Dünyadaki büyük teknoloji organizasyonlarını incelediğimiz zaman, teknolojinin değişimi ve gelişimi karşısında birçoğumuz büyüleniyoruz. Akıllı telefonlar hayatımıza gireli çok uzun bir süre olmadı, fakat şuan onlarsız bir hayatı hayal edebiliyor musunuz? Hatta internete bağlanan telefonların modası geçmeye başladı. Şimdilerde endüstriler her şeye bağlanma(internet of everything) üzerine odaklanmış durumdalar.
CIO’ların ve analistlerin konuşmalarını, çalışmalarını ve öngörülerini incelediğimiz zaman birkaç önemli trend göze çarpıyor. Dilerseniz bu trendlere değinelim;
- Nesnelerin İnterneti(IoT) her yerde. Şirketler, arabalardan kıyafetlere, dev iş makinelerinden üretim tezgahlarına kadar artık her tür şeyi birbirine bağlayabiliyor. Her boyuttaki işletmelerde IoT için büyük bir potansiyel bulunuyor. Bağlanan ekipman, bağlanan çalışanlar ve filo yönetimi sadece daha etkin bir dünyanın başlangıcı diyebiliriz.
Örneğin Barselona’da 2015 Mobil Dünya Kongresinde, AT&T FligtSafe ile birlikte çalışmalarından bahsetmişti. Gerçek zamanlı çözümler ile şirketlere konumlarını, sıcaklığı ve sevkiyatlarındaki istikrarı izleyebilmeleri için yardımcı olup, işletmelere kontrol ve tedarik zincirlerini görme imkanı veriyor. Örneğin, dünyadaki çiftçilere destek veren bir ziraat şirketi bu uygulamalar ile kamyonları yoldayken, ziraat ürünlerini etkileyebilecek herhangi bir durum değişimini izleyebiliyor.
- İkinci anahtar trend ise, işletmeleri hareketli hale getirmektir. Son 10 yıldır tüketicileri etkileyen hareketlilik(mobilite) dönüşümü, artık işletmeleri de ele geçirdi. Şirketler, her zaman, her yerde herhangi bir cihaz üzerinden çalışabilecekleri çözümler istiyor. Çalışanlara BYOD çözümleri ile veri güvenliğini tehlikeye sokmadan daha çok seçenek sunmak istiyor.
- Üçüncü trend ise sanallaştırmadır. Yeni işletmeler, yeni bir veri merkezi inşa ederek çalışma hayatına başlarlar. Ancak işletmeler, büyüyebilen ve bulut servislerine en iyi şekilde yardımcı olabilen güvenlik çözümleri ister. Çeşitli yazılımlar, Amazon, HP, Microsoft Azure, IBM ve Salesforce gibi bulut servis sağlayıcıların hizmetlerine kendi VPN’leri üzerinden ve güvenli bir şekilde ulaşmalarını sağlarlar. Böylece çalışanların mobil cihazları, kullanılan bulut hizmetine VPN üzerinden güvenli olarak erişebilir. Kısaca kazan-kazan mantığı.
- Son anahtar trend ise kurumsal güvenliktir. İşletmeler, haklı olarak verilerini ve sistemlerini korumak için endişelidir. Güvenlik, bir işletmenin verimli çalışması için kritik bir parçadır. Çalışanlar tatildeyken ya da ofis dışındayken veya küresel şirketlerle işbirliği yürütürken verilerinin güvende olmasını isterler. Bu yüzden ağlarının, mobil cihazlarının ve bulut servislerinin bir dizi güvenlik önlemiyle korunuyor olması gerekir.
Şirketler rekabetçi olmak ve kendi alanlarında iyi bir konuma gelmek istiyorlarsa mobiliteye uyum sağlamalı ve sürekli iletişim halinde olmalılar. Her şirketin iletişim ve güvenlik sistemlerinde uzman olmaya ihtiyacı yoktur. Bu tür çalışmaları Karel gibi kendi konusunda lider şirketlerle işbirliğine giderek çözebilirler. Onların yapması gereken enerjilerinin büyük kısmını şirketlerini büyütmeye harcamak ve bu konuya odaklanmaktır.
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Kurumsal İşletmeler için İletişim Sistemi Satın Almak: 8 İpucu
İşletmenizi Büyütmenize Yardımcı Olacak Teknolojik Çözümler
Etkili Bir Siber Güvenlik İçin 5 İpucu