Kısa bir süre önce hayatımıza giren "sesli asistan" tabiri gün geçtikçe hayatımızda büyük bir yer ediniyor. Eskiden sadece cep telefonlarının içinde kurulu olan sesli asistanlar artık kişisel bilgisayarımız üzerinde de aktif şekilde rol oynuyor.
Windows'un en yeni işletim sistemi Windows 10'da bulunan sesli asistan sistemi "Cortana" bu durumun en güzel örneği. Windows alt yapısı ile birlikte çalışan sesli asistan, internete bağlı olunan ortam üzerinde günlük işlerimizi kolaylaştırmak için büyük bir avantaj.
Hızlı Arama ve Veri Sonuçları
Bilgisayarınız üzerinde kayıtlı olan veya olmayan verilere en hızlı ulaşmanın yolu nedir? Bazen bir bilgiye ulaşmak için yazı yazmaktan daha hızlı metodlara ihtiyaç duyabiliyoruz. Bunun nedeni artık ayak uydurmak zorunda olduğumuz teknoloji dünyasının bir parçası olmamız. Ilk çıktıklarında sadece bir lüks olarak gösterilen sesli asistanlar, günümüzde o denli geliştirildi ki neredeyse ulaşılmak veya aranmak istenilen bilgileri eksiksiz olarak bizlere sunabiliyor.
Apple'in iPhone cihazlarda çıkardığı Siri adındaki sesli asistan bu teknolojinin öncülerinden. Sesli asistan teknolojisinin ilk duyulduğu günlerde belli başlı işlemleri ezbere olarak yapabilen sesli asistanlar günümüzde internete bağlı şekilde çalıştığında geliştirilmiş yapay zeka sayesinde çok kısa sürede büyük sonuçlar elde edebiliyor.
Sesli Asistanlar Bir İhtiyaç Mı?
Asıl merak edilen nokta, sesli asistanlara hangi noktadan sonra ihtiyaç duyduğumuzdur? Geçekten bu asistanlara ihtiyacımız var mıydı? Bu soruların cevabı sesli asistan teknoloji ilk çıktığı zaman belki "hayır" olabilirdi ama günümüzde bakıldığında "evet" olarak cevaplandırılabilir. Gün içinde teknolojik cihazları o kadar çok kullanıyoruz ki, herhangi bir internet sayfasında yapacağımız aramaların 10 saniyeden uzun sürmesi ya da telefonu tuttuğumuz elimizin dolu olmasından dolayı kullananamamız gibi birçok neden sayabiliriz. Sesli asistanlarin hayatımıza girmesiyle birlikte sorun olmayan ama insanoğlu tarafından sorun haline getirilen noktaların birçoğu ortadan kalkmış oldu. Artık herhangi bir arama yapma veya komut verme işlemi için yazı yazmak zorunda olmadan sesli asistanlar yardımıyla işlerimizi kolay bir şekilde yapabiliyoruz.
Günümüzde birçok kullanıcının kullandığı işletim sistemi olan Windows 10'a çıkan güncelleme ile birlikte gelen sesli asistan Cortana, hıza ihtiyaç duyduğumuzda veya işin kolayına kaçmak istediğimiz durumlarda en iyi ve en pratik yardımcı olarak karşımıza çıkıyor. Şüphesiz gün içinde başında saatler geçiridiğimiz kişisel bilgisayarlarımız yaptığımız veya yapmak istediğimiz bazı noktalar için yetersiz olabiliyor. Microsoft'un geliştirdiği sesli asistan Cortana tam bu noktada hayat kurtarıcı haline gelebiliyor.
Geliştirilen üstün yapay zeka ile birlikte sizden gelen komutları dinlerken ses analizi yapabilen ve bir noktadan sonra sizi sesinizden tanıyabilen Cortana, duyurulduğu günden bu yana geliştirilmeye devam ediyor. Microsoft'un yaptığı açıklamada, ilerleyen yıllarda Cortana'nın gerçek bir insan tepkileri, cevapları verebilene dek geliştirilmesinin planlandığı yönündeydi. Eskiden büyük lüks olan fakat şu an belki de birçok insan tarafından ihtiyaç olarak görünen sesli asistanların kişisel bilgisayarlarımıza da gelmesiyle birlikte teknolojide yeni bir çağ atlandığını söyleyebiliriz. Donanım veya görsel olarak yapılan geliştirmelerin yanı sıra, yapay zekanın sınırları zorlanarak oluşturulan sesli asistanlar önümüzdeki yıllarda ne denli geliştirilebilecek göreceğiz.
Peki Windows 10'da sesli asistan Cortana'yi kullanmak için yapilmasi gerekenler nedir?
Öncelikle söylemek gerekir ki, şuan için Cortana ülkemizde ve Türkçe olarak kullanılamıyor ama yakın bir zamanda kullanıma açılması bekleniyor. Cortana, iki farklı şekilde kullanılabiliyor. Dilersek sesli dilersek de yazılı olarak Cortana'yı kullanabilir, hava durumun ne olduğu, haberler, finans, spor, windows üzerinde yapılacak olan komutlar gibi birçok nokta üzerinden işlem yapabiliriz. Sesli olarak kullanmak istediğimiz Cortana'yı aktif etmek için Başlat menüsünün hemen sağ tarafında bulunan yuvarlak simgeye tıklayarak yazıyla, mikrofon simgesine de tıklayarak da sesli olarak komut verebiliriz.
Sesli asistan Cortana'nın belki de en büyük özelliği az önce de bahsetmiş olduğumuz gibi, sesimizi tanıması ve bize alışması. Vermiş olduğumuz komutlarla birlikte yaptığı ses analizinde, bizi tanıyarak daha sağlıklı sonuçlar elde etmemizi sağlıyor. Tabi ki bu durum, istenirse Ayarlar sekmesinden pasif hale getirilebiliyor.
Teknolojinin bu denli hızlı gelişmesiyle birlikte hayatımıza giren sesli asistanlar günümüzde belki de bir lüks olmaktan çıkarak ihtiyaç olarak adlandırılmaya başlandı. Yakın tarihte başarılı şekilde çalıştığına şahitlik ettiğimiz sesli asistanlar, belki de birkaç yıl sonra şu anki popülerliliğinin katbekat fazlasına sahip olacak.
Bu yazıyı okuyanlar, bunları da okudu;
Daha Güvenli Kimlik Bilgileri İçin 3 Öneri
Ses Biyometrisi ve Ses İmzası Nedir? Neden Kullanılır?
Çağrı Merkezi Teknolojileri Ne Yönde Gelişiyor?
Konuk yazar: Tolga Cem Küçükyılmaz, Editor-In-Chief - SDN