yollardaki vb. sensörler henüz internete bağlı değil. Ancak bu durumun gelecek 10 yıl içerisinde değişmesi bekleniyor. İnternete bağlanabilen sensörler anında nerede sorun olduğunu bildirebilirken, büyük miktarda veriler de ortaya çıkarıyorlar. Bundan dolayı elimizdeki veri miktarında gelecek yıllarda büyük bir sıçrama bekleniyor.
Bunları okuyanlar, bunları da okudu;
Büyük Verinin İş Dünyasına Olan Etkisi
Bugünün ve Yarının En Popüler 12 IT Mesleği
Bugün Bilişim Dünyasına Yön Veren 10 Trend