Hedef sahibi olmanın ömrü uzattığı bilimsel olarak kanıtlandı. Nasıl mı?
Yapılan psikolojik bir araştırma amaç duygusunun hayatımıza yıllar kattığını kanıtladı.
Psychological Science dergisinde yayınlanan bilimsel makale bu anlamda yapılan ilk çalışma ve bilimsel inceleme sürecinin tamamlanması tam 14 yıl sürmüş. Araştırma iki etmen üzerine odaklanmış, birincisi amaç duygusu. İkincisi ise iyi kişisel ilişkiler. Bu iki etmenin sağlıklı yaşlanma için önemi ortaya konmuş. 30 yaşında veya 70 yaşında, amaç duygusunun eşit öneme sahip olduğu özellikle belirtilmiş.
Her şey hakkında olabilir.
Belirlenen amaçlar her şey hakkında olabilir: İş hedefleri, emeklilik hedefleri, yeni bir şey öğrenmek, okula geri dönmek veya ders almak; önemli olan amaca ulaşmak için sahip olduğumuz tutku.
Sağlıklı yaşlanmayı olumsuz etkileyen şeylerden de bahseden araştırmacılar; pasif olmanın, akışına bırakılmış zamanın, hedeflere sahip olmamanın, yapacak hiçbir önemli şeye sahip olmama hissinin negatif etkisi vurgulanmış.
Araştırma yöntemi.
Yöntem ve alınan örnekler oldukça tatmin edici. Araştırma 20 ve 75 yaş aralığında toplam 6 bin kadın ve erkek üzerinde yapılmış. Amaç duygusunu değerlendirmek için, kendilerine sorulan sorular ve çapraz sorularla bu 3 düşünce grubundan birine dahil olmaları amaçlanmış:
- Bazı insanlar amaçsızca yaşıyorlar, ben kesinlikle böyle olamam
- Ben günü yaşarım, geleceği çok da düşünmem.
- Bazen her şeyi yaptığımı, hayatta daha fazla yapacak bir şey kalmadığını düşünüyorum.
14 yıllık bir takip döneminde, ölen 596 katılımcının (% 9) hayatlarında daha düşük bir amaç duygusu ve hayatta kalanlara göre daha az pozitif kişisel ilişki sahibi olduğunu belirlenmiş.
Yaşlanma 65’de başlamıyor.
Daha yaşlı kişilerde amaçlara sahip olmanın pozitif etkileri şaşırtıcı bir sonuç değil asıl önemli olan çalışmanın çıkan sonuçların 30’lu yaşlardan itibaren yaşam uzunluğuna olan etkisi olmuş.
Çalışmanın tamamını İngilizce olarak incelemek için: http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797614531799
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Geçmişi Değiştirmek Mümkün Mü?
BT Kararlarında Neden Sağ Beyin De Kullanılmalı?
Bu Kamera Sizin Göremediklerinizi Görüyor