Zorlu rekabet şartlarında inovasyonu tetiklemek ve hızlanmak için en büyük teknoloji firmaları bile bir gün farklı firmalar tarafından satın alınabiliyor. Aslında hep sorulan "ne kadara satıldı" sorusu yerine konuya "neden satın alındı" olarak bakmak hepimiz için daha anlamlı. Bu derlememizde teknoloji dünyasının gördüğü en büyük satınalmaları bir araya getirdik.
Bir zamanların internet devi Yahoo!, 4.8 milyar dolarlık bir anlaşma ile ABD’nin mobil operatörü Verizon’a satılıyor. Bu haber teknoloji dünyasına bomba gibi düşse de, bu satınalma sektörde gördüğümüz ne ilk ne de son satın alma olacak. Bugüne kadar benzer onlarca farklı satın alma gördük.
NEDEN... Şirketlerin kendi ekosistemlerini geliştirmek, farklı patentlere sahip olmak, belirli konularda uzmanlaşmış mühendislik gücü ve bilgi birikiminden hızlıca faydalanmak, geliştirilmiş ürünü kendi ürünlerine entegre ederek en hızlı biçimde ürün geliştirmek gibi amaçlarla gerçekleştirilen satın almalar, teknoloji dünyasını direkt olarak değiştirme potansiyeline sahip...
Peki teknoloji dünyasının bugüne kadar gördüğü en büyük satın almaları neler?
Microsoft’un Skype’ı satın alması (8.5 milyar dolar, 2011)
Daha önce eBay’in sahibi olduğu ve o dönemlerde video aramasının olmadığı Skype, 2011 yılında 8.5 milyar dolarlık bir anlaşma ile Microsoft çatısı altında girdi. Microsoft bu satın alma için Google ve Facebook gibi devlerle yarıştı. Satın alma sonrası Skype’ı Windows’a entegre eden Microsoft, böylece kullanıcılarının hem Windows deneyimini arttırmış oldu, hem de kişisel kullanıma yönelik video konferans alanında büyük oyuncu haline gelen Skype’a sahip olmuş oldu.
HP’nin Autonomy satın alımı (10.3 milyar dolar - 2011)
Bugüne kadar birçok büyük satın alımı bulunan HP, 25 milyar dolara Compaq şirketini satın aldıktan sonra 10.3 milyar dolar daha harcayıp yazılım üreticisi Autonomy’i bünyesine katmıştı. Satın alımdan bir yıl sonra Autonomy için çok para ödediğini belirten HP, sonrasında hem kendi şirketinden hem de Autonomy tarafından birçok kişiyi işten çıkarttı.
Google’ın Motorola’yı satın alması (12.5 milyar dolar, 2011)
Son yıllarda birden fazla kez satılan Motorola, ilk olarak 2011 yılında Google’a satılmıştı. Google’ın bir donanım şirketi de olma gayreti ve özellikle Motorola’nın patentleri için gerçekleştirdiği bu satın alım sonrası, şirketi daha sonra 2.9 milyar dolar karşılığında Lenovo’ya sattı. Motorola, şu anda bir Lenovo şirketi olarak hayatına devam ediyor.
Facebook’un WhatsApp satın alımı (19 milyar dolar, 2014)
Teknoloji tarihinin şüphesiz en çok ses getiren satın alım haberi Facebook’un 19 milyar dolar gibi rekor bir değerle WhatsApp’ı alması oldu. Bu satın alım, sadece 55 çalışanı olan ve kullanıcılarına bugüne kadar tek bir reklam dahi göstermemiş bir girişimin ne kadar başarılı ve değerli olabileceğinin kanıtıydı. Şüphesiz mesajlaşma uygulamaları arasında rakipsiz olan WhatsApp’ın gücü, Facebook için paha biçilemez durumdaydı.
Microsoft’un Linkedln satın alımı (26 milyar dolar, 2016)
Microsoft’un Satya Nadella yönetimindeki en büyük satın alımı olan Linkedln, ayrıca teknoloji dünyasının şu ana kadar gördüğü en büyük satın almalardan bir tanesi.
Dell’in EMC satın alımı (67 milyar dolar, 2015)
Dell’in EMC’yi satın alması, 67 milyar dolar ile teknoloji dünyasının en büyük satın alımı konumunda. Dell’in ismi depolama çözümleri konusunda bir dev olan EMC’nin satın alınmasından sonra Dell Technologies olarak değiştirildi. Bu satın alımla birlikte şirket depolama, server, sanallaştırma ve PC olmak üzere dört ana kolda faaliyetlerini yürütüyor.
Kaynak: TechCrunch, Cnet, Business Insider ve ilgili şirketlerin web siteleri
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Neden BYOD Kalıcı Bir İş Trendi?
İnterneti Değiştiren 7 Veri Trendi
İletişimde Görmenin Gücü