Çalışanlara istedikleri her zaman ve her yerden işlerini yönetebilme ve iş yapabilme imkanı sağlayan mobilitenin, günümüz rekabet şartlarında mecbur olduğumuz yararlarını birkaç maddede özetlemek istiyorum;
- İşgücü verimliliği: Çalışanların bir karar almak, satış gerçekleştirmek veya bir onay almak için masalarına dönmek zorunda kalmaları verimli olmalarını engeller. Mobil çalışma ile zaman tasarrufu sağlayan ve çalışan verimliliğini arttıran daha rekabetçi organizasyonlar planlanabilir. Ayrıca mobil çalışma yöntemi ile özellikle bireysel performansın önem kazandığı işlerde daha yüksek verimlilik elde edilebilir.
- Çalışanlar arasındaki işbirliğinin önemli miktarda iyileştirilmesi, kurumsal duyarlılık ve çeviklik: Çalışanlarını mobil cihazlarla destekleyen işletmelerde çalışanlar, kritik iş verilerine daha hızlı erişebilirler ve aralarındaki işbirliği daha yüksek olur. Siparişlere, araştırmalara ve şikayetlere cevap verme süresi kısaltılabilir ve bu sayede operasyonel hız ve iş akışlarındaki uyum arttırılabilir.
- Veri doğruluğu: Veri iletişiminin oldukça önemli ve yoğun olduğu günümüzde mobilite, iletişim problemlerini en aza indirmeyi başarıyor. Verilerin anlık olarak toplanması ile analiz edilmesi sonucunda veri güvenirliliğinin ve doğruluğunun iyileştirilmesini sağlıyor.
- Müşteriye yakınlık: İnsanlara ve ekipmanlara istenildiği zaman erişebilme imkanı, müşterilerle ilşkilerde kişiselleştirme ve hız kazandırıyor. Ayrıca çalışanların verimli olması, müşteri memnuniyetine yansıyor ve bu da toplamda karlı bir geri dönüş ve müşterilerin elde tutulmasını sağlıyor.
- Daha esnek çalışma saatleri, daha yüksek oranda çalışan memnuniyeti: İşletmeler ve mobil kullanıcılar, ofislerinde sahip oldukları çalışma olanaklarını ofis dışına da taşımak istiyor. Yapılan araştırmalara göre; mobil çalışmanın kullanıldığı işletmelerin %61’inde daha yüksek çalışan memnuniyeti görülmektedir.
- Bilgi paylaşımının iyileştirilmesi sonucu artan yenilikler: Mobil teknoloji adaptasyonları çalışma performanslarının gelişmesine yardımcı oluyor. Gecikmelerde azalma, elde edildiği noktada bilgi girişi ve bilgi girildiği anda geçerlilik kontrolü ile azaltılmış hata oranları bu faydalardan bazıları.
Mobil üretkenlik hakkında GİST tarafından yapılan araştırma sonucunda aşağıdaki veriler de dikkat çekiyor;
- Ofis dışında çalışma: Her 5 kişiden 3’ü üretken olmak için ofiste çalışmalarına artık gerek kalmadığını söylüyor.
- Dünya çapında mobil çalışma. Çalışanların %32’si olağan bir iş gününde birden fazla mobil cihaz kullanıyor.
- Mobil verimlilik sağlama. Yapılan araştırmaya göre şirketlerin IT müdürlerinin %87’si çalışanlarına cep telefonu verildiğini, faturasının ödendiğini belirtiyor.
- BYOD. Çalışanların %50'sinden fazlasının, iPhone, Android telefon ve iPad gibi kişisel cihazlarını kullandığı ve internet erişimi için kendilerinin ödeme yaptığını belirtiyor.
- Mobil E-posta kullanımının yükselişi. Kullanıcıların web temelli e-posta erişiminde %6 düşüş gerçekleşirken, mobil kullanımda ise %36 artış meydana gelmiş! Mobil kullanıcıların %78’i e-postalarına akıllı telefonlar üzerinden erişirken %30’u başka telefonlardan erişiyor.
- Tablet Kullanımı. 2011 yılında 65 milyondan fazla tablet satışının gerçekleştiği, mobil çalışanların %65’inin tablet kullandığı, %27’sinin de bu tabletleri iş için kullandığı ve tablet kullanıcılarının daha çok 22-34 yaş aralığında olduğu belirtiliyor.
Bu Yazıyı Okuyanlar, Bunları da Okudu:
Karel Mobil 3G ve WiFi Cep Telefonu Uygulaması
Tümleşik İletişim(Unified Communications) Nedir? [Video]
Nedir Bu “Mobilite” Dedikleri ve İş Dünyasını Nasıl Etkiliyor?