Her yıl MIT tarafından düzenlenen ve dünyayı değiştirme potansiyeli olan 10 inovasyonu derledik.
Dünyanın en önemli kuruşlarından biri olan MIT veya tam adıyla Massachusetts Institute of Technology, 2001 yılından bu yana dünyayı değiştirebilecek 10 inovasyonu konu alan bir makale yayınlıyor. Geçtiğimiz yıllarda yer verilen inovasyonlara baktığımızda bu listenin yakın geleceğimize nasıl ışık tuttuğunu açık bir şekilde görebiliyoruz. Örneğin listede geçtiğimiz yıllarda Apple Pay, 3D yazıcılar, sürücüsüz otomobiller ve drone’lar gibi şu anda teknoloji dünyasının tam kalbinde yer alan konu başlıklarına yer verilmişti.
Peki bu yılın listesinde neler var? Dilerseniz gelin hep beraber yakın gelecekte hayatımızı değiştirebilecek 10 konu başlığına yakından bakalım;
1) Bağışıklık Mühendisliği
Bilim adamları TALENs adı verilen ve yaşayan hücrelerin DNA’sını değiştirebilen bir gen düzenleme metodu geliştirdi. Genetik olarak değiştirilebilen bu hücreler, hem kanser hastalarının hem HIV hem de eklem yangısı ve doku sertleşmesi gibi doğuştan oluşan bağışıklık problemleri yaşayan insanların hayatını kurtarabilir.
2) Bitkiler İçin Gen Düzenleme
Bilim adamlarının son yıllarda üzerinde çalıştığı bir başka konu ise bitkiler için gen düzenleme. CRISPR adı verilen yeni metot; tarımdan çok daha yüksek verim alma, kuraklığa ve hastalıklara karşı koyma anlamında önemli imkânlar sunuyor. Halihazırda Çin’de bir laboratuvarda kullanılan CRISPR metodu ile pirinç üretimde müthiş verim elde edilirken, İngiltere’de de aynı method başarılı bir şekilde uygulandı.
3) Konuşulabilen Arayüzler
Akıllı telefonlar artık hayatımızda çok önemli bir yere sahip. Günümüzde insanların akıllı telefon kullanma alışkanlıklarına baktığımızda dokunmatik ekran üzerinden kontrol, kaydırma ve bunun gibi hareketleri görüyoruz. Ancak bu durum 691 milyon akıllı telefon kullanıcısının olduğu Çin’de değişiyor. Ülkenin en güçlü internet şirketlerinden biri olan Baidu, akıllı telefon kullanımını çok daha kolaylaştıran Deep Speech 2 teknolojisini hayata geçirdi. Bugüne kadar gördüğümüz konuşma algılayabilen arayüzlere göre çok daha karmaşık sesleri ve cümleleri tanımlayabilen bu teknoloji, Çince gibi karmaşık bir dilde dahi bu kadar başarılı olabiliyorsa, varın diğer dillerdeki imkânlarını siz düşünün.
4) Tekrar Kullanılabilir Roketler
Uzay araştırmaları ve farklı görevler için kullandığımız roketler, bugüne kadar bildiğiniz gibi tek kullanımlıktı. Bu da, yapılan araştırmaların çok maliyetli olmasına neden oluyordu. Ancak dünya teknolojisine yön veren şirketlerden biri olan Tesla, yıllardır denediği ve birçok kez başarısız olduğu, iniş yapabilen ve tekrar kullanılabilen roket denemelerinde nihayet başarıya ulaştı. Bu sayede uzaydan geri geldikten sonra tekrar iniş yapabilen ve sadece bakım ile yakıt masrafına sahip olan roketler, uzay araştırmaları için müthiş bir ilerleme.
Bu yazıyı okuyanlar, bunu da okudu: Bugüne Gelmemizi Sağlayan 23 Uydu
5) Birbirine öğretebilen robotlar
Belki siz fark etmiyorsunuz ancak robotlar her geçen gün hayatımıza girmeye devam ediyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde iPhone üretimi yaptığı için ün yapmış ve dünyanın en büyük elektronik üreticilerinden biri olan Foxconn, 60.000 insan çalışanının yerine robotları yerleştirdi. Robotların maaş istememesi ve neredeyse 7/24 çalışabildiğini düşünürseniz bu hiç de şaşırılacak bir karar değil. Ancak robotların ileri düzey işler yapabilmesi için belirli bir “öğrenme” sürecinden geçmeleri gerekiyor. Genellikle çok itinalı bir programlama süreci olan bu durum, birbirine öğretebilen robotlar ile birlikte çözülebilir. Yani bir robotun tüm “bildiklerini” bulut aracılığıyla başka bir robota geçirmekten bahsediyoruz ki, bu yolla robotlaşma sürecimiz fazlasıyla hız kazanacaktır.
6) Kurumiçi İletişim ve Mesajlaşma
İş dünyasında şirket içi mesajlaşmaların yapılabilmesi için uzun zamandır kullanılan Slack, bu yıl listeye giren ilginç teknolojilerden biri. Temelde bir mesajlaşma uygulamasından farklı değilmiş gibi görünen Slack, yıllardır iş dünyasında kullanılan e-mail gibi iletişim araçlarından çok daha efektif bir çözüm sunuyor. Bunun yanında Karel Tümleşik İletişim Çözümlerinde bulunan Anlık Mesajlaşma yeteneği de şirket içi iletişim için önemli bir teknoloji olarak göze çarpıyor.
7) Tesla Otomatik Pilot
Tekrar kullanılabilen roket maddesinde Tesla’nın dünyayı değiştiren teknolojiler geliştirdiğini söylemiştik. Şirketin tabii ki bir diğer önemli kanadı ise elektrikli otomobiller tarafında. 2014 yılında ultrasonic sensör, kamera, arka radar ve dijital olarak kontrol edilebilen fren sistemi barındıran elektrikli otomobilini duyuran şirket, 2015 yılında gönderdiği bir yazılım güncellemesiyle araçlara otomatik sürüş özelliği ekledi. Bu özellikle birlikte otomobil hızı ve direksiyonu kontrol edebilmenin yanı sıra şerit değiştirme ve park etme yeteneğine de kavuştu. Bu ve benzeri özellikler, sürücüsüz araçlarla birlikte yakın gelecekte insan hatalarından oluşan tüm kazaları en aza indirecek.
8) Havadan gelen güç!
İnternet bağlantısına sahip en küçük cihaz bile batarya veya bir güç bağlantısına ihtiyaç duyuyor. Ancak gelişen teknolojiyle beraber bu değişebilir. Kablosuz olarak güç transfer etmek yeni bir şey değil. Ancak bugüne kadar bahsettiğimiz güç transferi çok düşük boyutlarda olduğu için ihtiyacımızı karşılamaya yetmiyordu. Bu durumun 2-3 yıl içerisinde değişmesi beklenirken, artık internete bağlanan cihazlarımızı Wi-Fi sinyali gibi havadan şarj edebileceğiz.
9) DNA Uygulama Mağazası
Genomlar; bizim sağlık, akraba ve diğer özelliklerimizle ilgili tüm bilgileri içerisinde barındırır. Bir DNA uygulama mağazası mümkün olduğunda, hastalık risklerimizi ve yatkınlıklarımızla ilgili tüm kilit bilgilere ucuz ve kolay bir yoldan ulaşabiliriz. Bu konu üzerine çalışan ve 100 milyon dolar yatırım alan Helix firması, DNA verilerini bu şekilde kullanarak insanlara faydalı olabileceğine inanıyor.
10) SolarCity Tesisleri
Buffalo’da 750 milyon dolarlık solar tesis, gigawatt’lık bir enerji sağlayabilen yüksek verimli güneş panelleri üretiyor. Bu da gelişen teknolojiyle birlikte enerjinin ne kadar verimli kullanılabileceğini gözler önüne seriyor.
Kuzey Amerika'nın ve hatta dünyanın en büyük solar üretim alanlarından biri olan SolarCity tesislerinde, günde 10.000 solar panel üretilebiliyor. Dünyanın en verimli çatı güneş panellerini üreten bu tesis, enerjinin ve verimliliğin her geçen gün daha da önemli olduğu bugünlerde; yakın geleceğimizi aydınlatacak alanlardan biri.
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Bilgisayarlar Tarihe mi Karışıyor?
Geleceğin Wi-Fi Teknolojileri Neler Sunacak?
Bilgisayarınız Hakkında Bilmediğiniz 5 Büyüleyici Bilgi