Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte hayatımıza giren sanal gerçeklik, giyilebilir teknolojileri de beraberinde getiriyor. Yakın geçmişte sıkça gördüğümüz sanal gerçeklik gözlükleri, akıllı bileklikler gibi ürünler gibi ürünlere bir yenisi daha ekleniyor. Yapılan çalışmalar ve geliştirmeler sonuç verirse eğer kotakt lensler de geleceğin teknolojilerine dahil olacak.
Giyilebilir teknoloji ürünleri için firmalar her geçen gün daha yaratıcı ve başarılı ürünleri piyasaya sunmak için çalışmalar yapıyor. Bilim insanlarının yaptığı çalışmaların iletken polimer şeffaf kaplama üzerinde yoğunlaşması ile birlikte Geleceğin Endüstrisi Ensitüsü adıyla organik elektronların esnek forma sokulması konusunda büyük aşamalar kat edildi. Bilim-kurgu yapımlarında görmeye alışık olduğumuz, birçok filme konu olmuş fantastik teknolojiler yakın tarihte hayatımızda olacak.
Bu konudaki en önemli örnek olarak gösterilen kontakt lensler, Güney Avustralya Üniversitesi araştırmacılarının yayınladığı çalışmalara konu oldu. Drew Evans adındaki bir araştırmacının iddiasına göre eğer kontakt lensler üzerinde yeteri kadar çalışılır ve geliştirmeler sürdürülürse, bahsi geçen şeffaf, esnek, iletken yapının içerisinde yakın tarihte ufak bir bilgisayar yerleştirmek dahi mümkün olabilecek.
Kontakt lens içerisine yerleştirilmesi düşünülen bilgisayara herhangi bir görüntü sistemi, batarya ve işlemci entegre etmek mümkün olabilir. Drew Evan'in bu iddiası, daha önce de üzerinde birçok bilim insanının çalıştığı "Göz Yaşlarından Elektrik Üretme" projesine dayanıyor. Üzerinde çalışılan bu buluşun giyilebilir cihaz endüstrisini üzerinde büyük bir etkisi olacak buluş için konuşan araştırmacı Evans, "Kandaki glikoz miktarı ile birlikte basit bir sensör yardımıyla elektonik ekranların yaratılmasına kadar her olasılığın üzerinde çalıştıklarını" belirtti.
Yapılan çalışmalar sonucunca kontakt lenslerin ihtiyaç duyduğu enerjiyi direkt olarak gözden alması mümkün olacak. Söz konusu proje eğer hayata geçerse bilgisayar, telefon vb. teknolojik cihazların içerdiği özelliklere ve çözümlere sahip olması kaçınılmaz.
Bilim Kurgu Filmleri Gerçek Oluyor
Bu alan üzerinde yapılan çalışmaların öncüsü olan Google'ın halihazırda yapmış olduğu Google Glass gibi önemli teknolojik cihazlar piyasaya sürüldüğünde teknoloji dünyasında oldukça fazla heyecan uyandırmıştı. Google Glass'ın bu alanda öncülük yapması ile birlikte firmalar büyük bir atılım ve geliştirme içerisine girdi. Dünyanın en büyük şirketlerinden biri olan Google, arama motoru olması dışında teknolojik açıdan büyük hizmet ve gelişmelerde sunuyor.
Yaşanan bu gelişmelerin ardından Google'ın bu alanda yalnız olmaması ve yeni gelişmelerin devamlı teknoloji dünyasına sunulması oldukça heyecan verici. Günlük hayatı kullanışlı hale getiren giyilebilir teknolojilerin, bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz şekilde hayatımıza girecek olması kullanıcıları ve teknoloji dünyasını oldukça memnun edici bir gelişme.
Kontakt lensler üzerinde yapılan çalışmalar sanal gerçeklik dışında artırılmış gerçeklik üzerinde de rol oynuyor. Son yıllarda hızla artan gelişmelerle birlikte VR ve artırılmış gerçeklik teknolojisi üzerinde yapılan çalışmaların kontatkt lensler üzerinde entegre edilmesi kontakt lenslerin her alanda kullanılacağının bir örneği.
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Yeni Auramız: Kişisel Alan Ağları
Nesnelerin İnterneti, Güvenliğimizi Tehdit Ediyor Mu?
Bilgisayarınızın Başlama Süresini Hızlandırmanın 3 Yolu