Öncelikle belirtmek istiyoruz ki, bu bir Robocop yazısı değildir. Robotların güvenlik önlemi olarak nasıl kullanıldığını örnek üzerinden sizlere anlatacğız.
Evet, işin sonunda güvenliğin Robocop'a, daha doğrusu yapay zekalı makinelere devir edileceğini tahmin edebiliyoruz ama henüz yolun çok başındayız. Yapay zeka aslında uzun bir zamandır güvenliğimizi sağlıyor, şehirleri denetliyor. Tüm güvenlik ve denetim sistemini yapay zeka ile bağdaştırma fikri uzun süredir insanları cezbeden bir durum.
Bu alanda atılan en büyük gerçek adımsa Çin'den geldi. Doctor Who isimli dizideki Dalek'lerin tasarımından esinlenen Anbot isimli robot, Shenzhen Havaalanı'nın güvenliğinden sorumlu. Aynı zamanda Çin'in ilk güvenlik robotu olan Anbot, Shenzhen'de 3. terminalin güvenliğini sağlıyor ve sürekli olarak devriye geziyor.
Robotun en büyük özelliği gelişmiş bir yüz tanıma teknolojisine sahip olması. Anbot, dört adet yüksek çözünürlüklü kameraya sahip ve devriyesi boyunca tüm havaalanı misafirlerinin yüz fotoğraflarını çekiyor. Polis veritabanı üzerinde tarama yapan robot, şüpheli bir durumla karşılaştığında, iş arkadaşlarını yani havaalanındaki güvenlik güçlerini uyarıyor.
Neden Shenzhen?
Çin bu projeyi hayata geçirirken Shenzhen'i özellikle seçti çünkü havaalanında robotların korkulu rüyası olan merdivenler yoğun olarak bulunmuyor. Böylece saatte 18 km/saat hıza ulaşabilirken, kolaylıkla hedefinin peşinden gidebiliyor.
Şüphesiz, Çin'de yaşanan bu gelişmeler geleceğin güvenlik anlayışı konusunda bize yol haritası çiziyor. Güvenlik sistemlerini tam erişimle şimdilik robotlara veremiyor olsak da, yıllar içerisinde şehirlerin güvenlik sistemleri bu altyapı ve teknolojiyi destekleyecek hale gelecek. Evlerin, sokakların, hatta şehir şebekelerinin (elektrik, su) akıllı teknolojilere geçmeye başladığını hatırlamak gerekiyor. Böyle bir sistemin son halkası, insanın en büyük ihtiyaçlarından biri olan güvenliği sağlamak olacaktır.
Güvenliği ve düzeni sağlamakla sorumlu yapay zeka ve kurgusal açıdan yıllar boyu iş gören, sürekli kullanılan temalar olsa da, bu kurgunun çok büyük bir gerçek payı bulunuyor. İnsan hayatı, daha doğrusu canlı bir varlığın tehdit altında olması durumunu engelleyecek robot güvenliği dünya tarihi ve geleceğimiz açısından hayli önemli.
Peki ya İlerisi?
Şimdilik sahip oldukları yapay zekayı sadece tarama ve veri sağlamak olarak kullanan robotlar, ileride kazandıkları yeni işlem güçleriyle suç engelleyebilecekler. Bunun için de KSOC'un K5'i, Çin'in Anbot'u gibi örneklerin artması gerekiyor. Robotlar hem veri işleme hızları hem de insanlara özgü hata paylarını düşürmeleriyle ileride suçla savaşta eşsiz bir konuma yükselebilirler.
Yine de robotların insanlara özgü empati, muhakeme yeteneği gibi vasıflara sahip olmayacağını unutmamak gerekiyor.
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Toplu Taşıma Araçlarında Güvenlik Önlemleri
Geleceğin Fabrikaları Nasıl Olacak?
Daha Güvenli Kimlik Bilgileri İçin 3 Öneri