Ana içeriğe atla
En

En Büyük Teknolojik Başarısızlıklar

Teknoloji ve İnovasyon

2016 en büyük teknoloji başarısızlıkları
Şüphesiz ki, teknoloji konusunda yapılan çalışmalar ve buluşlar oldukça değerli. Fakat bazen bilim insanlarının ve teknoloji emekçilerinin yüzlerce saatlik çalışmaları beklenen başarıyı yakalayamıyor. Aynı zamanda teknoloji dünyasında birçok bilim insanı, sınırları zorlarken başarısız atfedilen sonuçlara ulaşabiliyor. Bu yazımızda, teknoloji konusunda bekleneni veremeyen ve başarısızlıkla sonuçlanan çalışmaları derledik;

Araç Egzoz Emisyon Yazılımı
Ünlü Alman otomobil üreticisinin, Amerikan egzoz emisyon ölçüm sistemlerini yanıltmak için geliştirdiği yazılım şirkete pahalıya mal oldu. ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), yazılımın yüklü olduğu dizel araçların çevreyi standartlardan 40 kat daha fazla kirlettiğini açıkladı. Skandalın 2015'te açığa çıkmasına rağmen markaya getirisi bu sene belli oldu. Şirket, ABD'deki 475 bin otomobilin değiştirilmesi ve onarılması için 14,7 milyar dolar ödemek zorunda kaldı. Üretici toplam 11 milyon aracının bu yazılımı kullandığını kabul etti ve Avrupa Birliği'ne (AB) üye 28 ülkede de egzoz emisyon testi manipülasyonu yaptığı belirlenen toplam 8,5 milyon aracı geri çağıracağını açıkladı.
 
Akıllı Telefon Bataryalarının Patlaması
akıllı telefon bataryasıGüney Koreli teknoloji devi şirket, amiral gemi olarak adlandırılan en yeni akıllı telefonundaki batarya sorunu nedeniyle zor bir yıl geçirdi. Bataryalarındaki aşırı ısınma nedeniyle şarj olurken akıllı telefonları alev alan tüketicilerin şikayetleri üzerine şirket, yeni akıllı telefonun sahiplerine cihazlarını derhal kapatıp iade etme çağrısında bulundu. Geri çağrılarak yenilenen cihazların da yangın riski taşıdığının belirlenmesi üzerine yeni seri telefonların üretimini tamamen durdurdu ve satılan 2,5 milyon cihazı geri çağırdı. Milyonluk satış hedefini çöpe atan şirket, toplamda 17 milyar dolarlık bir gelir kaybı yaşadı.
 
Mail Hesaplarının  Hacklenmesi
En popüler mail servislerinden birinin 2013'te yaşadığı hack saldırısı sonucunda devasa bir veri sızıntısı yaşadığının 2016 yılında açığa çıkması, yeterince büyük bir olaydı. Şirketin 2016 yılı içerisinde 4.83 milyar dolara satın alınmasından sonra, eylül ayında Verizon tarafından yapılan açıklamayla, bilgisayar korsanlarının 2014 yılının sonlarında en az 500 milyon hesaptan hassas bilgileri çaldığını itiraf etti.  “Adlar, e-posta adresleri, telefon numaraları, doğum tarihleri, şifreler hashed” (bcrypt ile büyük çoğunluk) ve “Bazı durumlarda, şifrelenmiş veya şifrelenmemiş güvenlik soruları ve cevapları” bu bilgiler arasında yer alıyor.
 
Akıllı Saatler
Merkezi ABD'de bulunan market araştırmaları şirketi International Data Corporation, teknoloji şirketlerinin 2016 akıllı saat satışının beklenenin çok altında olduğunu açıkladı. 2016'da akıllı saat piyasasında hüsrana uğrayan tek ürün Apple Watch değildi. Moto 360 akıllı saatlerinin dağıtımı talep olmadığı için askıya alınırken, bazı markalar da akıllı saatlerinin üretimini, tanıtımını ve satışını durdurdu.
 
Tay Tweets
İnsanlarla ilişki kurmak üzere tasarlanan ve “Tay” adı verilen yapay zeka projesi mart ayında kamuoyuna tanıtıldı. Şirket, genç bir kadından esinlenilerek tasarlanan Tay robotuna insanlarla iletişim kurması için Twitter'da hesap açtı. Ancak işler şirketin istediği gibi gitmedi. 18-24 yaşlarındaki gençlerle sohbet etmesi ve onlardan yeni bilgiler edinmesi planlanan robotun insanlardan tek öğrendiği argo kelimeler oldu. Sonunda şirket, hesabında insanlardan öğrendiği argo kelimeler, cinsiyetçi söylemler ve ahlak dışı konularda paylaşımlar yapan Tay'a müdahale etti. Robotun Twitter hesabı 24 saat sonra kapatıldı. Şirket, yaşadıkları düş kırıklığını “Tay'ın attığı aşağılayıcı ve kırıcı tweetlerden dolayı özür dileriz, Tay şu anda çevrimdışı.” ifadeleriyle dile getirdi.
 
Sosyal Medya Haber Akışı
sosyal medya platformlarıDünya çapında 1,7 milyar kullanıcısı bulunan sosyal medya platformunun içerik akışında hızla yayılan ve ABD seçimini için Papa Francis'in, Donald Trump'ı desteklediği yönündeki yalan haberler, şirketi zora soktu. Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Federal Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann, söz konusu yalan haberlerle ilgili, “Bu sosyal medya platformu, yalan olduğu kanıtlanmış haberleri hızlı bir şekilde silme veya düzeltme konusunda sorumlu tutulmalı.” ifadelerini kullandı. Şirketin üst yöneticisi ise, bir basın kuruluşu olmadıklarını ve kullanıcıların paylaşımlarının devlet başkanlığı seçimi gibi önemli olayları etkilediği fikrinin son derece gülünç olduğunu belirterek şirketini savundu.
 
Vine Karmaşası
Sosyal medya bu sene nefret söylemlerinden çok çekti. Firmaların yaşadığı bir başka sıkıntının kaynağı ise Vine oldu. Sosyal devlerden biri, Ekim'de Vine'ı kapatacağını söyledi. Şirket, 6 saniyelik videolarıyla birçok önemli içerik oluşturucusunu üzerinde barındıran Vine'dan nasıl para kazanacağının yolunu bulamadı. Firmanın Vine'ı 2012'den bu yana satmayı düşündüğü söyleniyor ancak bu gerçekleşmedi. Şimdilerde ise, Vine hizmetinin dondurulacağı, ancak mevcut Vine uygulamasının yeni Vine Camera uygulamasıyla güncelleyeceği söyleniyor.
 
Zeka Oyunları
Merkezi San Francisco'da bulunan bir firmasının “okulda başarı” ve “bunamaya çözüm” iddialarıyla piyasaya sürdüğü online zeka oyunları ve hafıza testleri, para cezasıyla sonuçlandı. Piyasadaki zeka oyunlarını denetleyen uzmanlar, bu oyunun beyni geliştirmeye yönelik hiçbir etkisi olmadığını ortaya çıkardı. Federal Ticaret Komisyonu, reklamlarıyla yaşlılığa bağlı bilişsel zayıflama yaşayan kişilerin duygularını sömürdüğüne hükmettiği şirkete 2 milyon dolar para cezası verdi.
 
En Pahalı İlaç
İlk genetik tedavi ilacı olarak Avrupa'da kabul gören ve 1 milyon dolarlık fiyat etiketiyle "Dünya’nın En Pahalı İlacı" hem fiyatı hem de etkisi hakkındaki endişeler nedeniyle alıcı bulamadı. DNA ikamesi alanında bir devrim olması beklenen ilaç, büyük hayal kırıklığına uğrattı.

Modüler Telefonlar Başlamadan Bitti
Telefonun RAM’inden işlemcisine kadar her şeyini değiştirebildiğiniz, lego benzeri bir yapıya sahip olan modüler telefon projesi Project Ara, 2016 yılında iptal edildi. Ayrıca farklı bir modüler yapıya sahip olan ancak tam da modüler özgürlük sunmayan akıllı telefon G5’in de beklenen satış rakamlarına ulaşmaması bir açıdan modüler telefon devrinin başlamadan bittiğini işaret etti.
 
Kaynak: Technologyreview, Chip
 
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Teknoloji Dünyasının En Büyük Satın Almaları
2016'nın En Dikkat Çekici TED Teknoloji Videoları
Ürününüzü Satmak için Aşmanız Gereken 4 Engel

Diğer Bloglar