Daha önce NFC nedir yazısı ile kısaca tanıttığımız bu konuda yeni bir yazı kaleme almak istedik. Bu yazıda NFC sistemlerin günümüzdeki kullanım alanları ve diğer sistemlerden farklarına değineceğiz.
Pasif Kartlar
Günümüz teknolojisi, giriş-çıkış kontrolünde ağırlıklı olarak etiketli pasif kartları kullanıyor. Pasif kartlar, elektromanyetik indiksiyon prensibiyle kendi enerjisini kendisi üreten, harici bateriye ihtiyaç duymayan, üzerinde az enerji tüketen ve belli bir miktarda hafıza birimi içeren entegre çipten oluşan birimlerdir. Hiçbir temasa gerek duymadan belli bir mesafeden okuyucu ve etiket arasındaki iletişimle kapı geçiş kontrolü yapılabiliyor.
Pasif etiketlere dayalı sistemler; pratikliği, hafifliği ve düşük maliyetinden dolayı 2005 yılından bu yana günümüzün en popüler geçiş kontrol sistemlerinin ana odak noktası oldu. Bilet kullanımına dayalı kağıt tüketimine sebep olan eski geçiş kontrol sistemlerini elimine ederek toplumsal faydalar sağlıyor. Ancak günümüzde hastaneler veya kurumlar gibi kalabalık yerleşkelerde kayıplar veya deformasyona dayalı arızalardan kaynaklı sorunlar ek maliyetler yaratıyor. Kayıp veya çalıntı kart vakaları da güvenlik zaafiyetlerine sebep oluyor. Vardiya takibinin dikkatle kontrol edildiği iş yerlerinde etik dışı da kullanılabiliyor.
İlerleyen teknoloji, toplum gereksinimleri ve güvenlik zaafiyetleri bizi daha iyi sistemleri tasarlamaya ve de kullanmaya zorluyor. Pasif etiketler, güvenlik zaafiyetinin yüksek olduğu yerlerde artık miladını doldurdu. Kimliklendirme veya yetkilendirme özelliğine sahip NFC sistemler bu boşluğu hızla dolduruyor.
NFC Sistemlerin Farkı Nedir?
NFC sistemler, iki cihazın birbirine temazsız iletişimi ile bilgi alış verişine olanak sağlıyor. Günümüz akıllı cep telefonlarının birçoğu NFC özelliğini destekliyor. ABD’de büyük bankalar artık kullanıcılarına kredi kartı yerine sadece cep telefonlarını kullanarak dijital cüzdan hizmeti sunuyor. Apple Pay, Google Wallet veya Samsung Pay gibi popüler uygulamalarla herhangi bir mağazada cep telefonunuzu kullanarak alış veriş yapabilirsiniz. Böylelikle kredi kartından şişmiş kabarık cüzdanlardan da kurtulmuş olursunuz.
Günümüzde NFC iletişime olanak veren entegrelerin fiyatları neredeyse 1-2 dolar seviyesine kadar düşmüş durumda. Düşük sistem maliyeti, diğer RFID sistemlere karşı en büyük avantajını oluşturuyor. Kriptolama özelliğiyle de yüksek seviyede güvenlik sağlanıyor.
Apple Pay, açıklandığı 9 Eylül 2014 tarihinden beri KFC, Starbucks, Domino’s, American Express gibi ABD’nin en büyük firmalarını ve bankalarını bünyesine eklemeye devam ediyor.
Cep telefonunuz ile ödeme yapmak istiyorsanız dünyanın neresinde olursanız olun ihtiyacınız olan tek şey NFC uyumlu post cihazları. Kredi kartınızı tanıttığınız cep telefonunuz gerisini sizin için güvenli bir şekilde hallediyor.
NFC teknolojiler her ne kadar alış-veriş dünyasına hitap ediyor gözükse de giriş-çıkış kontrolüne ihtiyaç duyan yerler için de gelecekte önemli bir yere sahip olacak gibi duruyor. Giriş çıkışın yetkilendirildiği ve server odaları gibi kurum içinde sadece yetkili kişilerin girebileceği yerlere, NFC teknolojisi ile daha kontrollü ve güvenli giriş-çıkış imkanı sağlayabilirsiniz. Vardiya takibinde kimin ne zaman giriş yaptığı ne zaman araya çıktığını takip edebilirsiniz.
NFC Neden Daha Güvenli?
Neden mi? Şirket kartınızı paylaşabilirsiniz ama cep telefonunuzu kimseyle paylaşamazsınız! Akıllı cep telefonların vazgeçilmezlerimiz arasına girdiği günümüzde her cep telefonu kişiye özel kimliklendirme imkanı tanımaktadır.
Akıllı cep telefonlarına entegre olması, yüksek güvenlik imkanı sunması, hergün kart taşıma veya kaybetme derdinden kurtarması sebebiyle NFC sistemler yavaş yavaş global pazarda yerini almaya devam ediyor. Çin, ABD ve Avrupa ülkelerinde bankalar ve de büyük mağazalar tarafından defacto olma yolunda ilerliyor. Bakalım ülkemizde bu teknolojiden nasıl faydalanılacak ve nasıl uygulamalarla karşımıza çıkacak?
Sizin öngörüleriniz nelerdir?
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Hareketli Çalış, Başarılı Ol
Klavyeniz Sizi Ele Verebilir
İşletmenizi Büyütmenize Yardımcı Olacak Teknolojik Çözümler