Ana içeriğe atla
En

Her Bilgisayar Kullanıcısının Mutlaka Bilmesi Gereken 7 İpucu

Teknoloji ve İnovasyon

Bilgisayar Kullanıcısının Mutlaka Bilmesi Gereken tayıcılar ile ilgili 7 İpucu
İnternet tarayıcılar, bilgisayarlarımızda en çok kullandığımız programlardan biri olmasına karşın çoğumuz tarayıcılara tam olarak hakim olmayabiliriz. Bu yüzden tarayıcılar hakkında çoğu kullanıcının bilmediği veya yanlış bildiği konuları ele almak istedik.

Kullandığınız tarayıcılardan en iyi şekilde yararlanmanız için bilmeniz gereken bir kaç basit ipucundan bahsetmek istiyorum. Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Safari ve Microsoft Edge’yi ele alacağız.

Bu ipuçları yakın çevrenizin de hayatını kolaylaştıracaktır. Onlarla paylaşmayı unutmayın!

1) Ana Sayfanızı Kendiniz Belirleyin
Tarayıcınız açıldığı anda ilk gördüğünüz şey nedir? Internet Explorer kullanıyorsanız, muhtemelen MSN'nin web sitesidir. Chrome’da değiştirilmiş bir Google sayfasını görürsünüz. Firefox ve Microsoft Edge'in kendi başlangıç sayfaları vardır.

Ancak, tarayıcı başladığında her zaman yaptığınız ilk şey Facebook'a ya da e-posta adresinize gitmek ise neden tarayıcınız oradan başlamıyor? Size ekstra bir adım kazandırır ve yapılması oldukça kolaydır. İşte başlayalım;

Chrome
Chrome’da, sağ üst kısımda alt alta 3 noktadan oluşan simgeye tıklayın ve “Ayarlar”ı seçin. Ardından “Başlangıçta” kısmının altında bulunan “Belirli bir sayfayı veya sayfa grubunu aç”a tıkladıktan sonra “Sayfaları ayarla” bağlantısına gidin. Bir veya birden fazla web adresi girin ve “Tamam”a tıklayın. Chrome başladığında istediğiniz sayfa veya sayfalar yüklenecektir.

Microsoft Edge
Microsoft Edge’de sağ üst köşede bulunan yatay üç nokta simgesine tıklayın ve “Ayarlar”ı seçin. “Birlikte aç”ın altında bulunan “Belirli bir sayfa veya sayfalar”a tıklayın ve “Özel”i seçin.

Bir web adresi girin ve sağdaki artı işaretini tıklayın. Bunu birden çok sayfa eklemek için birden çok kez yapabilir veya bir sayfanın yanındaki "X" i tıklayarak kaldırabilirsiniz. İşiniz bittiğinde, ayarları kapatmak için üç yatay noktaya sahip simgeyi tekrar tıklayabilirsiniz.

Firefox
Firefox’ta sağ üstte alt alta bulunan üç yatay çubuklu simgeye tıklayın ve “Seçenekler”i seçin. Genel sayfasında, "Firefox başladığında" "Ana sayfamı göster" olarak ayarlayın. Sonra bunun altında, ana sayfanız için istediğiniz adresi yazın. Tamam'a tıklayın.

Başlangıçta birden çok sayfa yüklemek istiyorsanız, bunları önce sekmelerden yükleyin ve sonra "Geçerli Sayfayı Kullan" düğmesini tıklayın.

Internet Explorer
Internet Explorer'da, sağ üst köşedeki dişli çark simgesini tıklayın ve "İnternet Seçenekleri"ni seçin. Genel sekmesine gidin ve "Ana sayfa" altında, başlangıçta görmek istediğiniz web adresini veya adresleri girin.

Safari
Apple kullananlar ise Safari'de “Tercihler'e tıkladıktan sonra genel sekmesinde, "Ana Sayfa" ya gidin ve bir adres ya da adresler girin.

2) Sekmeleri Sabitlemek
Sekmeleri sabitleme fonksiyonu, Chrome, Firefox ve Safari 9 kullanıcıları için tüm gün açık olan favori sitelerin sabitlenmesine olanak sağlar. Sayfayı açın, ardından tarayıcı sekmesine sağ tıklayın ve "Sekmeyi sabitle"yi seçin. Sekmeniz sekme çubuğunun sol tarafındaki küçük bir sekmeye gider.

Kaç tane sekme açmış olursanız olun, sabitlenmiş sekmeler her zaman solda görünecektir. Tarayıcınız başladığında da otomatik olarak açılırlar. Bir sekmeyi kaldırmak için, sağ tıklayın ve "Sekmeyi ayır"ı seçin.

3) Farenin Orta Tuşu ile Yeni Sekmede Açın
2000'lerin ortasından sonra yapılmış bir fare kullanıyorsanız, muhtemelen bir kaydırma tekerleği vardır. Kaydırma tekerleğine basarsanız orta fare düğmesi gibi davranacağını biliyor muydunuz? Hayatınızı kolaylaştıracak bir fare hilesi.

Peki orta fare düğmesi ne yapar? Birçok şey yapabilir, ancak en heyecan verici olanı orta fare düğmesiyle bir bağlantıya tıklandığında bu bağlantıyı yeni bir tarayıcı sekmesinde açmasıdır. Böylece bir bağlantıya sağ tıklamaya ve "Yeni sekmede aç" seçeneğini seçmenize gerek kalmaz.

Dizüstü bilgisayar kullanıcıları için ise, bazen her iki trackpad düğmesine aynı anda basmak, orta tıklama olarak çalışır. Ya da CTRL tuşunu basılı tutarken bir bağlantıyı tıklayabilirsiniz.
web tarayıcılar, chrome, firefox, internet explorer, safari, edge
4) Daha Yakından Bakın
Hiç rahatça okumak için oldukça küçük yazılmış bir metin içeren sayfayı ziyaret ettiniz mi? Kendinizi bir bilgisayar monitörüne çok yakın bir şekilde bulmamanız için sizinle ufak bir ipucu paylaşacağım. Metinleri ve görüntüleri herhangi bir tarayıcıda yakınlaştırmak için CTRL tuşunu basılı tutun ve yakınlaştırmak için artı tuşuna basın. Ne kadar yakınlaştırmak istiyorsanız o kadar + tuşuna basabilirsiniz.

Çok mu yakınlaştı? CTRL'yi basılı tutun ve uzaklaştırmak için - tuşuna basın. CTRL ve sıfır tuşu, yakınlaştırma seviyesini sıfırlar.

İpucu: Klavyenin en sağındaki artı, eksi ve sıfır tuşlarını kullanın. Backspace tuşunun yakınındakiler çoğu tarayıcı için çalışır, ancak hepsi için çalışmayabilir.

İpucu 2: Elinizi fareden kaldırmak istemiyorsanız, CTRL tuşunu basılı tutun ve fare kaydırma tekerleğini döndürün. Bu, metin ve görüntüleri yakınlaştıracak ve uzaklaştıracaktır.

5) Tarayıcınızı Gizli Kullanın
Sevgiliniz için internetten baktığınız hediyenin sevgiliniz tarafından görülmesini istemezsiniz değil mi? Tarayıcınızın gizlilik modunu kullanın ve yaptığınız taramaların kaydedilmediğinden emin olun.

6) Varsayılan Arama Motorunun Değiştirilmesi
Tarayıcınızın üst kısmında adres çubuğunun yanında bir arama çubuğunuz olabilir. Bu bir şeyleri daha hızlı aramanızı sağlar, çünkü önce bir arama motoru yüklemeniz gerekmez.

Arama çubuğunuz yok mu? Birçok tarayıcıda, adres çubuğuna sadece bir kelime veya kelime öbeği yazmak, o kelime veya deyim için otomatik olarak bir arama açar. Ancak tarayıcınız hangi arama motorunu kullanacağını nasıl biliyor?

Her tarayıcının kullandığı bir arama motoru vardır. Chrome'da doğal olarak Google, Firefox kullananlarda Yahoo açılır, Internet Explorer ve Edge kullananlarda ise Microsoft'un Bing aracı açılır. Ama bazen aramalarınızı başka bir programda açmak isteyebilirsiniz. Tarayıcınız için varsayılan arama motorunu ayarlamak mümkündür.

Chrome
Sağ üst köşede, üç yatay çizgili simgeye tıklayın ve "Ayarlar" ı seçin. Soldaki "Ayarlar" alanını ve sağında "Arama" başlığına ilerleyin.

"Google" yazan yerlerde Yahoo, Bing, Ask veya AOL'u seçmek için tıklayın. Başka bir arama sitesini yüklemek veya kaldırmak istiyorsanız, "Arama Motorlarını Yönet" düğmesini tıklayın.

Microsoft Edge
Sağ üst köşede, yatay noktalı simgeyi ve ardından "Gelişmiş Ayarlar"ı tıklayın. "Adres çubuğunu şununla ara" seçeneğini bulmak için aşağıya kaydırın ve "Bing" yazdığı yeri tıklayın. DuckDuckGo'yu seçebilir veya yeni bir seçenek ekleyebilirsiniz. Her arama motorunun Edge ile uyumlu olmadığını unutmayın.

Firefox
Sağ üst köşede, üç yatay noktalı simgeyi tıklayın ve "Seçenekler"i seçin. Sol sütunda "Ara"yı tıklayın ve sağdaki varsayılan arama sitesini seçin. Firefox; Amazon, eBay ve Twitter gibi düşünmemiş olabileceğiniz bazı seçenekleri de bünyesinde barındırır.

Bir arama motorunu seçenekler arasından kaldırmak için "Tek tıklamayla arama motorları"nın altındaki listeden seçin ve ardından "Kaldır" düğmesini tıklayın. "Daha fazla arama motoru ekle" bağlantısıyla ek arama motorları ekleyebilirsiniz.

Internet Explorer
Sağ üst köşede, dişli simgesini tıklayın ve "Eklentileri Yönet"i seçin. Sol sütunda "Arama Sağlayıcıları"nı tıklayın, varsayılan olarak istediğiniz arama sağlayıcısını seçin ve sağ alt köşedeki "Varsayılan olarak ayarla" düğmesini tıklayın.

Ya sadece Bing'i bir seçenek olarak görürseniz? Daha fazla arama motoru eklemek için en alttaki "Daha fazla arama sağlayıcı bul" bağlantısını tıklayın. Ardından, kullanmak istediğiniz bir arama motorunu seçin, "Internet Explorer'a Ekle" düğmesini tıklayın ve listede göründüğünü göreceksiniz.

Safari
Apple kullananlar ise Safari'de “Tercihler”e gidin. Arama sekmesinde, "Arama motoru"nun yanındaki simgeye tıklayın ve Google, Yahoo, Bing veya DuckDuckGo'dan birini seçin. Sonra tercih penceresini kapatın. İşte bu kadar.

7) Hesap ve Şifrelerinizi Kaydedin
Oluşturduğunuz her çevrimiçi hesabı hatırlıyor musunuz? Yıllar içinde artık kullanmadığınız düzinelerce veya yüzlerce profil yaratmış olabilirsiniz. Bilgileriniz yüzlerce web sitesinde güvenli veya riskli bir şekilde dolaşıyor olabilir.

Tarayıcınızın hesapları ve şifreleri kaydetmesini sağlayın. Bu sayede ihtiyacınız olan durumlarda hesap ve şifre bilgilerinize kolayca ulaşabilirsiniz. Ayrıca tarayıcıların otomatik form doldurma fonksiyonları sayesinde her seferinde şifrenizi hatırlamak zorunda da kalmazsınız.
 
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
İşletmelerin Siber Saldırılara Karşı Alabileceği 8 Basit Önlem
Bilgisayar Başında Gözleri Korumak için 4 Basit İpucu
İnternette Güvenliğinizi Artıracak 5 Araç

Diğer Bloglar